Marleen Visser, Altijd IJs – IJs voor Elk Seizoen

Ik dacht dat ik alle foodbloggers uit België en Nederland kende. Maar dat was fout gedacht! Hoewel ik dagelijks het wereldwijde web afschuim, was de blog van Marleen Visser, Share Love, Not Secrets mij compleet ontgaan. Foei! Shame on me! Wat een fijne blog: mooie foto’s, leuke recepten (écht van alles wat: zoete recepten, hartige, met suiker, zonder suiker, met gluten, zonder gluten, vegan, non-vegan,… zolang je er maar happy van wordt), fijne lay-out, echt een topblog! En zo was mij dus ook haar boek Altijd IJs ontgaan… Tot nu.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

 

Net als haar blog, biedt het boek voor elk wat wils: ijsrecepten voor élk seizoen, gezonde ijsjes, de nicecreams, en minder gezonde ijsjes, de vicecreams… Ook hier een constante: No stress! Heb je zin om de bitterkoekjes voor de ice cream sandwiches zelf te maken? Dat kan. Je krijgt het recept. In tijdnood? Haal dan gewoon een pak bitterkoekjes uit de winkel…

Ook heel fijn is dat élk recept staat uitgelegd met en zonder ijsmachine. Handig voor als je geen sorbetière hebt, maar toch graag aan de slag gaat. Want dat verzeker ik je: als je dit boek in je bezit hebt, dan wil je nog maar een ding en dat is ijsjes maken en wel liefst zo snel en zoveel mogelijk. Dit boek biedt zoveel inspiratie, zowel voor schepijs als voor ijslolly’s.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

Marleen start haar boek met uitleg over hoe het boek werkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook over de benodigdheden reikt ze een hele resem tips aan en legt ze de ijsbasics uit. Haar enige doel: ervoor zorgen dat de ijsjes, of je nu kiest voor gezond of voor zoete zonde, passen bij wat jij wil. Soms werkt ze met suiker, dan weer met honing, agavesiroop, kokosbloesem- of palmsuiker… Variatie en alternatieven troef, dus!

Na deze verhelderende uitleg gaat ze over tot de essentie, de basisrecepten: roomijscustard (wat wij ‘bij ons’ crème anglaise noemen), suiker- of honingwater, basis voor yoghurtijs, voor kokosijs (vegan), voor avocado-ijs (vegan), voor cashewnotenijs (vegan) en voor bananenijs (vegan).

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

Altijd IJs, dé must-have voor alle ijs-lovers!

Hierna is het tijd voor het échte werk: de 100 (!) heerlijke en verrassende ijsrecepten, te beginnen met de lente. Zoals het in het voorjaar past, staan er heel veel ijsjes in met seizoensfruit: yoghurtijs met rabarbercompote, jasmijn-perzikijsjes, mango-limoensorbet, limoncello ghiacciolo, geitenkaasijsjes met blauwe bes & salie,…

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

In de zomer, hét ijsjesseizoen bij uitstek, gaat Marleen uiteraard aan de slag met de typische en talrijke zomerproducten, maar ook met minder voor de hand liggende ingrediënten zoals eetbare bloemen. Een constante: van de namen alleen al ga je watertanden. Wacht dacht je van een Hot summer love, Juicy joy, Fudge, Elderflower & edible flower-pops, Mojito-pops, Summer breeze,…

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

In haar herfstrecepten gaat Marleen vooral aan de slag met specerijen: Oma’s stoofpeertjes met kaneel, Chai-ontbijtkoekijs, Ella’s appeltaartijs, sticky dadelijs, hot hot chocolate icecream, sinaasappel-sumakijs, ananas-five spice,… En ook nu weer klinkende namen: Autumn in New York, Caffè mocha-roomijs, De hulk, Stormy weather,… Met zo’n namen zou een mens bijna gaan verlangen naar stormachtig weer, een tijd voor veel films, met een dekentje op de bank én een bak met homemade ijs.

 

Marleen Visser, Altijd IJs - IJs voor Elk Seizoen

En ook voor het winterseizoen is dat niet anders. Hoewel ik compleet anti-koude, anti-sneeuw en anti-winter ben, zou ik bij het zien van zoveel lekkers bijna gaan verlangen naar mijn minst favoriete jaargetijde. Yoghurtijs met geroosterde biet, crème brûlée op een stokje en de Dutchy ice-cream sandwich met speculaas,… Stuk voor stuk heerlijke winterse smaken.

Titel: Altijd IJs is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Marleen Visser
Uitgeverij: Carrera Culinair
Formaat: 25 x 228 x 207 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 224
Prijs: 19,99 euro
ISBN: 9789048831371

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Marleen Visser, Altijd IJs – IJs voor Elk Seizoen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: