Marleen Visser, Altijd IJs – IJs voor Elk Seizoen

door | aug 22, 2016 | Kookboeken, Reviews

Dit recept printen? Print dit recept
Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

Ik dacht dat ik alle foodbloggers uit België en Nederland kende. Maar dat was fout gedacht! Hoewel ik dagelijks het wereldwijde web afschuim, was de blog van Marleen Visser, Share Love, Not Secrets mij compleet ontgaan. Foei! Shame on me! Wat een fijne blog: mooie foto’s, leuke recepten (écht van alles wat: zoete recepten, hartige, met suiker, zonder suiker, met gluten, zonder gluten, vegan, non-vegan,… zolang je er maar happy van wordt), fijne lay-out, echt een topblog! En zo was mij dus ook haar boek Altijd IJs ontgaan… Tot nu.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

 

Net als haar blog, biedt het boek voor elk wat wils: ijsrecepten voor élk seizoen, gezonde ijsjes, de nicecreams, en minder gezonde ijsjes, de vicecreams… Ook hier een constante: No stress! Heb je zin om de bitterkoekjes voor de ice cream sandwiches zelf te maken? Dat kan. Je krijgt het recept. In tijdnood? Haal dan gewoon een pak bitterkoekjes uit de winkel…

Ook heel fijn is dat élk recept staat uitgelegd met en zonder ijsmachine. Handig voor als je geen sorbetière hebt, maar toch graag aan de slag gaat. Want dat verzeker ik je: als je dit boek in je bezit hebt, dan wil je nog maar een ding en dat is ijsjes maken en wel liefst zo snel en zoveel mogelijk. Dit boek biedt zoveel inspiratie, zowel voor schepijs als voor ijslolly’s.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

Marleen start haar boek met uitleg over hoe het boek werkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook over de benodigdheden reikt ze een hele resem tips aan en legt ze de ijsbasics uit. Haar enige doel: ervoor zorgen dat de ijsjes, of je nu kiest voor gezond of voor zoete zonde, passen bij wat jij wil. Soms werkt ze met suiker, dan weer met honing, agavesiroop, kokosbloesem- of palmsuiker… Variatie en alternatieven troef, dus!

Na deze verhelderende uitleg gaat ze over tot de essentie, de basisrecepten: roomijscustard (wat wij ‘bij ons’ crème anglaise noemen), suiker- of honingwater, basis voor yoghurtijs, voor kokosijs (vegan), voor avocado-ijs (vegan), voor cashewnotenijs (vegan) en voor bananenijs (vegan).

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

Altijd IJs, dé must-have voor alle ijs-lovers!

Hierna is het tijd voor het échte werk: de 100 (!) heerlijke en verrassende ijsrecepten, te beginnen met de lente. Zoals het in het voorjaar past, staan er heel veel ijsjes in met seizoensfruit: yoghurtijs met rabarbercompote, jasmijn-perzikijsjes, mango-limoensorbet, limoncello ghiacciolo, geitenkaasijsjes met blauwe bes & salie,…

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

In de zomer, hét ijsjesseizoen bij uitstek, gaat Marleen uiteraard aan de slag met de typische en talrijke zomerproducten, maar ook met minder voor de hand liggende ingrediënten zoals eetbare bloemen. Een constante: van de namen alleen al ga je watertanden. Wacht dacht je van een Hot summer love, Juicy joy, Fudge, Elderflower & edible flower-pops, Mojito-pops, Summer breeze,…

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

In haar herfstrecepten gaat Marleen vooral aan de slag met specerijen: Oma’s stoofpeertjes met kaneel, Chai-ontbijtkoekijs, Ella’s appeltaartijs, sticky dadelijs, hot hot chocolate icecream, sinaasappel-sumakijs, ananas-five spice,… En ook nu weer klinkende namen: Autumn in New York, Caffè mocha-roomijs, De hulk, Stormy weather,… Met zo’n namen zou een mens bijna gaan verlangen naar stormachtig weer, een tijd voor veel films, met een dekentje op de bank én een bak met homemade ijs.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

En ook voor het winterseizoen is dat niet anders. Hoewel ik compleet anti-koude, anti-sneeuw en anti-winter ben, zou ik bij het zien van zoveel lekkers bijna gaan verlangen naar mijn minst favoriete jaargetijde. Yoghurtijs met geroosterde biet, crème brûlée op een stokje en de Dutchy ice-cream sandwich met speculaas,… Stuk voor stuk heerlijke winterse smaken.

Titel: Altijd IJs is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Marleen Visser
Uitgeverij: Carrera Culinair
Formaat: 25 x 228 x 207 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 224
Prijs: 19,99 euro
ISBN: 9789048831371

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.045 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

4 Reacties

  1. Sofie

    Ik heb al verschillende lekkere recepten uit dit boek gemaakt… maar nu wou ik de “Hot hot chocolate” ice cream maken en blijkt daar geen chocolade in te zitten? (behalve de chocoladenibs om er bij te serveren). Zou dit een foutje in het recept kunnen zijn? Jammer, want leek me anders lekker ijs!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zal het recept vanavond eens nakijken, Sofie!

      Antwoord
      • Sofie

        Hoi Myriam, ik had intussen Marleen zelf ook via Facebook gecontacteerd. Er staat inderdaad een foutje in het recept. In de ijsbereiding dient er nog cacaopoeder toegevoegd te worden (ik had al geprobeerd met 75gr pure cacaopoeder van Van Houtten, maar dat was misschien net iets te veel. Redelijk bittere smaak maar ik los het op door er caramelsaus bij te serveren :-)). Ik denk dat 50gr cacaopoeder zeker volstaat!

        Marleen stuurde me ook nog dit recept voor de “gewone” (dus geen ijs) hot chocolate waarop het ijs gebaseerd is: http://sharelovenotsecrets.com/nl/hot-spicy-pure-chocolade-amandelmelk/

        Overigens is er ook een foutje geslopen in het recept voor de crème brûlée popsicles: “… daar zijn helaas de 2 suiker soorten omgewisseld. Dus mocht je die maken, gebruik 25g kokosbloesemsuiker (kan ook gewone suiker zijn) voor de ijsjes en 90g gewone suiker (kan geen kokosbloesemsuiker zijn) voor het gekarameliseerde suiker strooisel.”

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Waaaw, Sofie. Top dat je Marleen gecontacteerd hebt. Ik was dit ook van plan, maar had visite gisteren en dus (nog) geen tijd.
          Zo, nu kan je terug lekker aan de slag.
          Fijne zondag!
          Myriam

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marleen Visser, Altijd IJs – IJs voor Elk Seizoen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: