Hap en Tap logo zonder streep
Sergio Herman, Hommage

Sergio Herman, Hommage

31 okt 2022 | Kookboeken, Reviews

Wanneer ik enthousiast word, dan word ik ook écht enthousiast*. Jullie zijn bij deze gewaarschuwd: Hommage, het nieuwe kookboek van Sergio Herman met 50 mosselrecepten voor eenvoudige bereidingen, maakt me superenthousiast! Nog voor ik deze review schreef, maakte ik al 3 recepten eruit klaar: eerst de cappuccino van Zeeuwse mosselen, daarna de gegrilde zeeduivel met mosselbearnaise en tot slot de mosselen met sobrasada, burrata en fregola. Gelukkig lieten 2 fans van me weten dat ze het boek ook al kochten en dat ze er even blij van worden als ik. Dikke oef! Ik mag er niet aan denken dat ik mensen enthousiasmeer en dat die dan ontgoocheld zouden zijn…

Sergio Herman, Hommage

Na het voorwoord volgen 12 hoofdstukken:

 1. waar mijn liefde voor de mossel begon,
 2. basistechnieken,
 3. goed om te weten over de mossel,
 4. goed om te weten over de recepten,
 5. koken,
 6. het Zeeland van mijn vader,
 7. stomen,
 8. boeren van de zee,
 9. bakken,
 10. encore,
 11. en wat drinken we erbij?
 12. basisrecepten

Als ik het zo lees, zijn dat weinig tot de verbeelding sprekende titels, maar wat een pareltjes zitten verstopt onder die titels. Neem nu bvb. de titel “goed om te weten over de recepten”, daarin legt Sergio uit hoe je mosselkookvocht kan maken, dé basis van de lekkerste sauzen. Zijn mosselkookvocht is pure gold, my dears!

Sergio Herman, Hommage

Maar dat zijn dus eigenlijk alle recepten uit dit boek. Ik zou ze (bijna) allemaal willen maken: mosselen in het groen, brioche met mosselen, zure room, mosterdzaad en kaviaar, mosselen Ostendaise, tartaar hamachi, mosselen, komkommer, dashi, yuzu,… het zijn stuk voor stuk pareltjes!

Sergio Herman, Hommage

Vergis je niet: op de cover van het boek mag dan wel staan dat het om eenvoudige bereidingen gaat en dat is ook zo, maar voor het vinden van de ingrediënten zal je best wel wat moeite moeten doen. Yuzu, misopoeder, hamachi (geelvinmakreel),… vind je niet in de supermarkt om de hoek. Maar het is de zoektocht waard. Mijn mosselen met sobrasada zijn daar het levende bewijs van!

Sergio Herman, Hommage

En dan nog even een shoutout voor de fotograaf, Kris Vlegels. Wat heeft die de recepten mooi op beeld gezet, zonder nog maar te zwijgen over de vele sfeerfoto’s waarmee Hommage doorspekt is. Plaatjes!

Sergio Herman, Hommage

Titel: Hommage is te koop in de boekhandel en online (je kan zelfs een gesigneerde versie kopen voor dezelfde prijs)
Auteur: Sergio Herman
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Aantal pagina’s: 256
Prijs: 32,50 euro
ISBN: 2000004000905

*En wanneer ik boos word, dan word ik ook écht boos. Zoals afgelopen zaterdag toen onze ‘supporters’ ineens onze eigen speler Dedryck Boyata uitfloten. Dat doe je niet. Nooit. Binnensmonds morren mag, uitfluiten nooit. En wanneer ik gefrusteerd ben, dan ben ik ook écht gefrusteerd. Zo loop ik momenteel bijzonder gefrusteerd door het “onbereik” op mijn Instagram account. Twee weken geleden haalde mijn appeltaartje nog een bereik van 125.645 mensen, mijn kerstaartje van gisteren bereikte 3.023 mensen. Mijn bereik zakte ineens, out of the blue, als een pudding ineen. En ja, dat frustreert mij. Mag ik jullie dan ook lief vragen om mijn 6 laatste posts even een like te geven ajb? Kleine moeite voor jullie, waardevol voor mij.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.553 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

 1. Hennie van Heerden

  Natúúrlijk moet ik dit boek hebben!! Voor een regelrechte kookboekenfanaat als ik, mosselliefhebber, fan van Sergio èn na jouw gloeiende betoog; hoe zou ik ‘m niet willen!! Alleen kan je de gesigneerde editie alleen afhalen en da’s toch een beetje ver voor deze “Ollandse”…
  Dan maar ongesigneerd.

  Antwoord
   • Hennie van Heerden

    Ha ha, dat zou wat zijn!!
    Ben begin december een weeken in het schone Belgie dus zal even kijken of ik zelf zo’n boek kan scoren.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Sergio Herman, Hommage

by Myriam Minne time to read: 2 min
5