Hap en Tap logo zonder streep
Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

Belgium Beer Days, da’s bier proeven in Brussel (of Gent)

12 jun 2017 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Hap & Tap op stap, Reviews

De tijd dat bier drinken/proeven exclusief een mannenaangelegenheid was, ligt gelukkig al een hele tijd achter ons. “Alleen mannen weten waarom”. Euh, ik dacht het niet, Jupiler. Vrouwen ook! Kijk maar naar Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem die de Belgische bieren wereldwijd op de kaart aan het zetten is. Een andere jongedame die ik een grote toekomst voorspel in de beer scene is Liselot Caura van Belgium Beer Days.

Ik ontmoette deze young lady meer dan een jaar geleden en toen al sprak ze me vol vuur over haar biertours die ze voor kleine gezelschappen organiseerde in Gent. Ondertussen kwam daar ook Brussel bij, waar ze onlangs is gaan wonen. Een heel jaar lang bleef ze me met de regelmaat van de klok uitnodigen om eens zo’n tour mee te maken, maar op geen enkel moment slaagden we erin om onze agenda’s te matchen. Tot vorige week. Ein-de-lijk! Ik een gaatje in mijn agenda én zij een biertour in Brussel. Yes!

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

 

Om kwart voor 8 (’s avonds voor alle duidelijkheid) was ik op de plaats van de afspraak: Restaurant Chez Patrick in de Hoedenmakersstraat op een steenworp van de Grote Markt, opgericht in 1931 en daarmee een van de oudste restaurants van onze hoofdstad. Terwijl ik kwam aangewandeld was Liselot nog volop prospectie aan het voeren door de toeristen op de terrasjes aan te spreken en een foldertje te overhandigen. Een tactiek die werkt, zo zou 5 minuten later blijken, want vader Pierre en zoon Charles uit Montreal (Canada) sloten zich bij ons aan.

Liselot lokt vooral toeristen met haar kleinschalige biertours en dat was die avond niet anders. Ons gezelschap bestond uit 1 Italiaanse dame, 1 Waalse dame met haar Amerikaanse vriend uit Los Angeles, 2 Vlamingen (waaronder mezelf) en de 2 heren uit Canada. Maar eigenlijk is zo’n biertour een must voor iederéén, toeristen én Belgen. Want 1. je komt als toerist in eigen land op plaatsen waar je anders niet komt en 2. je leert bieren kennen die je anders waarschijnlijk nooit zou drinken. (En ken je die toch al, dan blijft het toch nog altijd heel plezant!)

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

 

Een plek waar ik – als niet-Brusseleir – nooit zou komen, was de eerste bruine kroeg waar Liselot ons meenam: de staminee van Toone, het marionettentheater. Je moet een smal, duister steegje door voor je in het gezellige café belandt. Daar plantte Liselot prompt vijf pakskes friet op tafel, kwestie van een ‘fond’ te leggen. Die ‘fond’ was geen overbodige luxe, want als eerste bier serveerde ze meteen een krachtpatser van formaat: een Orval, goed voor 6,2% alcohol.

 

Een vat vol kennis

Terwijl we ons biertje inschenken, vertelt Liselot honderduit over hoe bier gebrouwen wordt, aan welke voorwaarden een biertje moet voldoen om de naam trappist te mogen dragen, op welke temperatuur je bier best drinkt en bewaart,… En ga zo maar even door. Liselot is een vat vol kennis. Vergeef me deze voor de hand liggende woordspeling. 😉

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

 

Na de Orval is het de beurt aan de volgende klepper, een Tripel Karmeliet van Brouwerij Bosteels, goed voor 8,5% alcohol. Ze wil ons de Tripel Karmeliet absoluut laten proeven omdat deze ale in 2008 de gouden medaille won op de verkiezing van de World Beer Awards als beste ale ter wereld.

Als derde bier van de avond wordt een Gulden Draak ontkurkt, een topbrouwsel van brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. De complexe smaak met toetsen van caramel, gebrande mout en koffie en de romige hazelnootkleurige schuimkraag maken deze donkere tripel uniek. Nippend van zoveel zaligheid, doet Liselot ons het verhaal achter de Gulden Draak uit de doeken: het bier werd genoemd naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort. Een klein, maar fijn weetje.

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

 

Voor het vierde en vijfde biertje zoeken we andere oorden op en trekken naar Moeder Lambic. Het is een uitzonderlijk mooie en warme avond en we nestelen ons op het terras, waar we ons tegoed doen aan een Troubadour Magma, een amberkleurig bier van 9%, met het hoppige en bittere karakter van een Amerikaanse IPA gecombineerd met de zachte smaak van een Belgische Tripel. Ondertussen wijdt Liselot ons in in de geheimen van de trappistbieren. Er zijn slechts 6 trappists, Orval, Rochefort, Westfleteren, Chimay, Westmalle en Achel “and they are all very good. There are no crappy trappists.”

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

 

Het vijfde en laatste bier dat Liselot voor ons in petto heeft, laat ik aan mij voorbij gaan. Ik moet nog rijden én ze kiest voor de lokale Cantillon Geuze en laat ik zo’n zuur bier niet lusten… Tjah, zuur is nu eenmaal niet mijn ding. ?

Bedankt, Liselot, voor deze fijne kennismaking met ons Belgisch erfgoed!

Zelf ook een biertour boeken? Dat kan: check de beschikbare data op de website en reserveer online.
Volg alvast de FB-pagina voor updates.
De bieren worden aangepast naargelang het gezelschap. Vanaf 12 personen kan de biertour volledig naar wens worden samengesteld.

 

Belgium Beer Days, da's bier proeven in Brussel (of Gent)

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.551 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Jo

  Ik weet niet of het (typ??)foutje bij jou ligt of dat het een foutje is van je gids maar er zijn meer dan 6 trappistenbieren. Er zijn er 6 Belgische, dat klopt maar ondertussen heeft Nederland er ook 2 (La Trappe met zelfs 9 verschillende en Zundert), Oostenrijk (Abdij Stift Engelszell met 3 bieren), de VS heeft Spencer (6 bieren) en ook in Italie is er ééntje (Tre Fontane).
  In Frankrijk is er nog Mont des Cats maar die krijgt niet het ATP omdat het niet in de Franse abdij wordt gebrouwen maar bij Chimay.

  Ik vind het wel jammer dat je geen geuze lust. Nu was/is misschien Cantillon ook niet de beste om mee te starten.
  Bij deze nodig ik je uit om eens Brouwerij Oud Beersel te bezoeken. Die hebben, in mijn ogen, een meer toegankelijke Oude Geuze. En naast Oude Geuze en Oude kriek hebben ze nog wel wat andere lekkere bieren: Bersalis, Bersalis Kadet en Bersalis Sour Blend.
  Elke eerste en derde zaterdag van de maand zijn er rondleidingen (om 11 uur) maar ik ben er gids en voor een collega-kok kan ik wel eens een privérondleiding voorzien.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dat foutje zal enkel en alleen aan mij liggen, hoor, Jo! Als de drank is in Myriam… ?
   Bedankt voor de uitnodiging! Ik houd ze in gedachten.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Belgium Beer Days, da’s bier proeven in Brussel (of Gent)

by Myriam Minne time to read: 3 min
2