Na een heerlijke eerste dag in Zutphen reden we naar de tweede hanzestad Deventer. Zutphen telt ca. 50.000 inwoners, Deventer het dubbele. Is Zutphen klein en fijn, als een warm dekentje, dan is Deventer bruisender met meer uitgaansmogelijkheden, bars, café’s,… De 2 hanzesteden liggen op amper 30 km van elkaar, dus je kan – zoals ik – genieten van the best of both worlds in 1 weekend! Was het weer in Zutphen nog wisselvallig met sporadische buien afgewisseld met brede opklaringen, dan regende het in Deventer heel de dag oude wijven. Gelukkig kregen we in ons hotel de kamer met het grootste bed (maar écht een giga bed!)… Lees dus vooral verder. 😅
Chillen bij Meadow
’s Middags werden we verwacht in de pop-up strandbar Meadow voor de lunch. Meadow is fantastische gelegen in de groene uiterwaarden van de IJssel, met uitzicht op de skyline van Deventer. Het pop-up paviljoen is jaarlijks open van april t/m oktober. Normaal zou ik me hebben laten verleiden door een cocktail of een speciaalbier en een Meadow burger, maar ik had het al door en door koud toen we bij Meadow arriveerden dat ik opteerde voor… een warme chocolademelk… met slagroom en rum. Ah jaaaaaaa!
Meadow opende voor het eerst in 2019 en is ondanks Corona de place to be gebleven die op drukke momenten (zoals tijdens de afgelopen zonnige zomermaanden) plaats biedt aan 120 à 130 personen. De reden? Je vindt er food voor een uitstekende prijs/kwaliteit, de sfeer is er fantastisch en iedereen kan er terecht om te chillen: jonge gezinnen met kinderen genieten van het strand, collega’s of vrienden spreken er af voor een after work drink of je komt er gewoon om een boek te lezen in een van de zalig zittende strandstoelen. De uitbater vertrouwt ons toe dat het zijn bedoeling is om van de pop-up een definitieve strandbar te maken. We duimen!
Slapen als een roosje in Hotel In Het Huis Van Deventer
Voor we op ontdekking kunnen gaan in Deventer, moeten we eerst de overzet nemen om de IJssel over te steken. Inderdaad. Er is enerzijds een giga gratis parking aan de ene kant van de rivier en anderzijds een bijzonder vlotte verbinding met een voetgangerspont met de hanzestad. Het is duidelijk: Deventer wil zoveel mogelijk alle verkeer weren uit de stad.
Op wandelafstand vinden we ons hotel voor de nacht: Hotel In Het Huis Van Deventer. In dit hotel is niets standaard. Alle 8 city lofts zijn uniek en eigen. Het hotel ademt Deventer. Wat denk je van een kamer met een reuzeversie van de Auronde, het succesbed van het Deventer bedrijf Auping? Of een enorme golvende boekenkast als wand die je laat zien dat Deventer door letters, drukwerk en boeken als sinds de 15e eeuw gevormd is? In dit hotel kies je een eigen unieke kamer die volledig is ingericht door het kunstenaarsduo van de SpaceCowboys en interieurarchitecten van Studio Groen+Schild.
Wij hadden dus de eer om in de city loft Uber Auronde te logeren. Het bed waarin we mochten slapen is een kunstwerk van 2.60mx2.60m. Vanuit iedere hoek van het bed heb je zicht op de Lebuinuskerk en haar indrukwekkende toren die in het jaar 1450 tegenover het hotel gebouwd is. Normaal moest ik op zondagnamiddag een wandeling maken langs alle Instagrammable hotspots van de stad, maar het bleef oude wijven regenen en dus besliste dit oud wijf om het giga bed uitgebreid uit te testen… en er een giga power nap in te maken. 😅
Bier én sfeer proeven bij stadsbrouwerij DAVO
Alleen voor bier kom ik mijn bed uit en trotseer ik de regen (en voor voetbal, dat ook ja!) en dus was mijn afspraak met Marijn totaal geen opgave. Alles bij DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal draait om bier. Je loopt binnen in een oud industrieel pand met een sfeervolle inrichting en proeft samen met de brouwer waar DAVO Bieren om bekend staat. En dat laatste is vrij letterlijk te nemen.
