Hap en Tap logo zonder streep
Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

1 aug 2016 | Confituur, Electro, Reviews

Twee vliegen in een klap slaan! Dat is wat ik doe met dit blogartikel: een recept voor héérlijke braambessen-aardbeienconfituur én een review van de nieuwe keukenweegschaal van Terraillon: de My Cook 10 Jam, zoals de naam al doet vermoeden een weegschaal speciaal ontworpen voor confituur. En het hadden ook drie vliegen kunnen zijn. Ik had er ook meteen nog een review van De Confituurbijbel van Madam Confituur kunnen achteraan gooien, maar dan zou ik dit boek niet de eer aandoen die het toekomt. Die review volgt dus later nog in een aparte blogpost.

 

Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

 

Eerst een woordje over de slimme keukenweegschaal. De My Cook 10 Jam werd speciaal bedacht om het rekenklunzen zoals ik gemakkelijker te maken om de hoeveelheid suiker te bepalen die er nodig is voor het maken van confituur. Concreet? Je weegt het fruit af, je drukt op de speciale ‘confituurknop’ en dan ‘vertelt’ de weegschaal jou hoeveel suiker je moet toevoegen. De weegschaal staat by default ingesteld op 750 g suiker voor 1 kg fruit, maar dat kan heel eenvoudig worden aangepast.

Da’s toch helemaal niet zo moeilijk? 1 kg fruit is 750 g suiker, 2 kg fruit is 1,500 kg suiker… Ja, da’s waar. Maar wat als… je fruit bv. 506 g weegt? Dan moet je de regel van 3 gaan toepassen en wordt het ineens veel minder een fluitje van een cent. Allez, pas op, ik onderschat jullie niet he. Maar in mijn geval dus, talenknobbel maar rekenkluns, cela se complique… 😉

 

Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

 

Ik kon een filmpje gemaakt hebben, maar ik ben niet zo fotogeniek. ’t is te zeggen, mijn handen zijn niet zo fotogeniek. Ik heb nl. afgekloven nagels. Voetbalsupporter zijn kan soms een stresserende bezigheid zijn. 😉 Een woordje uitleg bij de stap-voor-stap foto’s dan maar. Mijn aardbeien en braambessen wogen 506 g. Ik drukte op het confituurpotje en wist zo dat ik 379 g suiker moest toevoegen. Naarmate ik suiker bijdeed, telde de weegschaal af tot 0. Handig, niet?

Maar de weegschaal heeft nog meer pijlen op haar boog:

  • Zo is er ook een timer, ideaal om perfect te weten hoe lang je confituur nog moet koken.
  • De weegschaal is uitgerust met bijzonder gevoelige toetsen.
  • De weegschaal weegt tot 1 g precies én heeft een weegvermogen tot 10 kg.
  • De weegschaal weegt zowel in gram, als in ml, maar ook in ounces en vloeibare ounces, ideaal voor wie, zoals ik, ook wel eens met Amerikaanse recepten aan de slag gaat.
  • En last but not least, ze ziet er, met haar brede glazen plateau en haar grote LCD-cijfers (handig voor als je, zoals ik, een dagje ouder wordt) bijzonder mooi uit!

Ik gebruikte de My Cook 10 Jam weegschaal om deze braambessen-aardbeienconfituur te maken en het resultaat was subliem. Ik paste het recept ietwat aan, want normaal had ik, volgens Madam Confituur, de helft van de hoeveelheid fruit aan speciale 1:2 confituursuiker nodig. Nu, zover werken mijn hersencellen nog. Delen door 2 lukt nog niet. 😉 Maar om de proef helemaal op de som te nemen, gebruikte ik dus gewone griessuiker. Met succes!

 

Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

 

Nodig voor 2 potjes braambessen-aardbeienconfituur van 230 ml

250 g braambessen
250 g aardbeien (schoongemaakt, zonder kroontjes)
1 tl citroensap
50 ml sinaasappelsap
1/2 tl gedroogde lavendelbloemen (in een kruidenzakje)
Snuifje kaneelpoeder
375 g griessuiker of 250 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

 

Bereiding

Leg de braambessen in een vergiet en dompel ze onder in wat water. Laat ze vervolgens uitlekken.

Doe de braambessen, de aardbeien, het citroensap en het sinaasappelsap samen in een ruime kookpot.

Leg het kruidenzakje (ik gebruikte een lepel voor thee) met de lavendel erbij.

Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de kookpot.

Doe de suiker en de kaneel erbij en laat 3 minuten koken (in het geval van speciale confituursuiker). Ik liet de confituur veel langer koken op een laag vuurtje. Ik testte of de confituur stijf genoeg was door hete druppel jam op een koud bordje te laten vallen. Als, nadat de confituur wat afgekoeld is, hij niet meer in een dun straaltje naar beneden loopt, is hij goed.

Schuim af met een schuimspaan indien nodig.

Haal het kruidenzakje uit de confituur.

Vul de propere glazen confituurpotjes met de hete confituur. Vul ze netjes tot aan de rand.

Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

 

Bron: recept uit De Confituurbijbel van Madam Confituur.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Braambessen-aardbeienconfituur en review Terraillon keukenweegschaal

by Myriam Minne time to read: 3 min
0