Wie mij volgt op Instagram heeft het vast al gezien: nu we van Maggie niet meer “in ons kot” moeten blijven, ben ik nooit meer “in mijn kot”. Eerst 3 dagen naar Bologna en daarna elk weekend de hort op: kruiden en bakvormen gaan kopen, naar de opening van het restaurant van mijn BFF, naar het krabfestival in Audresselles en naar de afscheidslunch van de kookclub. En ook komend weekend is er nog geen verandering/verbetering: naar de Batjes in Roeselare! Met alle gevolgen vandien: de mooie voorsprong aan recepten die ik opgebouwd had, slinkt als sneeuw voor de zon. Er zit dus niets anders op dan tussendoor snel een recept in mekaar te boksen zoals dit tarteletje van rundstartaar.
Nu hoor ik je denken: “Meen je dat nu, Myriammeke? Dit is toch geen snel recept?” Wel, toch wel. Het ziet er heel fancy uit, maar is in se vrij simpel. Het tarteletje maak je gewoon van kant-en-klaar filodeeg. De picklescrème is niet meer dan een mengeling van pickles en kaas. En dat kaaskrokantje is ook maar gewoon mengen, uitsmeren in de vorm en bakken. Het recept is gebaseerd op een recept van Jo Nelissen uit de kookles. Jo presenteerde de rundstartaar in een hoorntje, maar ik wilde al lang eens een tarteletje maken. En bovendien moest ik die nieuwe bakvorm toch gebruiken die ik gekocht had? Hij luistert naar de toepasselijke naam Corona. Of hij ervoor gaat kunnen zorgen dat ik wat meer in mijn kot blijf, betwijfel ik. 😅
Als vlees voor de rundstartaar gebruikte ik filet pur die ik kocht bij Meat The World, maar ik vernam van een echte vleeskenner dat je hiervoor best bavette gebruikt. You can thank me later!
Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje
Equipment
- 1 Blender
- briochevormen
- De Corona siliconevorm van Silikomart (zie de link onderaan bij de tips)
Ingrediënten
Voor het tarteletje:
- 1 verpakking filodeeg (uit de versrayon of diepvries)
- Neutrale olie
Voor de picklescrème:
- 50 g verse kaas
- 20 g picklessaus (zie tip onderaan)
Voor de gepekelde rode ui:
- 1 grote rode ui
- 220 ml ciderazijn
- 1 1/2 tl zout
- 1 el ruwe rietsuiker (of een andere soort suiker / siroop)
- 2 teentjes look
- 5 peperkorrels, facultatief
Voor het opgelegd mosterdzaad:
- 55 g mosterdzaad
- 80 ml witte wijnazijn
- 80 ml water
- 25 g suiker
- 1/2 tl zout
Voor de rundstartaar:
- 200 g rundsvlees van uitstekende kwaliteit
- 1 el mayonaise
- 1 tl ketchup
- 1 kleine augurk
- 1 takje peterselie
- Worcestershiresaus
- Peper en zeezout
Voor het kaaskrokantje:
- 50 g eiwit
- 75 g Parmezaanse kaas
- 50 g bloem
- 40 g water
- 40 g zachte boter
- 1 snufje zout
Voor de afwerking:
- Eetbare bloemen en tuinkruiden (in mijn geval: bronze venkel, goudsbloem, borage, rode shiso,…)
Instructies
Voor het tarteletje:
- Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
- Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 8,5 cm.
- Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd briochevormpje en zet er een tweede briochevormpje op.
- Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.
Voor de picklescrème:
- Meng de picklessaus met de verse kaas en kruid stevig. Doe in een spuitzak.
Voor de gepekelde rode ui:
- Maak de ui schoon en snijd deze in plakken. Druk de ringen voorzichtig uit elkaar, zodat je allemaal hele ringen krijgt. Snijd de knoflook in plakjes.
- Meng de ciderazijn met het zout en de suiker in een grote pot en verwarm op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
- Stop de uienringen en de knoflookplakjes in de pot. Voeg eventueel nog wat peperkorrels toe. Vul de pot met de pekel en doe er het deksel op. Plaats voor een nachtje in je koelkast.
Voor het opgelegd mosterdzaad:
- Breng alle ingrediënten aan de kook en laat ca. 45 min op laag vuur pruttelen met het deksel schuin op de pot.
- Zorg voor een schone weckpot en giet hier het mosterdzaad in, inclusief het resterende vocht.
- Bewaar in de koelkast.
Voor de rundstartaar:
- Vries het rundsvlees in tot het half bevroren is en snij er kleine brunoise van.
- Meng met de fijngesneden peterselie, augurk, mayonaise, worcestershiresaus en ketchup.
- Breng goed op smaak met peper en zeezout.
Voor het kaaskrokantje:
- Meng alle benodigdheden met elkaar en mix stevig in de blender.
- Smeer het beslag dun uit in de siliconevormen en bak af in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 7 à 8 min.
Afwerking
- Schik de rundstartaar in een rond uitsteekvormpje dat op de bodem van het tarteletje past.
- Schik er een ringetje rode ui, een toef picklescrème en een lepeltje mosterdzaad op.
- Werk af met een kaaskrokantje en eetbare bloemetjes en tuinkruiden.
Notities
– briochevormen
– Corona siliconevorm
Bron: recept voor de rundstartaar en de picklescrème afkomstig van Jo Nelissen, het tarteletje van Jules Cooking gevonden in de Gronda app, het mosterdzaad van Harold Kookt en de gepekelde rode ui van The Veggie Reporter.
Top recept en inderdaad makkelijk te bereiden.
Dank je wel op deze mooi zonnige dag!
Heel graag gedaan, Ginette!
Welke soort verse kaas gebruik je voor de picklescreme?
Ik heb, als ik het me goed herinner, Philadelphia gebruikt.
Succes!
Werkt het krokantje ook zonder de kaas? Ik heb met kerst een moeilijke eter die geen kaas of vis lust. Dit recept lijkt me verder ideaal. Maar ik vroeg me af of ik een deel van het deeg zonder kaas kan maken, of moet ik dan nog een ander bindmiddel toevoegen?
Geen krokantje erop leggen voor die persoon is geen optie zeker? 😉
Ik zou eerder kiezen voor een makkelijkere oplossing door voor een ander krokantje te kiezen dat iedereen lust.
Zoals dit bvb.: https://www.hap-en-tap.be/lavendelhoning-tuile-met-geitenkaasmousse/
Succes!
Ik ga de tuille maken van dat recept ☺️ dankje!
hallo, eerst en vooral proficiat met je prachtige gerechten en dan mijn vraagje, daar ik al veel voorbereidingen doe voor mijn kerstmenu, (zoals verse kroketten maken) vroeg ik me af, of ik het kaaskrokantje nu al mag maken voor mijn kerstmenu?
Bewaart het kaaskrokantje goed in een afgesloten doos?
Groetjes
Patsy
Dag Patsy,
Je kan ze bewaren in de diepvries.
Succes!
Goedemorgen,
Ik ga vanmiddag dit recept maken en vraag me af hoe ik de pickelsaus moet maken.😊
Dat staat toch duidelijk in het recept, Maris?
Wanneer je voor de picklescrème pickles uit een bokaal gebruikt, passeer die dan eerst door een zeef: je wil enkel het vocht en geen stukjes. De stukjes die achterblijven in je zeef, kan je gewoon weer in je bokaal doen of gebruiken om Blackwell saus te maken.
Dat vocht meng je dan met je verse kaas.
Succes!
Ice un tartar de ternera entre todas las recetas suyas… me salió fantástico, el problema es que no se si lo puedo repetir,🤔😅 me encantan sus recetas, gracias.
Su respuesta me hace muy feliz. Está claro que mis seguidores no están solo en Bélgica y los Países Bajos.