Hap en Tap logo zonder streep
Maastricht

Hap & Tap op stap: Magisch Maastricht (2)

18 jan 2016 | Hap & Tap op stap, Reviews

Vorige week vertelde ik jullie al uitvoerig over mijn eerste tripje als Neckermann ambassadeur naar Maastricht en deelde ik heel wat tips waar je best kan gaan eten, borrelen (wij zouden zeggen aperitieven, maar ik pas mij aan aan de taal van het land ;)) en slapen. Dan is het nu tijd voor de beloofde adresjes om te gaan shoppen… foodschoppen, wel te verstaan. Aan adresjes voor fashion en design hebben jullie geen boodschap op deze blog. Al zijn die er natuurlijk ook. En veel. Maastricht is een hippe stad!Β Ben ik dan niet even binnengewipt in de De BijenkorfΒ en andere?Β Tuurlijk wel. En heb ik gekocht? Jazeker. Dat ook. Ik zou liegen als ikΒ jullie dat zou verhullen. Maar het waren toch vooral de leuke en unieke foodwinkeltjes die mijn hart sneller deden slaan.

Te beginnen met The Food Gallery & MoreΒ waar ik kennismaakte met Karenanna KnopperΒ die haar superschattigeΒ winkeltje aan het schoonmakenΒ was.Β Zoals wel vaker het geval met Nederlanders, heeft ook Karenanna het hart op de tong en vertelde ze honderduit: dat ze vroeger een carriΓ¨re had in de media, dat ze een echtscheiding te verwerken had en dat ze nu haar hart gevolgd was en op 53-jarige leeftijd dit winkeltje uit de grond had gestampt. Zij kookt er elke dag vers, vaak vergeten gerechten en vaak ook vegan. Haar publiek? Mensen die geen tijd hebben om zelf vers te koken of het niet kunnen, maar wel gezond willen eten i.p.v. ‘bij de Appie’ een voorverpakte maaltijd af te halen. Van zo’n ondernemende mensen, krijg ik het dus warm van he. Mensen die hun droom najagen, ongeacht hun leeftijd. Had ik zelf maar zoveel lef…

 

Magisch Maastricht

 

Van bij The Food Gallery is het maar een steenworp naar de mooiste boekenwinkel van de wereld, Boekhandel Dominicanen. Neen, ik overdrijf niet. Je moet maar eens Googelen, die boekhandel prijktΒ bovenaan de top 10 van mooiste boekhandels VAN DE WERELD, begot! Vergeef me dat ik roep. Als ik ergens mijn hart aan verpand heb, dan zijn het boekenwinkels. En kookwinkels. Uren kan ik daar doorbrengen. En kapitalen kan ik daar spenderen. Helaas. En hoewel ik regelmatig kookboeken opgestuurd krijg van uitgeverijen om er een review van te schrijven, kom ik toch telkens weer buiten met een paar kookboeken onder de arm. Zo ook nu weer. Tjah, een kanjer als Karamel, kon ik toch niet laten liggen, wel? En ook Zoet & ShootΒ belandde in mijn tas. Tjah, volgens de kaft, is dat een boek voor bakkers en bloggers. Ik ben beide. Geef toe, daar mocht/kon ik toch niet aan weerstaan he? Euh, ben ik mezelf nu aan het goedpratenΒ dat ik in 5 minuten zomaar eventjes 65 EUR uitgaf? πŸ˜‰

Om nog even op de winkel zelf terug te komen. Er is geen woord gelogen.Β De boekhandel is ondergebracht in de voormalige Dominicanenkerk, een meer dan 700 jaar oud gebouw. Maar niet alleen om de kerk te bewonderen, moet je absoluut naar boekhandel Dominicanen, ook voor de collectie boeken. Die is gi-gan-tisch! Je vindt er nieuwe boeken, maar op de bovenste etages ook gebruikte en da’s toch wel uniek. Urenlang kan je er langs de boekenkasten struinen. Moe van het wandelen? Er is een koffiecornerΒ op de plek van het voormalige priesterkoor.

