Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq (incl. recepten)

Het begint een traditie te worden: de avonden georganiseerd door Carrefour starten voor mij in complete chaos en ik kom als een ‘kieken zonder kop’ aan. In november was het zo, toen ik uitgenodigd was voor een New Year’s Eve party en vorige maand was het niet anders toen ik naar Ukkel trok voor dé barbecue van het jaar met niemand minder dan BBQ-kampioen Peter De Clercq achter de grillroosters. Regen + E40 + Brussel is geen goeie combinatie…

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Maar zoals in november alle stress van me afviel, zo was het ook nu weer het geval. Net toen ik mijn autosleutels aan de parkeerwachter van Villattitude overhandigde, brak de zon door het dikke wolkendek en toen ik de gigantische tuin instapte, werd ik op slag helemaal zen. Doordat we (jawel, mijn man mocht voor de gelegenheid mee en dat hoefde ik hem – in tegenstelling tot mijn Neckermann reizen – geen 2 keer te vragen: lekker eten + geen uren moeten slenteren = topcombi voor mijn Eddy) rijkelijk te laat waren, kregen we meteen àlle hapjes gepresenteerd:
– Op berkenhout gegrilde tongrolletjes (recept hieronder),
– Gegrilde gamba’s uit Madagascar (Kwaliteitsketen Carrefour) gerookt met rozemarijn, vergezeld van mangochutney (recept hieronder),
– Warm gerookte Ardense forel (Kwaliteitsketen Carrefour) met een komkommerslaatje,
– Trio van bruschetta met brood van de Kwaliteitsketen Carrefour met avocadopuree, olijventapenade en tomatensalsa.

Was het omdat ik scheurde van de honger, maar die hapjes smaakten o-ver-heer-lijk, van het eerste tot het laatste. Tongrolletjes op de BBQ droog? Forget it! Ik at nog nooit van mijn lange leven zo’n sappige tongrolletjes!!! Nu ja, wat wil je, Peter De Clercq is ook niet de eerste de beste natuurlijk…

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Rustig genietend van een drankje (een sangria in mijn geval) liepen we de prachtige tuin in om de talrijk opgekomen collega-bloggers te begroeten die hadden plaatsgenomen bij the poolhouse. Het was supergezellig, de aankleding van de tafels uitnodigend, de geuren die opstegen van Peters barbecuetoestellen (hij had er meer dan een meegenomen voor de gelegenheid) veelbelovend… Foto’s zeggen meer dan woorden in dit geval. Geniet van mijn collages met de foto’s die mij vriendelijk ter beschikking gesteld werden door fotografe van dienst Nathalie Samain.

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Na het aperitief trokken we naar binnen. Alhoewel, zo binnen was binnen niet. Dankzij de gigantische glasramen was het precies of we gewoon in de tuin bleven zitten, maar dan beschut tegen eventuele regen en wind. Al bleven die uit. Carrefour had niet alleen de beste bbq-chef ingehuurd, ze hadden ook de weergoden gunstig gestemd blijkbaar, want het bleef de hele avond droog en zelfs zonnig. Een uitzonderlijke avond in een uitgeregende juni-maand!

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Het menu zag er veelbelovend uit… en het loste alle verwachtingen in! Als voorgerecht kregen we een brochette van zalm (Kwaliteitsketen Carrefour) op een seizoenslaatje met frambozenvinaigrette. Voor het hoofdgerecht koos Peter voor Mechelse koekoek (Kwaliteitsketen Carrefour) op Breughelse wijze op een blikje bier gerookt. Als bijgerecht werd een carpaccio van tomaat (Kwaliteitsketen Carrefour) met fleur de sel en sesamolie geserveerd. Afgesloten werd er met ananas met muntmarinade en sabayon van Oude Kriek (geserveerd met krieken van de Kwaliteitsketen Carrefour). Stuk voor stuk, sappige, smaakvolle succesgerechten!

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Kortom, dit was een avond om in te kaderen. Bedankt, dames van Walkie Talkie en Carrefour voor de organisatie van deze BBQ van het jaar.
Bedankt, Peter, voor de heerlijke gerechten.
Bedankt, Nathalie, voor de foto’s!
#Carrefour

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq

Om jullie te laten meegenieten, deel ik hieronder graag 2 BBQ hapjesrecepten. Geniet ervan, nu het (nog) barbecueweer is!

Op berkenhout gegrilde tongrolletjes

 

Op berkenhout gegrilde tongrolletjes

Ingrediënten voor 8 tongrolletjes:
2 tongen in filets (8 stuks)
200 g olijventapenade
8 sneetjes spek
8 blaadjes basilicum
8 tomaatjes
11 rozemarijntakjes
Viskruiden (500 g zeezout, 50 g dille, 25 g venkel, 25 g peterselie, 25 g paprikapoeder, 12 g cayennepeper, 12 g curry)
1 verse schijf boomstam van berkenhout

Voor de vismarinade:
0,5 l grill olie
2,5 dl knoflook- en fijne kruidenolie
2,5 dl basilicumolie
20 g venkelzaad
6 teentjes knoflook, in hun geheel
4 laurierblaadjes
4 takjes citroentijm
10 g curry
10 g oregano

 

Bereiding

Pel de tomaten en haal het vruchtvlees eruit. Leg op een ovenschaal, strooi er een beetje schilferzout over, besprenkel met wat olijfolie en snipper er 3 gehakte takjes rozemarijn over. Laat ca. 8 uur konfijten in de oven op 40 °C.

Leg de tongrolletjes open op tafel en smeer ze in met de olijventapenade. Leg er een sneetje spek, een blaadje basilicum en een tomaatje bovenop. Rol mooi strak op.

Verwijder de naaldjes van de rozemarijntakjes en snijd ze onderaan in een puntje. Steek de stokjes door de tongrolletjes en wrijf ze in met vismarinade. Kruid met viskruiden.

Leg de rolletjes gedurende 20 minuten op de boomstam op het rooster in een gesloten barbecue van 250 °C. De smaak van het verse hout zal in de vis dringen.

 

Gegrilde gamba’s uit Madagascar (Kwaliteitsketen Carrefour) gerookt met rozemarijn, vergezeld door mango chutney

 

Gegrilde gamba’s uit Madagascar (Kwaliteitsketen Carrefour) gerookt met rozemarijn, vergezeld door mango chutney

Ingrediënten voor 8 gamba’s:
8 gamba’s van Madagascar (Kwaliteitsketen Carrefour)

Voor de marinade:
2,5 dl olijfolie
2,5 dl rijst- of arachideolie
1 el sambal oelek
1 tl currypoeder
1 el gehakte dille
2 el zeezout
2 geperste looktenen

Voor de mangochutney:
2 rijpe mango’s
2 kleine rode chilipepers
1 bussel verse, gehakte koriander
1 el acaciahoning
1 el wittewijnazijn (muscadet)
2 el rijst- of arachideolie
Een snuifje zout en zwarte peper, grof gemalen met de molen
Takjes gedroogde rozemarijn

 

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade en laat de gamba’s van Madagascar er een nacht in marineren.

Snijd de mango in fijne stukjes, brunoise. Ontdoe de pepers van hun pitjes en hak fijn. Voeg er de rest van de ingrediënten voor de chutney aan toe. Meng alles en laat een momentje rusten.

Bak de gamba’s gedurende 4 min boven een hete grill.

Doe een eetlepel chutney in elk glaasje. Steek een rozemarijntakje in brand, laat roken en voeg dit bij het geheel.

Sluit af met een dekseltje en dien meteen op.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Dé BBQ van het jaar met Peter De Clercq (incl. recepten)

by Myriam Minne time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: