Hap en Tap logo zonder streep
Aardbeien tartelettes met basilicum

Aardbeien tartelettes met basilicum

13 aug 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Aan alle mooie liedjes komt een eind. Helaas! Aan mijn blogverlof, aan mijn vakantie op het werk (woensdag moet ik terug 😥) en ook aan mijn samenwerking met de BOB-rosé wijnen. Het begon allemaal in mei met een amuse. In juni volgde dan een voorgerecht, in juli een hoofdgerecht om vandaag in schoonheid te eindigen met een zomers dessert: aardbeien tartelettes met basilicum.

In de loop van de voorbije maanden woonde ik een aantal tastings en masterclasses met sommelier en wijnconsultant Vicky Corbeels bij (je kan alles bekijken in mijn highlight) en wat leerde ik? Ik leerde een BOB wijn uit de Provence onderscheiden van een BOB-wijn uit Valtènesi in Italië, zowel qua kleur als qua smaak! Wat ontdekte ik nog meer? Dat niet elke BOB-rosé wijn een vlot drinkend “zwembad wijntje” is. Zo zijn er ook rosé wijnen die gerijpt zijn op eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de wijn extra geur- en smaakstoffen en wordt hij een perfecte tafelpartner. Niet alleen in de zomer trouwens! De tijd dat een rosé enkel in de zomer gedronken werd door vrouwen ligt al lang achter ons.

Neem nu deze aardbeien tartelettes met basilicum. Ik ging op zoek naar een matching BOB-rosé met aroma’s van rood fruit, aardbei en kers en kon mijn geluk niet meer op! De naam van de fles mag ik hier niet vermelden om geen specifieke wijnboer te bevoordelen, maar ik kan je alvast aanbevelen om uit te kijken naar een rosé met BOB-label, een beschermde oorsprongsbenaming die garant staat voor traditie en hoge kwaliteit.

Voor dit recept liet ik me inspireren door de Instagram account van Morgane Qui Fait Des Gâteaux, een must follow!

Aardbeien tartelettes met basilicum

Aardbeien tartelettes met basilicum

Aardbeien tartelettes met basilicum

Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 5 uur 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 6 taartringen en paletvormen*

Ingrediënten
  

Voor het suikerdeeg:

  • 60 g boter
  • 45 g poedersuiker
  • 15 g amandelpoeder
  • 30 g ei
  • 1 snufje fleur de sel
  • 120 g bloem
  • 1 tl actieve koolstof

Voor de dorure:

  • 1 eidooier
  • 5 g room
  • Voldoende actieve koolstof

Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:

  • 200 g aardbeienpuree
  • 10 g citroensap
  • 40 g suiker
  • 4 g pectine NH*
  • 10 g basilicumblaadjes

Voor de lichte basilicumcrème:

  • 154 g volle melk
  • 39 g eidooier
  • 30 g fijne suiker
  • 12 g maizena
  • 6 g basilicum

Voor de amandelcrème:

  • 55 g zachte boter
  • 55 g fijne suiker
  • 55 g amandelpoeder
  • 55 g ei
  • Voldoende actieve koolstof (facultatief)
  • Voldoende aardbeien

Voor de afwerking:

  • Voldoende aardbeien
  • Voldoende neutrale afdekgelei
  • Voldoende basilicum topjes

Instructies
 

Voor het suikerdeeg:

  • Klop in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper de zachte boter romig met de poedersuiker en het amandelpoeder.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Voeg de bloem, de koolstof en het zout toe aan de bereiding.
  • Wanneer je een homogeen deeg bekomt, rol je het 2 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier. Laat 1 uur rusten in de diepvries.
  • Hierna beboter je 6 taartringen van 7 cm in en breng het deeg hierin aan.
  • Zet terug in de diepvries gedurende 1 uur of heel de nacht in de koelkast.

Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:

  • Warm de aardbeienpuree op met het citroensap.
  • Meng de suiker en de pectine NH.
  • Wanneer de aardbeienpuree begint te koken, voeg je de suiker met de pectine toe.
  • Meng en breng terug aan de kook gedurende 1 à 2 min.
  • Voeg de fijngehakte basilicumblaadjes toe.
  • Giet het konfijt in 6 paletvormen van 7 cm diameter en zet minstens 3 uur in de diepvries.

Voor de lichte basilicumcrème:

  • Warm de melk op met de basilicumblaadjes.
  • Meng de eidooiers met de suiker en de maizena.
  • Wanneer de melk kookt, mix je hem met de basilicum en passeer je de melk door een zeef op de dooiers.
  • Doe alles terug in de kookpot en breng aan de kook, terwijl je constant roert.
  • Klop gedurende 2 – 3 min vanaf het kookpunt.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Voor de amandelcrème:

  • Meng de zachte boter met de suiker. Voeg het amandelpoeder toe, de koolstof en tot slot het ei.
  • Klop de crème vooral niet op, want hierdoor zou die tijdens het bakken beginnen rijzen.
  • Bewaar in de koeling tot gebruik.

Voor de taartbodem:

  • Schuif de taartbodems in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 10 min.
  • Verwijder meteen de taartring en laat afkoelen.
  • Strijk rondom in met een penseel met dorure (dooier en room gemengd met koolstof).
  • Verdeel de amandelcrème tot 1/3 hoog. Schik er enkele plakjes aardbei op en schuif nog 15 min in de oven.
  • Laat volledig afkoelen voor je de tartelettes afwerkt.

Afwerking:

  • Lepel de lichte basilicumcrème op de amandelcrème.
  • Verwarm de neutrale afdekgelei en strijk de paletvormen met konfijt ermee in.
  • Plaats de paletvormen op de taartbodems met een paletmes.
  • Schik er harmonieus wat aardbeien en plukjes basilicum op.
  • Laat in de koelkast ontdooien tot gebruik.

Notities

* Ik gebruikte de Kit Tarte Ring Klassik Ø70 mm van Silikomart Professional.
* De pectine die je moet gebruiken voor dit recept is de pectine NH (niet te verwarren met de pectine jaune, zoals ik deed: mijn paletten zwommen weg).
Trefwoord aardbeien, basilicum, tarteletje, tartelette, tartelettes

Bron: recept van Morgane op haar Instagram account.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Melanie

    Hallo,

    Ik ben nog niet zo een ervaren bakster. mijn vraag wat is actieve koolstof en waar is het te koop.

    dank je

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Aardbeien tartelettes met basilicum

by Myriam Minne time to read: 3 min
2