 

Magisch Maastricht

 

En nu we het toch over koffie hebben, de lekkerste koffie vind je bij koffiebranderij Blanche Dael. Al moet je er wel wat voor over hebben om een pakje te kopen. Ten eerste moet je een rij wachtenden tot buiten trotseren en daarna een resem vragen van de winkeljuffrouw: “Bonen of gemalen?” “Gemalen, aub.” “WelkeΒ zetmethode: cafΓ©tiΓ¨re, espressomaling, grove maling, mokkapotje, snelfilter,…?” “Euh, gewoon.” “Wat is voor u gewoon?” Tjah. Na een extra woordje uitleg, bleek onze koffiezetmachine dus een snelfilter zetwijze nodig te hebben. Wat we meekregen, was dan ook een pakje van de allerbeste Columbiaanse koffie. De coffee-holicΒ (of zoals ze dat bij mij in West-Vlaanderen zeggen, de kaffielutte) in mij was satisfied.

 

Magisch Maastricht

 

De kwaliteit van Blanche Dael vind je ook bij Adriaan De Smaakmaker. Hier worden on the spot confituren,Β mosterd, chutneys, dressings, azijnen, mayonaises,… geproduceerd door een gedreven en sympathiek koppel,Β James en Angeliek. Zij runnen ondertussen de winkel al 11 jaar enΒ werken bijna uitsluitend met biologisch en onbespoten fruit datΒ afkomstig isΒ van lokale producenten. Omdat het onbegonnen werk is om je keuze te maken uit de honderden pottekes, kan/mag je altijd eerst proeven. Wanneer James en Angeliek niet in de winkelruimte bezig zijn met klanten, dan zijn ze druk bezig met de productie in hun aanpalend atelier. HierdoorΒ je henΒ al van ver en kom je af op de geur van de jam of chutney die staat te pruttelen op het vuur. IkΒ proefde er de superlekkere speciale ltd. edition Christmas chutney, maar liet me uiteindelijk verleiden tot de aanschaf vanΒ een potje perenjam met walnoten, een topper bij kaas (en mijn desembrood), zo bleek.

 

Magisch Maastricht

 

Een paarΒ huizen bij Adriaan vandaan, in de Sint-Pieterstraat 18, ontdekte ik The Hoppy Brothers, een winkel waar je niet minder dan 250 soorten ambachtelijk bier kan vinden. Een beershop? In Nederland? Drinken ze daar dan nog iets anders dan Heineken? Jazeker. Allez, da’s althans de bedoelingΒ van Giles Gryseels, een Belg (what else?) die ervan overtuigd is dat bier ondergewaardeerd is en onze zuiderburen wil bekeren tot het drinken van ambachtelijk bier. Altijd en overal, van het aperitief tot bij de kaas.Β DeΒ vriendelijkeΒ winkeljuffrouw is alvast helemaal doordrongen van de visie van Giles en promoot de winkel die nu een half jaar open is en de bierenΒ vol overtuiging. Zo wist ze me te vertellen datΒ The Hoppy Brothers overΒ het toch wel unieke growler systeem beschikt. Dankzij dit systeem, overgewaaid uit de States, kan jeΒ er versgetaptΒ bier kopen. Het systeem kan tot 8 verschillende bieren aanbieden. Die bieren worden om de 2 weken gewijzigd. Naast flessen ‘voor eigen gebruik’ vind je er uiteraard ook allerlei geschenkverpakkingen.

