Hap en Tap logo zonder streep
Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

28 jan 2020 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

4,5/5 volgens de 49 beoordelingen op Trip Advisor, 13/20 en lovende commentaren in de Gault Millau en een pracht van een website,… mijn verwachtingen zijn hoog gespannen toen ik via een privé bericht op mijn Facebook pagina een uitnodiging krijg van chef Sebastian Sandor van restaurant Heritage. Wel, die werden volledig ingelost. Sebastian (klinkt Spaans of Zuid-Amerikaans, maar de chef heeft Hongaarse roots) kookt het liefst met veel seizoensgroenten en kraakverse vis. Op het bord: een zeer creatieve, lichte en gezonde keuken, een feestje voor wie van groenten houdt.

Het is ergens voor de eindejaarsdrukte in december dat mijn man en ik afzakken naar het Patershol. Deze bijzonder mooie wijk in het historische centrum van Gent is een stad-in-de-stad. Je waant je er echt terug in de middeleeuwen. Het is er aangenaam kuieren door de smalle straatjes met tal van restaurantjes en café’s. Het is rond kwart na 7 wanneer we binnenvallen bij Heritage waar het al gezellig druk is. We krijgen meteen een tafeltje toegewezen door de charmante gastvrouw die de levensgezellin van Sebastian blijkt te zijn en moet invallen wegens personeelsgebrek. Wel, het lijkt alsof ze voor deze job in de wieg is gelegd, al drukt ze ons wel op het hart om een oproep te plaatsen in deze blog dat ze dringend op zoek zijn naar extra personeel. Bij deze is dat dus gebeurd.

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

Als aperitief raadt ze me een bubbeltje aan, een sekt uit de geboortestreek van Sebastian. Mijn eeuwige BOB kiest voor een mocktail op basis van appel, kaneel en limoen. Hierbij komen 3 amuses die de toon meteen zetten: een stukje paarse wortel gerijpt met miso, een hapje op basis van rode biet, mierikswortel en veenbessen en een bouillon van ajuin in een proefbuisje. Een streling voor het oog, smaakbommetjes in de mond! Ondertussen wordt ook een mandje met brood met boter en lijnzaadolie op tafel gezet. Leuk weetje: het residu van de olie wordt gebruikt om het brood te maken. Zero waste is de chef niet vreemd.

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

We beginnen met een voorgerecht van zalm, appel en lavas, friszuur en mooi in balans.

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

Daarna volgt er een gerecht met kool, karnemelk en dille. Cashewnoten zorgen voor de krokante toets. Knap werk!

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

We gaan verder met een mooi stukje schelvis waar de chef geroosterde bloemkool en peterselie serveert. Delicieus.

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

En dan zijn we aanbeland aan het hoofdgerecht. De koolraap met gember, peer en kastanje vormt een smaakbom die dagen later nog nazindert. Vergeef me, ik was zo benieuwd dat ik niet kon wachten om te proeven: er ontbreekt dus een stukje van de koolraap op de foto… ?‍♀️

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

Voor het dessert kiest Sebastian voor een combinatie van chocolade, kastanje en duindoornbes.

 

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

 

Dat chef Sandor niet onbeslagen op het ijs komt is wel duidelijk. Na ervaring te hebben opgedaan in Japan, Canada, Oostenrijk en Duitsland, wil Sebastian zich vestigen in België, waar hij begint als sous-chef bij het twee sterren-restaurant Pastorale. Al snel wordt hem gevraagd om het over te nemen als chef-kok van het restaurant. Twee jaar lang leidt hij er de keuken en met de nodige bagage is Sebastian klaar om de sprong te wagen en zijn droom te vervullen om zijn eigen restaurant te openen. En zo opent in november 2018 Heritage de deuren.

Heritage is geen doorsnee restaurant. Eerlijk? Ik kan het met geen enkele andere plek vergelijken. Heritage staat voor gezonde gastronomie. Heerlijk gedurfd ook! Waar serveert men koolraap als hoofdingrediënt voor het hoofdgerecht? Sebastian kiest voor een bijzonder creatieve, lichte en gezonde keuken, met focus op vis en groenten, met zeer veel eerbied voor het product. De smaken en menuopbouw zijn evenwichtig en goed doordacht.  Reserveren is de boodschap, want deze parel in Gent trekt meer en meer volk. (zoals mijn collega Joachim kon ondervinden, hij kwam zonder reservatie binnenwaaien en moest onverrichterzake terug vertrekken).

Restaurant Heritage
Rodekoningstraat 12, Gent 9000, België
T +32 9 278 10 00
E info@heritage.gent
www.heritage.gent

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Elise Brodeoux

  Wauw, héél vernieuwend.
  Mijn interesse en nieuwsgierigheid worden tegelijk geprikkeld.
  Héél mooi en knap verhaald.
  Merci om je ervaringen met ons te delen.
  Groetjes.
  Elise

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Heritage, een frisse avant garde keuken in hartje Gent!

by Myriam Minne time to read: 3 min
2