Terwijl een goedgeluimd groepje de ene na de andere schlager inzet (het is het lokale koortje, zo wordt me in het oor gefluisterd, dat 1 keer per jaar een zangstonde houdt bij DAVO), neemt Marijn zijn tijd om met mij een pintje of 2 te nuttigen. (Check zeker eens mijn highlight om de video van het koortje te bekijken). Hij vertelt honderduit over DAVO, zijn levenswerk, dat hij samen met Jos en Arnoud in 2012 uit de grond stampte, in eerste instantie om henzelf van bier te voorzien. Ze brouwden toen in pannen, begot!
Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een team van 50 gepassioneerde bierliefhebbers, een brouwerij en 3 bars: in Deventer, Arnhem en Zwolle. Voor de rest is er niets veranderd. Nog steeds werken ze elke dag keihard om fijne bieren te maken, te delen en te drinken. Met liefde en nog meer plezier. Zodat ze kunnen proosten met lekker bier en leuke mensen. Op de tonen van “laat de zon in je hart” verlaat ik het pand met een goed gevoel en de zon komt zowaar door de regenwolken piepen.
Fine dining bij The Lemon Tree
Na mijn “lichte lunch bestaande uit een warme chocomelk” was ik helemaal klaar voor een heerlijke culinaire avond bij The Lemon Tree, een zaak met een duidelijke visie: een Scandinavische kookstijl die wil verrassen. Je proeft er de pure smaken van Kopenhagen en raakt in extase van de friszure smaken van lokale, gefermenteerde producten. Het interieur is natuurlijk en ingetogen, een menukaart is er niet, jonge enthousiastelingen des te meer. Een intelligente aanpak natuurlijk, zo kan de chef creativiteit op het bord toveren met verse producten!
Nog voor we aan ons 5-gangen diner beginnen, worden we al van onze sokken geblazen door de amuses, meer bepaald door een shotje van uienbouillon met daarin een parel van sambalazijn, een smaakbommetje dat alle smaakpapillen openzet! (Als de chef dit leest, dan ben ik ten zeerste geïnteresseerd in zijn recept. 😉)
Als eerste voorgerecht serveert de chef ons makreel met bergamot en groene asperge. In het glas een Pinot Blanc, Danubiana, Dél-Pannónia uit Hongarije. Met deze makreel toont The Lemon Tree alvast verfijndheid en diepe smaken.
Hierna volgt pompoen met zeesla, een vegetarisch gerechtje. Een puike culinaire prestatie met een leuke combinatie en vooral zeer goed kruiding. De sommelier begeleidt de pompoen met een Grauburgunder, Gunderloch, Rheinhessen uit Duitsland. Uitstekende keuze!
Als laatste voorgerecht kiest de chef terug voor een heerlijk visje, harder deze keer. Die pairt hij met artisjok en paprika, alweer een bom aan creativiteit! En ook de wijn verrast: een Chardonnay, Radicini, Codru uit Moldavië begot.
Voor het hoofdgerecht wordt geopteerd voor vlees: runderlende met vadouvan en zwarte truffel. De portie is zeer royaal. De cuisson, kruiding en smaak van het vlees zijn perfect. De jus zorgt dan weer voor een mooie balans en is zeer lekker. De rode wijn is een Malbec, Terre Di Sanvito, Puglia uit Italië.
Afsluiten doen we zoals we begonnen zijn “with a bang!” Op papier: popcorn, lychee en rode peper. In de mond: een smaakexplosie. Letterlijk en figuurlijk! Ik beloof dan bij deze op mijn plechtig communiezieltje dat ik hier terugkom… wanneer hun 1e ster binnen is. En dat gaat niet lang duren, mijn gedacht. Dit jonge keukengeweld gaat ervoor en if you can dream it, you can do it!
Instagrammable Deventer
Doordat het op zondag heel de dag pijpenstelen regende, had ik beslist om mijn wandeling langs de Insta hotspots (die route kan je hier bekijken) uit te stellen tot maandagochtend voor het ontbijt en dat blijkt een goed idee. De zon is deze keer wel van de partij. De kinderen wuiven hun mama’s uit om op de fiets naar school te vertrekken, de parasols glinsteren in het zonlicht, de stad ontwaakt langzaam maar zeker. Beter dan 1000 woorden, laat ik de beelden spreken. Deventer is een fijne, autoluwe stad, het ontdekken meer dan waard!
