Hap en Tap logo zonder streep
Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

16 okt 2017 | Kookboeken, Reviews

Een nieuw kookboek uit met 40 verbluffende desserts? Dat kan ik niet snel genoeg bemachtigen! Een hartig kookboek, tot daar nog aan toe, maar een met desserts? Daar kan ik NIET aan weerstaan. Tjah, ik ben dan ook niet voor niets genomineerd voor de Belgian Food Blog Awards in de categorie Best Baking en Sweets he? (Ik stop trouwens met zagen hierover, de stemronde is afgelopen, het is nu nagelbijtend aftellen tot vrijdag).

 

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

 

Verbluffende desserts, de titel van dit boek kon niet beter gekozen worden. Man, man, man, wat is dat allemaal, zeg? Bart Ardijns deelt reeds 20 jaar al zijn vakkennis als lesgever aan Ter Groene Poorte in Brugge waar hij toekomstige vakmensen inspireert en enthousiast maakt met ‘desserts op het bord met aandacht voor smaakcombinaties en texturen’. Wel, al die kennis en passie voor het vak heeft hij nu gedeeld in dit prach-ti-ge boek, 40 verbluffende desserts. De foto’s zijn van de hand van Kris Vlegels die de schilderijtjes op het bord megamooi in beeld brengt.

 

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

 

Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken:

  1. Basisprincipes & technieken.
  2. Onmisbare klassiekers: 15 succesvolle klassieke desserts, nagerechten die heel dikwijls de absolute basis weerspiegelen in vele andere creaties. Bij gebruik van kwalitatieve grondstoffen, correcte technieken en een uitgebalanceerde verhouding zijn deze nagerechten niet voor niets legendarisch!
  3. Desserts met fruit en chocolade: gepersonaliseerde creaties en selectie van 10 zomerse, kleurrijke desserts en 10 desserts waar vooral de chocolade de hoofdrol speelt.
  4. Desserts voor mensen met een voedselovergevoeligheid (gluten- en/of lactose-intolerantie en/of waarbij geen suikers toegevoegd werden).

 

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

 

In het eerste hoofdstuk deelt Bart al zijn kennis over de gebruikte technieken: het gebruik van gelatine (Bart verkiest gelatinepoeder boven gelatineblaadjes), hoe je anglaise maakt (anglaise is nu eenmaal een basis voor vele desserts: flan au caramel, île flottante, crème van bosaardbei en framboos, crème van gekaramelliseerde witte chocolade,…), ijs bij desserts, crumble, streusel, shortbread, espuma, sponscake, crémeux, infuseren, licht konfijten van dunne schijven of fijne reepjes citrusschil, krokante decoraties, gekaramelliseerd bladerdeeg, isomaltdecoratie, chocoladeverwerking,… het wordt allemaal van naaldje tot draadje uitgelegd. Omdat bepaalde technieken nu eenmaal moeilijk te beschrijven zijn, staat er regelmatig een QR-code bij waarmee je naar een stap-voor-stap YouTube filmpje doorverwezen wordt zodat het allemaal zo klaar als een klontje wordt.

In hoofdstuk 2 komen de klassiekers aan bod zoals profiteroles met vanilleroomijs en chocoladesaus, gegratineerde sabayon met vlierbloesem en verse vruchten, moelleux au chocolat, Brusselse wafel, crème brûlée, vanillebavarois met rode vruchten, crêpe suzette, enz… Zelfs deze ‘eenvoudige’ klassiekers zijn een klasserestaurant waardig: coulis erbij, krokantje erbij, een super originele en verzorgde presentatie,… OMG!

 

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

 

Maar in het derde hoofdstuk gaat Bart pas helemaal los! Daar is elk bord gewoon WOW! Is dit thuis nog haalbaar? Als je een dag de tijd hebt om alleen aan je dessert te werken, dan wel. Maar je hoeft natuurlijk niet alle elementen te maken. Een voorbeeld. Voor het dessert ‘Vanille – rode vruchten – hibiscus-rozenbottel – citroengras’ maakt Bart 8 (!) onderdelen: vanilleroomijs, koude siroop van hibiscus-rozenbottel en citroengras, een koekje van Bretons zanddeeg, een crémeux van framboos en cassis, een witte chocoladecrème, een pistache sponscake, schuimpjes van hibiscus en een gel van framboos. Thuis zou je je kunnen beperken tot 4 elementen bv. Zelfs dan nog zal het overheerlijk smaken, volgens mij.

Laat je niet misleiden door de titels, die zijn vrij ‘basic’, maar wat er op het bord komt, is over the top mega magnifiek! Beter dan woorden, de foto’s… Om alles te ‘vereenvoudigen’ wordt elk recept begeleid van een schets met de opbouw van het dessert.

 

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

 

In het laatste hoofdstuk komen 5 desserts aan bod voor mensen met een voedselovergevoeligheid. Alle recepten, teksten en info zijn gecontroleerd en goedgekeurd door een erkend voedingsdeskundige.

Mijn conclusie? Dit boek is een absolute must-have voor al wie houdt van verfijnde, verbluffende desserts. Een om op jullie Christmas wish-list te noteren!

Titel: 40 verbluffende desserts is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Bart Ardijns
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 280 mm x 240 mm – hardback
Aantal pagina’s: 200 pagina’s
Prijs: 39,99 euro
EAN: 978 94 01 44393 7

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.009 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: