Vorig weekend waren mijn man en ik uitgenodigd in Bilzen om er het gloednieuwe hotel Martin’s Rentmeesterij en het restaurant Akko te ontdekken. Het hotel, ondergebracht in een strakke nieuwbouw aan het historische 13de eeuwse rentmeestershuis, opende in juni 2018 de deuren. Voor het restaurant werd Kevin Bonnano aangetrokken. Deze jonge topchef (35) kan een stevig potje koken. Tot voor kort was hij actief in het restaurant Le Cinquième, waar hij tot de lichting Jong Keukengeweld hoorde en 14/20 scoorde in de Gault&Millau. In een warme setting met zicht op een beschermde Engelse prairietuin brengt hij een pure keuken, productgericht en met de essentie op smaak.
Maar alvorens onze voetjes onder tafel te schuiven bij Kevin en Jolien trekken we eerst naar de prachtige bar in het oude gedeelte van het hotel. Daar staat de jonge mixologist Elias Edlbi in voor de cocktails en ontpopt zich als een wondere smaakmaker. De kaart is indrukwekkend en staat vol met smaakbommetjes van cocktails. Ik kies voor een cocktail op basis van Granny Smith en vlierbloesem terwijl hubbie gaat voor een Isla do Sol, een mocktail op basis van rood fruit, kokos en ananas. Het resultaat is uitstekend: de friszure combinatie is de perfecte starter van een verfijnd diner.
Maar dan is het tijd om te doen waarvoor we (zo ver) gekomen zijn: proeven van de veelbelovende keuken van Kevin. We worden meteen opgevangen door de vriendelijke gastvrouw Jolien die ons een tafeltje aanwijst met zicht op de grote open keuken, waar Kevin samen met zijn Nederlandse souschef Arjen Greve druk in de weer is. Druk maar helemaal zen. Een geolied team, dat merk je zo.
Aangezien we al van een aperitiefje genoten in de bar, verkiezen we om er geen meer te nemen in het restaurant, wat niet betekent dat we hierdoor de amuses mislopen: op tafel komen huisgemaakte sesamcrackers met een dipsaus op basis van parmezaan en kroepoek van rode paprika met een tapenade van zwarte olijven en een crème van rode paprika.
Starten doen we met gepekelde en gemarineerde zeeduivel op een bedje van quinoa met verschillende texturen van radijs en rode biet. Een sorbet van bergamot zorgt voor nog een extra frisse toets. In het glas een Italiaanse witte, Soave Tamellini van 2017, gemaakt van 100% Garganega, een wijn met balans, fris, fruitig met een bittertje op ’t einde.
Als hoofdgerecht serveert het keukenteam van Akko ons 100-dagen kip, de Belgische poulet de Bresse zeg maar. Het malse filetje wordt vergezeld van een kroketje gemaakt van de kippenbil en een blanke veloutésaus gemaakt van de karkassen. Daarbij verschillende structuren van wortel en vadouvan olie. Groenten spelen een grote rol in de keuken van chef Kevin Bonnano. Hij kent duidelijk zijn klassiekers en slaagt erin om deze te verwerken tot eigentijdse, lichte en smakelijke gerechten. In het glas een Domaine des Chênes Les Grands-Mères uit 2014, een rasechte Bordeaux, intens van smaak.
Voor het dessert wordt geopteerd voor een bijzonder geslaagde combinatie van zwarte chocolade (brownie en crumble) met een crème en een parfait van mandarijn en roomijs van speculaas. Een afsluiter die kan tellen! Hierbij wordt een Domaine de Pellehaut L’été Gascon uit 2017 geschonken, een fantastische zoete wijn, rijk aan intense maar subtiele aroma’s.
Kevin Bonnano: “Akko richt zich niet enkel op hotelgasten maar op iedereen die betaalbaar gastronomisch wil tafelen. Gasten kunnen kiezen uit een van de menuformules in 3, 4 en 5 gangen voor respectievelijk €45, €55 en €65 euro of à la carte uit 4 voor- en 4 hoofdgerechten en enkele desserts. ’s Middags wordt een 2-gangen business lunch aangeboden voor €29,50. Op de kaart vinden we zowel inventieve bereidingen zoals een combinatie van tongschar met mossel, curry, lamsoor en rattes aardappel als klassiekers zoals gebakken zeetong, steak tartaar en ook een rib eye (500 g) van Holstein rund. Voor wie langer wil genieten van al dit lekkers behoren gastronomische arrangementen met overnachting in dit prachtige hotel tot de mogelijkheid.”
Mijn man en ik voegen de daad bij het woord en slapen als een roos in de nieuwe bedden van het hotel Martin’s Rentmeesterij.
Praktisch:
Hotel Martin’s Rentmeesterij l Akko
Kasteelstraat 2 l 3740 Bilzen l +32 (0)89.44.21.21
www.martinshotels.com
Bedankt aan Akko en Backstage Communication voor de uitnodiging!
Ik werd uitgenodigd om het hotel en restaurant te gaan ontdekken. Mijn positieve review staat hier volledig los van. Zonder uitnodiging had ik net hetzelfde geschreven. Kevin en partner Jolien doen het super, hebben heel wat in hun mars en dat mag gezegd worden.
Ziet er lekker uit. Wij logeerden er eind september en het verblijf was super ( grote rolstoeltoegangkelijke kamer)
Het restaurant echter… Het eten was goed maar niet meer dan dat. De sfeer echter was beneden alles. De kok had er duidelijk geen zin in en liet dat openlijk blijken , en dat in een open keuken. Echt niet leuk.
Dag Inge
En was dat toen ook al Kevin Bonnano? Die is pas onlangs gestart, dacht ik. Weet niet juist wanneer…
Spijtig om te horen en zeker niet fijn!
Groetjes
Myriam