Ik waag me onder begeleiding van een gids zelfs aan de beklimming van de 220 treden van de toren van de Lebuinuskerk. Ik ben zo fier als een gieter als blijkt dat ik beter in vorm ben dan de gids, mijn ‘jeugdig’ enthousiasme wordt nadien wel flink afgestraft door 3 (!) dagen stramme kuiten. Maar het adembenemende (letterlijk en figuurlijk!) uitzicht is het allemaal waard.
Ook een bezoek aan het EICAS museum, het European Institute for Contemporary Art and Science staat nog op mijn planning. Het museum zal in november 2022 haar deuren openen op een nieuwe locatie en ik krijg een sneak preview. Het museum toont collecties hedendaagse kunst, met de Zero- en Nul-beweging als beginpunt. Ik ben totaal geen kenner (understatement of the year!), maar ik kan me best voorstellen dat deze collectie kunstwerken tot de verbeelding spreekt van de liefhebbers. Een must-visit dus.
Lunchen bij IJssel Restaurant
Onze driedaagse in de Hanzesteden Zutphen en Deventer eindigen we zoals we begonnen zijn: met een Lunch met hoofdletter L. In Zutphen was dat in het Broederenklooster en in Deventer is dat bij IJssel Restaurant. Lunchen doe je hier met het onwaarschijnlijk mooie uitzicht, uitkijkend over de meanderende rivier en de historische skyline van Deventer. De fijne keuken van het IJssel Restaurant is gebaseerd op de Dutch Cuisine.
Aangezien ik nog een lange rit voor de boeg heb na een toch wel vermoeiend weekend kies ik voor een mocktail. Don’t drink and drive, nietwaar? We laten de sommelier de vrije keuze en die serveert ons een heerlijk verfrissend drankje op basis van citrussap, vlierbloesem, Seedlip 0% gin, eiwit en munt. Als amuses krijgen we oesters (het lijkt wel of oesters vaste kost zijn daar in de hanzesteden, in élk restaurant kregen we ze geserveerd). en een krokantje uit de Indische keuken met een steak tartaar en een crème van kruiden uit eigen tuin. Veelbelovend!
Als koud voorgerecht krijgen we een mozaïek van kingfish gespoeld in de Oosterschelde met gedroogd zeewier met kombu en passievrucht. Dit subtiele gerecht zit vol van intense smaken en de combinatie ligt mij volledig.
Als warm voorgerecht serveert de chef ons een coquille met spek van Duroc d’Olive, een crème van bloemkool, een schuimende beurre blanc, hazelnoten, kaviaar en een krokantje van inktvisinkt. Klinkt jullie bekend in de oren? Da’s normaal. Ik maakte dit gerecht meteen al het weekend na ons bezoekje aan de hanzesteden, zo lekker vond ik het.
Hierna volgt kwartel met koolraap, paddenstoelen en truffel. Een prachtig en smaakvol schilderijtje! Voor het hoofdgerecht kiest de chef voor flat iron met biet, aardappel, courgette en zwarte knoflook, een gerecht vol puurheid van smaken. En ook het dessert was er boenk op: de combinatie van champagne, druif, grapefruit en verveine weet ons alweer te bekoren.
Het IJssel Restaurant, dat is een speelse keuken vol genialiteit, met geconcentreerde smaken en gevarieerde texturen. En ik val in herhaling: maar ook hier wil ik snel terugkomen. De tijd dat het restaurant van een hotel (het IJssel Restaurant is gevestigd in het Pillows Hotel Deventer) vaak ondermaats was, ligt hier duidelijk al lang achter ons. Dit is topklasse!
En zo eindigde ons bezoek aan de hanzesteden met een hoogtepunt. Al was dat eigenlijk een aaneenrijging van hoogtepunten. Wat een pittoreske steden, wat een fijne foodadresjes, wat een fijne mensen ook. Minder ver weg dan je denkt, Zutphen en Deventer zijn de ideale plek om er even tussenuit te knijpen.
Nog een grote merci aan Esther en haar organisatie voor dit schitterende weekend hanzesteden!
Fijn dat je ook van deventer hebt genoten al was het weer niet zo aangenaam.
Maar het eten in the Lemon tree maakte veel goed.
Ik heb daar een jaar geleden ook heerlijk mogen genieten, dat was nog in coronatijd toen alles om 8 uur dicht moest!
Gr.marinette
Oooh wat leuk, Marinette, dat je er ook was. Topadresje daar!
nodigt uit om er heen te gaan
Doen, Rita. Ik was oprecht fan!