 

Magisch Maastricht

 

En dan nu deΒ piΓ¨ce de rΓ©sistance van mijn bezoek aan Maastricht: het Kookhuis aan de Maes. HerinnerenΒ jullie zich nog dat ik 3 sms’jes kreeg van mijn man met het dwingende bericht dat hij honger had? Wel, dat was omdat ik toen al een paar uur (!) aan het rondneuzen was in de grootste kookwinkel waar ik OOIT geweest was en ik kom vaak in kookwinkels. Dat kan tellen he, als argument?Β Kookhuis aan de Maes is gevestigd in hartje Maastricht, pal aan de Markt (al een geluk, terrasjes genoeg in de buurt waar ik mijn echtgenoot kon ‘dumpen’). Je vindt er Γ lles wat je nodig hebt in de keuken voor het bereiden van de lekkerste en mooiste maaltijden en gerechten. Grote apparaten (barbecues, rookovens, espressomachines, blenders, sapcentrifuges, vacumeertoestellen,…), klein keukengerei (kookpotten en -pannen, messen, snijplanken,…), bakspullen en taartvormen, kookboeken Γ  gogo, servies,… Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het er. Ik moest mij serieus bedwingen of ik spendeerde er mijn volledige 13de maand… Uiteindelijk hield ik het bij 1 superorigineel bordje (dat ik ondertussen hier al gebruikte) en 1 spaghetti spuitmondje. Flink he van mij? πŸ˜‰

 

Magisch Maastricht

Magisch Maastricht

 

Mijn laatste halte in Maastricht was bakkerij De BisschopsmolenΒ waar ik nog een mega vlaai (met aardbeien en rabarber) kocht voor terug huiswaarts te keren. De Bisschopsmolen is de eerste 100% speltbakkerij van Nederland en je vindt er de prachtigste en lekkerste (desem)broden, cakes, croissants, koeken, vlaaien, repen, maar ook alles om zelf aan de slag te gaan. Alles wordt er nog volgens de regels van de kunst/vakmanschap gemaakt, met liefde en geduld en niks danΒ goede grondstoffen.Β En dat proef je.Β Een adres om te onthouden: Stenenbrug 3.

 

Magisch Maastricht

 

Heb ik nu alles gedaan en gezien in Maastricht? Bijlange niet! Ik wou graag nog gaan lunchen in Kunstlokaal, maar die zaakΒ was dicht. Ook de overkant van de Maas wil ik nog ontdekken. En een boottochtje maken. En een fietstocht naar de Sint Pietersberg… Ik kom dus zeker terug. En misschien al sneller dan gedacht. In plaats van in de Vogezen te gaan trainen voor mijn beklimming van de Stelvio in juli, overweeg ik serieus om richting Maastricht en wijde omstreken te rijden. Bergskes genoeg om de fietsspieren te trainen, maar véél meer leuke adresjes hier dan in de Vogezen om de interne mens te sterken. πŸ™‚

 

* Deze citytripΒ werd mij aangeboden door Neckermann. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over mijn ervaringen. Bekijk ook de disclaimer.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. de tafelfee

    Hallo Myriam, in de boekenwinkel en de kookwinkel hadden we mekaar wel kunnen tegenkomen. Ik heb ook de verleiding niet kunnen weerstaan om een nieuw kookboek te kopen en in de kookwinkel heb ik mijn eerste bundtvorm gekocht ( leren kennen op jouw blog). Zo zie je maar hΓ©. Groetjes, en kijk maar al uit naar Marrakech, het loont de moeite!

    Antwoord
  2. Jolet

    Ziet er leuk uit, daar!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Heel leuk. Maastricht is een fijne stad met leuke lunchadresjes, fijne foodstores,… πŸ™‚
      Een stad om te ontdekken, Jolet.
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  3. aggie hupkens

    heel goed verslag over mien Mestreech, ik wil even terugkomen op jouw artikel dd. 19 jan. 2015, verse gember niet weggooieen , in kleine blokjes snijden, in diepvriesdoosje, max. 1 jaar nog te gebruiken.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oh, bedankt voor de tip, Aggie!
      Die ga ik zeker toepassen.
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Hap & Tap op stap: Magisch Maastricht (2)

by Myriam Minne time to read: 6 min
5