Vlees: er is veel om te doen de laatste tijd. Heel veel. En terecht. Eerst was er het schandaal in een slachthuis in Izegem, daarna was er de nieuwe voedingsdriehoek, een driehoek op zijn kop waarin rood vlees helemaal naar de onderste regionen verwezen is en dus te beperken. Iedereen heeft er een mening over. Ik las een opiniestuk bij Pieter van Hot Cuisine de Pierre (superblog, trouwens, waarvan ik het spijtig vind dat die niet genomineerd is voor de Belgian Food Blog Awards, dit volledig terzijde) en ook Sven Ornelis gaf zijn mening op zijn blog Would Be Chef. Ik kon en wilde niet achterblijven.
Ik ben een vleeseter. Al heel mijn leven is dat zo. Bij ons thuis kwam er élke dag vlees op tafel: biefstuk, worst, koteletten, kouwe pla met massa’s charcuterie,… mijn moeder was van de oude stempel (dat kan je haar niet kwalijk nemen, ’t menske wordt in december 91 jaar oud). Mijn vader had een zwaar beroep (zelfstandig schrijnwerker) en moest “stevige kost” krijgen. En dat betekende in die tijd vlees, patatten en groenten. In die volgorde. (En zo slecht kan dat toch niet geweest zijn, als je hun gezegende leeftijd bekijkt). Nu kook ik zelf (veel) gevarieerder, met meer vis en meer groenten en ook al eens vegetarisch. Maar – ik geef het eerlijk toe – ik zou mijn goed stukske vlees niet willen en/of kunnen missen. Maar let op mijn woorden: “goed stukske” vlees, schrijf ik.
“Intelligent” rundvlees
En zoals ik sinds de bewuste visweek vorig jaar uitkijk naar vis met het ASC of MSC-keurmerk, zo kijk ik voor vlees uit naar het I.N.®-label. I.N.® is de afkorting van Intelligent Nutrition en staat voor gezonde en duurzame voeding, ontwikkeld door 2 voedingsartsen. Zij stichtten het SiiN (Scientific Institute for Intelligent Nutrition), bestaande uit een college van deskundigen, met als missie een doordachte voeding te bevorderen bij gezondheidswerkers, producenten, verdelers én het grote publiek.
Wat betekent dit kwaliteitslabel concreet voor (rund)vlees? Simpel!
- Rundvlees met het I.N.®-label komt van runderen die minstens 2 seizoenen in de weide gegrazen hebben.
- Het vlees is 100% Belgisch.
- De voeding van de runderen is op basis van lijnzaad, wat een positieve impact heeft op het Omega 3 gehalte in het vlees
- En last but not least, het vlees wordt volgens het I.N.®-principe gekweekt en dus met respect voor het welzijn van dier en planeet.
Als we dan toch maar 300 g rood vlees per week meer mogen eten, dan kiezen we beter voor een “goed” stukske. Nu heb ik wel geluk, want ik kan zo’n fijn stukje rundvlees gewoon vinden bij de DeliTraiteur op 100 meter van mijn kantoor. Was dat in juni (toen ik de gebraden I.N.®-kip uitteste) nog 200 meter, dan zijn we met Wax onlangs verhuisd en nu is “de Deli” gewoon aan de overkant van de straat. Vertelde ik jullie trouwens al dat het kantoor waar ik werk “Huize Minne” heet? Grappig, niet? Wanneer ik de telefoon beantwoord, dan zou ik kunnen opnemen met “Lady of the house speaking” in ware Hyacinth Bouquet stijl van Schone Schijn. Maar dat doe ik uiteraard niet. Al moet ik me soms serieus bedwingen. Vooral op vrijdagnamiddag…
Zoals ik in juni een gebraden kip kreeg, zo kreeg ik nu een bijzonder mooi lapje filet pur van ‘Mijnheer DeliTraiteur’. Uiteraard kon ik dat gewoon in de pan bakken, maar geef toe, dat zou er nooit zo mooi uitgezien hebben als de tataki die ik maakte. Tataki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken waarbij vlees (of vis) bijna rauw wordt opgediend. Het vlees wordt heel kort boven een vlam of in een pan geroosterd, waarna het wordt gemarineerd en in plakjes gesneden. Een edel vleesje als filet pur verdient een edele behandeling, mijn gedacht. Wel, het smaakte verrukkelijk! Waarmee mijn pleidooi rond is: minder vlees, maar beter én met liefde bereid.
Tataki van rund
Voorbereiding: 10 min + 2 uur marineren
Bereiding: 5 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4:
400 g I.N.® filet pur
1 el olijfolie
1 dl sojasaus
2 el rijstwijn (Mirin)
Een handje geroosterde sesamzaadjes
Maldonzout
Bereiding
Laat het vlees enkele uren marineren in sojasaus en rijstwijn.
Verhit de olijfolie en schroei het vlees in een pan kort op een hoog vuur aan alle kanten dicht. Kruid met peper en zout.
Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen in de koelkast. Ik legde dat van mij een half uurtje in de diepvries. Hierdoor wordt het makkelijker om flinterdunne plakjes te snijden.
Snijd het vlees met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes en schik die dakpansgewijs op een bord.
Druppel er nog wat extra sojasaus over. Werk af met de geroosterde sesamzaadjes en schilfers Maldonzout.
Ik serveerde er een budda bowl bij met veldsla, quinoa, rode biet, gedroogde abrikozen, walnoten, granaatappelpitten, edamame,… Lekker (en) gezond dus!
Bron: die is er niet echt, ik gooide verschillende bereidingswijzen van verschillende foodwebsites samen.
Heerlijk receptje weer.
Bedoel je met sojasaus de zoete of de zoute?
De zoute, Shianna. Succes en smakelijk!