Hap en Tap logo zonder streep
Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

26 nov 2018 | Kookboeken, Reviews

Er was eens een 53-jarige foodblogster uit Lochristi en die ging naar de boekenbeurs in Antwerpen. Daar struinde ze van de ene kookboekenstand naar de andere en voelde zich als een 6-jarige in een snoepwinkel. (Of gaan 6-jarigen niet meer naar snoepwinkels, maar naar gamingwinkels? ? Dit tussen haakjes.) Zoveel keuze(stress)! Maar be our guest kwam als grote winnaar uit de strijd. Wat. Een. Prachtig. Boek. Is. Dit! Elke Belg die houdt van gastronomie zou dit op zijn/haar salontafel moeten hebben liggen.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

In Be our guest krijg je een behind the scenes in de prachtige residenties van 27 ambassades en consulaten van België in het buitenland. Je neemt als het ware zelf plaats aan hun gastvrije tafel met Belgische topchefs en geniet van meer dan 55 verrukkelijke recepten en bijpassend Belgisch biertje of glaasje wijn. Je doorloopt een snelcursus etiquette, neemt een heerlijk Belgisch aperitief en kiest uit een formeel diner, een walking dinner, een business lunch of een multiculturele gathering. Tot slot verwen je jezelf met een zoet of hartig dessert waarbij Belgische chocolade, patisserie en kaas uiteraard niet ontbreken.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

Na de 10 geboden van de etiquette, de 7 tips voor een vlekkeloze avond en de 7 tips voor een perfecte tafel volgt het eerste hoofdstuk: aperitief op zijn Belgisch met 7 cocktails en 3 hapjes. Jan Vandenplas, jonge talentvolle bartender van Bar Nine in Leuven shaket de cocktails op basis van Belgische topproducten. Wist jij dat België een eigen wodka en whisky heeft? Ik niet dus. Pagina 29 en ik had al wat bijgeleerd! Voor de 3 hapjes tekenen Dimitry Lysens en Aagje Moens van restaurant Magis in Tongeren. Het zijn eenvoudige, frisse Belgische aperitiefhapjes geworden.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

In het volgend hoofdstuk koken 7 topchefs voor 21 ambassades van België. De chefs: Maxime Collard van La Table de Maxime (onlangs nog door Michelin bekroond met een tweede ster), Gert De Mangeleer van Hertog Jan, Bart De Pooter van **sterrenrestaurant De Pastorale, Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps, Yves Mattagne van het beste visrestaurant van België Sea Grill, Pierre Résimont van L’Eau-Vive en last but not least Lionel en Laurence Rigolet van Comme Chez Soi delen stuk voor stuk pareltjes die ze op locatie klaarmaakten: in de Belgische ambassades van Washington tot Moskou, van Abu Dhabi tot New Delhi, van Istanboel tot Tunis. Niet alleen de gerechten worden prachtig in beeld gebracht, ook de foto’s van de desbetreffende ambassades ontbreken niet.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

Wie nu denkt: oei, oei, die gerechten van sterrenchefs zijn te hoog gegrepen voor mij, wel dat lijkt heel goed mee te vallen. Let wel, ik heb de recepten nog niet geprobeerd, maar het ziet er alvast haalbaar uit, zowel naar ingrediënten als receptuur toe. Een concreet voorbeeld: het dessert van Bart De Pooter, zoets van de medina. Melkroomijs met zoete-aardappelblokjes, gekonfijte sinaasappel en verse sinaasappel. Niet moeilijk, wel goddelijk. Allez, denk ik toch als ik al watertandend de foto bekijk!

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

Voor wie toch twijfelt aan de haalbaarheid van bovenstaande recepten, is er het volgend hoofdstuk: 7 eenvoudige gerechten voor een walking dinner van de meesterchef van de authentieke volkse keuken en stoemp, Albert Verdeyen. Hier gaan we: kabeljauwfilet met picklessaus, aspergebladerdeeg, Mechelse koekoek met Ardense ham, witlofkroket, mosselkroket, stoemp royal met kreeft en stoofvlees op zijn Vlaams. 7 gerechten die verwijzen naar een typisch Belgische specialiteit en ideaal zijn voor wanneer je veel volk verwacht.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

In het volgend hoofdstuk komen 7 gezonde gerechten voor een business lunch aan bod van niemand minder dan Arabelle Meirlaen, voormalig Lady Chef of the Year: duodrinks ‘Mens sana in corpore sano’, lenterolletjes, mozaiek van zomertomaatjes, ‘ayurvedische’ kreeft van de Belgische kust, terug naar de roots, een vegan kaasschoteltje en parfum van drie vruchten.

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

Volgende chef die zijn kookkunsten botviert in Be our guest is godfather en monument van de Belgische haute cuisine Geert Van Hecke. Hij maakt het koninginnenhapje van de 21ste eeuw klaar.

Seppe Nobels gaat dan weer aan de slag met 7 multiculturele gerechten om te delen. Het is teveel om op te sommen, maar het ziet er nondedju (vergeef me dat ik vloek) allemaal verduiveld lekker uit. Vooral het Antwerps verloren brood met Elixir d’Anvers en ahornsiroop is to die for!

Geëindigd wordt er met 7 maal dessert van hofleverancier en icoon van ambachtelijk meesterschap Paul Wittamer. Misérable, koninklijk chocoladegebak, fingerfoodtaartjes,… I want it all!

Tussen de verschillende hoofdstukken door wordt uitgebreid ingegaan op Belgische topproducten zoals wijn, bier, de friet, chocolade en… de diamant. In de cover van het boek zit zelfs een nepdiamantje verwerkt dat verwijst naar deze ‘schitterende’ ambassadeur van België. Hebdem?

 

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

 

Drie redenen waarom je dit boek op je X-mas wishlist moet zetten: het is een boek om in te lezen, om in te bladeren en te genieten van de mooie foto’s én om uit te koken met 1 constante, de rijkdom van de Belgische keuken. Zoals we trots waren op onze rode duivels afgelopen zomer, zo mogen we ook trots zijn op ons culinaire erfgoed.

Titel: .be our guest is te koop in de boekhandel of online.
Auteurs: Kathleen Billen en Kristin van de Voorde-Heidbuchel
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 330 mm x 260 mm – hardback
Aantal pagina’s: 224 pagina’s
Prijs: 45,00 euro
ISBN: 9789401449793

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid

by Myriam Minne time to read: 3 min
0