Hap en Tap logo zonder streep
Gerookt spek espuma amuse

Gerookt spek espuma amuse

8 feb 2023 | Hapjes

Jullie konden het hier al lezen, zaterdagavond kreeg ik mijn Lootse loopvriendinnen, Karine, Kathleen, Cindy en Sophie, over de vloer. Door mijn strakke schema komt van samen lopen niet veel meer in huis, maar samen tetteren, dat kunnen we nog steeds als de besten! Long story short: ik wilde indruk maken met mijn kookkunsten bij mijn loopmadammen. Ik denk dat ik daarin geslaagd ben. Deze gerookt spek espuma amuse ziet er niet alleen mooi uit, ze smaakt ook super.

Vaak krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie haal. Wel, ik ben geabonneerd op een aantal betalende apps en websites: Gronda (daar vond ik dus gerookt spek espuma amuse van de hand van Jules Cooking), Gastronomixs, Cheflix, Great British Chefs, Académie du Goût en sinds afgelopen zaterdag ook Voilà Chef. Ik heb zwaar last van FOMO (the Fear Of Missing Out)! Dan zie ik iets dat ik absoluut wil maken op zo’n site, maar kan ik het recept niet zien. Da’s voor mij al genoeg om mijn betaalkaart boven te halen. Bovendien was er een promotie van -50% op een jaarabonnement. En dan is er nog iets dat in mijn voordeel pleit: ik heb al mijn abonnementen op kooktijdschriften stopgezet. Zo is het budgetair evenwicht – toch een beetje – hersteld. ⚖️ Zit ik mij hier nu te verdedigen tegenover jullie? 😅

Nog iets waar ik niet kan aan weerstaan, dat zijn mallen. 🤷‍♀️ Die nemen ondertussen zoveel plaats in dat een ‘ingreep’ nodig was. Ik heb ze allemaal uit hun doos gehaald, waardoor ze minder plaats innemen. Zo heb ik terug plaats nu. Wie me volgt op Instagram zal al gezien hebben dat ik me ondertussen weer heb laten gaan. Ik kocht een cakevorm met inzetstuk én de Botanica, een mooie mal in de vorm van bloemblaadjes. Die had ik perfect kunnen gebruiken voor deze gerookt spek espuma amuse, maar ik gebruikte dus nog eens mijn Corona mal die al eerder gebruikte, toevallig ook voor een tarteletje.

Gerookt spek espuma amuse

Gerookt spek espuma amuse

Gerookt spek espuma amuse

Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Espumafles
  • 1 Blender
  • Briochevormpjes (zie de link onderaan bij de tips)
  • De Corona siliconevorm van Silikomart (zie de link onderaan bij de tips)

Ingrediënten
  

Voor het tarteletje:

  • 1 pakje filodeeg (uit de versrayon of diepvries)
  • Neutrale olie

Voor de gerookt spek espuma:

  • 150 g gerookt spek, in blokjes
  • 200 g sjalot
  • 2 g zout
  • 200 g witte wijn
  • 200 g room (en extra!)
  • 1 laurierblad
  • 15 g Pro Espuma Warm (kan je eventueel weglaten, maar dan gaat je schuim sneller inzakken)

Voor de tuile:

  • 60 g eiwit
  • 10 g boter, gesmolten
  • 50 g suiker
  • 50 g bloem
  • 2 g zout
  • 40 g neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie)

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Shiso purple® en Vene cress®

Instructies
 

Voor het tarteletje:

  • Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
  • Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 8,5 cm.
  • Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd briochevormpje en zet er een tweede briochevormpje op.
  • Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.

Voor de gerookt spek espuma:

  • Bak de gerookte spekblokjes tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Snijd ondertussen de sjalotten fijn.
  • Voeg de fijngesnipperde sjalotjes bij de goudbruine spekblokjes en laat ze even meebakken. Kruid desgewenst met zout (dat deed ik zelf niet, want gerookt spek is al vrij zout).
  • Deglaceer de pan met de witte wijn en laat volledig inkoken.
  • Voeg de room toe en laat tot de helft inkoken samen met het laurierblaadje.
  • Verwijder het laurierblaadje en doe alles in een blender.
  • Cutter tot een gladde massa.
  • Voeg nu de Pro Espuma Warm toe en cutter nog gedurende 1 min op volle kracht.
  • Passeer de massa door een fijne zeef. Gebruik hierbij een pollepel om alles goed in de zeef aan te drukken.
  • Ik bekwam een (te) dikke massa die ik nooit uit mijn espumafles zou krijgen en dus voegde ik nog extra room toe tot ik een dik vloeibare mengeling had. Je hoeft niet te twijfelen dat je teveel room toevoegt, van room kan je sowieso slagroom maken in de espumafles en bovendien heeft de dikke massa een heel uitgesproken smaak. Die mag dus best wat afgezwakt worden door extra room.
  • Giet in een espumafles en steek er 2 gaspatronen op.
  • Bewaar tot gebruik.

Voor de tuile:

  • Verwarm de oven voor bij 160° C.
  • Doe het eiwit in een blender samen met de boter, de suiker, de bloem, het zout en de neutrale olie. Blend tot glad.
  • Strijk het beslag uit in een mal.
  • Bak gedurende ca. 15 min in de voorverwarmde oven tot de tuiles goudbruin zijn.
  • Haal de tuiles uit de mal, wanneer ze nog warm zijn.

Afwerking

  • Spuit de espuma in het tarteletje.
  • Werk af met eetbare bloemen en enkele cressen.
  • Schik er een tuile op.

Notities

Voor dit recept heb je volgende vormen nodig:
briochevormen
Corona siliconevorm
Trefwoord espuma, filodeeg, gerookt spek, tarteletje, tartelette

Bron: recept van Jules Cooking op de Gronda app.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.483 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Katinka Rombauts

    Ziet er heel lekker uit .
    Zou de espuma ook om te vormen zijn naar de thermomix?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan die zeker en vast klaarmaken en mixen in de TM. Maar je zal nog altijd een espumafles nodig hebben, als dat je vraag is?

      Antwoord
    • Caroline

      Dag Myriam,

      Wordt dit warm geserveerd of koud? Ik heb nog nooit met een espumafles gewerkt. Hoelang op voorhand kun je dit klaarmaken?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Caroline,
        Dit wordt koud geserveerd.
        De espuma kan je tot 1 week vooraf maken en in de koelkast bewaren aangezien de massa in de espumafles volledig afgesloten wordt van de lucht.
        Als je nog nooit een espumafles gebruikte, dan zou ik je toch aanraden om dit vooraf eens uit te testen.
        Succes en smakelijk!
        Myriam

        Antwoord
  2. Dirk Devos

    Goede morgen Myriam,is dit correct ?200gr sjalot op dit recept, dit lijkt mij wel heel veel .Groetjes en doe zo verder,ik heb al veel bijgeleerd op kook gebied waarvoor dank.Dirk Devos

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gerookt spek espuma amuse

by Myriam Minne time to read: 3 min
6