Hap en Tap logo zonder streep
Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

3 okt 2022 | Kookboeken, Reviews

Veel te lang geleden dat hier nog een review van een kookboek verschenen is (meer bepaald in de maand mei het boek van “mijn blogzoon” The Messy Chef Jelle). Normaal zou ik vandaag mijn verslag van Deventer delen, maar daar is zoveel schrijfwerk aan (en ik had zo weinig tijd) dat ik er de voorkeur aan gaf om eerst de nodige aandacht te geven aan dit nieuwe boek van Kruiden Claus Kruiden Kweken Koken.

Het voordeel is dat ik uitgenodigd was op de lancering van het boek. Daar kon ik een groot aantal gerechten uit het boek van de hand van de jonge chef Michiel Van Colenberghe proeven. Dus kan ik jullie met de hand op het hart vertellen: dit is niet alleen een heel leerrijk boek over kruiden kweken, de recepten die erin staan zijn ook écht om duimen en vingers bij af te likken. Dat hebben ze goed gedaan, Lode en Michiel!

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Lode is geen onbekende voor me. Tijdens de lockdown besliste ik om een kruidentuintje aan te leggen (vooral omdat ik het zonde vind om 5 EUR of meer neer te tellen voor een doosje met pakweg 10 eetbare bloemen, er daarvan dan 1 te gebruiken en de rest in de vuilnisbak te kieperen). En zo ging ik bij Kruiden Claus te rade. Wat me vooral opviel: wat heeft die Lode een olifantengeheugen. In 2020 had ik – met mondmasker op – hem gezegd dat ik geen paarse bloemetjes wilde en toen ik een jaar later weer langsging, wist hij nog perfect dat ik geen fan ben van paars! 💙

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Maar hij kan nog meer dan kruiden kweken. Wat een humor heeft de man! Zet hem op een podium en Lode kan als stand-up comedian een hele zaal entertainen, mijn gedacht. Wat hij niet kan (zijn woorden!), is koken. Dus deed hij daarvoor een beroep op Michiel Van Colenberghe. Michiel groeide op in een familie van groente- en fruitkwekers, verdiende z’n strepen in ’t Huis van Lede in Kruisem en is chefkok in Restaurant De Traagheid in Tielt.

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Het resultaat is een prachtboek geworden met enerzijds uitleg en tips & tricks over de gebruikte kruiden (bemesting, bewaren, wintervoorzorgen, bloeiperiode, oogstperiode,…) en anderzijds heel mooie recepten, echt helemaal mijn ding!

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Tijdens de boekvoorstelling proefden we o.a.
– gegrilde groene asperges, salsa van tomaat en Chinese bieslook
– reuzengamba, zoetzure saus met gember
– gravad lax van zalm met lavas, tomaten en zure room
– burrata met verse vijgen, limoenolie en munt
– focacciatoast met gerookte paling, oesterblad en kruidenkaas
– tomatensoorten met pesto van Oost-Indische kers en feta
– gemarineerde aardbeien met sinaasappelsap en oranjebloesem
– gepocheerde peer met ananassalie en witte chocolademousse
– rode vruchten ‘stroganoff’ met zoethoutgras

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Stuk voor stuk smaakbommetjes! En een streling voor het oog, dat ook. Dit boek verdwijnt dus nog bijlange niet in mijn boekenkast, maar blijft nog even in mijn keuken liggen zodat ik er iets kan uit klaarmaken. Wordt vervolgd! Tot slot ook nog even een shoutout naar Kris Jacobs, de fotograaf van dit boek. De gerechten zijn bijzonder sfeervol gestyled en gefotografeerd op donkere backdrops en borden. Ook dat is dus helemaal mijn meug!

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Titel: Kruiden Kweken Koken is te koop in de boekhandel en online
Auteurs: Lode Claus & Michiel Van Colenberghe
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 250×205
Aantal pagina’s: 168
Prijs: 24,99 euro
EAN: 9789401483193

Deze review kwam tot stand nadat ik uitgenodigd was op de boekvoorstelling, maar is 100% oprecht.

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

2 Reacties

  1. magda van poecke

    lijkt me een leuk boek heb het besteld bij bol.com
    groetjes en bedankt voor je mooie gerechtjes

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe, Kruiden Kweken Koken

by Myriam Minne time to read: 2 min
2