Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien

door | apr 13, 2016 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien
Ik herinner mij nog dat ik vorig jaar niet kon wachten tot de eerste rabarber in de schappen arriveerde om rabarbercake met meringue te maken. Wel, dit jaar was dat niet anders. Ik moest en zou Belgische aardbeien én rabarber vinden, want ik wilde per se deze limoenmousse met rabarbercompote maken. Meestal ben ik dan achteraf best wel een beetje teleurgesteld. Die roze rabarber op de (Amerikaanse/Engelse) foto’s draait in werkelijkheid vaak uit op een eerder groenig uitziend iets met de stengels van eigen bodem. Maar niet deze keer! Ik koos de roodste én dunste stengels uit de bak zodat ik die niet hoefde te schillen en het resultaat was een mooie roze compote. Ik zweer het jullie: hier is geen Photoshop of kleurstof aan te pas gekomen!

En of deze limoenmousse ook lekker was, vragen jullie zich af? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Maar aan de snelheid waarmee ze uit de koelkast verdwenen, gok ik op een “ja!”… 😉

Kommetjes met de aardbeien op de achtergrond is van Tokyo Design mij ter beschikking gesteld door Cook & Serve.

 

Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien

Nodig voor 4 personen

Voor de rabarbercompote:
4 stengels rabarber, in stukken van ca. 1 1/2 cm gesneden (schillen hoeft niet als je jonge en zachte stengels gebruikt)
50 g blonde rietsuiker

Voor de limoenmousse:
2 limoenen
2 blaadjes gelatine
2 el volle melk
2 eidooiers
4 eiwitten
1 snuifje zout
200 g mascarpone
4 el griessuiker + 1 tl extra
250 g aardbeien, gewassen en in reepjes of dobbelsteentjes gesneden
Enkele biscuits roses de Reims, vermalen tot poeder (of boudoirs)
Enkele groene pistaches, grof gehakt

 

Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien

 

Bereiding

Voor de rabarbercompote:
Doe de rabarberstukjes in een pot met de suiker en laat op een zacht vuurtje gedurende ca. 10 minuten sudderen tot je een compote bekomt. Laat afkoelen.

Voor de limoenmousse:
Laat de gelatineblaadjes weken in een ruime hoeveelheid koud water. Warm de melk op, knijp de gelatine uit en laat ze oplossen in de opgewarmde melk.

Klop de dooiers met de suiker tot de dooiers wit uitslaan. Voeg vervolgens de mascarpone en de gelatine toe.

Haal de zeste van de limoenen en pers het sap uit. Voeg zeste en sap toe aan de mascarpone.

Klop de eiwitten op tot stevige sneeuw met 1 snuifje zout. Wanneer de eiwitten bijna stevig zijn, voeg je 1 tl suiker toe en klop nog verder gedurende 1 minuut. Vouw de eiwitsneeuw voorzichtig onder de limoencrème. Schep de limoenmousse in een spuitzak.

Stel nu je glazen samen. Ik gebruikte 4 glazen van 32 cl en de hoeveelheden waren perfect. Schep een flinke eetlepel rabarbercompote op de bodem van elk glas. Verdeel hierover de aardbeien (houd er enkele apart voor de afwerking). Voeg de rest van de rabarber toe. Spuit hierop de limoenmousse tot aan de rand van je glazen. Zet de glazen 2 à 3 uur in de koelkast of tot de mousse stevig wordt.

Bestuif de glazen net voor het serveren met poeder van de biscuits roses. Werk af met aardbeien en pistaches.

 

Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien

 

Bron: recept van de blog La Tartine Gourmande

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.040 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

6 Reacties

  1. Liesa

    Hallo! Dit dessertje ziet er super lekker uit en had ik graag gemaakt op oudejaar (midden in de winter, inderdaad). Zou dit ook lukken met rabarber uit de diepvries?

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Liesa
      Dat kan zeker!
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. myriam

    Hallo,
    Kan de limoen ook vervangen worden door citroen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan. Dan wordt het een citroenmousse. 🙂
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  3. Sophie

    Hoi, dit dessert wil ik maken voor een etentje. Kan ik het gerechtje morgen maken en vrijdag serveren, of zakt de mousse dan in? Vraag twee, Hoeveel gram wegen uw blaadjes gelatine?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sophie.
      Je kan het zeker morgen maken voor vrijdag. Wel in de koelkast bewaren tot gebruik.
      Mijn blaadjes wegen 3 g / blaadje.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Limoenmousse met rabarbercompote en aardbeien

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: