- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

Wie mij volgt op Instagram heeft het vast al gezien: nu we van Maggie niet meer “in ons kot” moeten blijven, ben ik nooit meer “in mijn kot”. Eerst 3 dagen naar Bologna en daarna elk weekend de hort op: kruiden en bakvormen gaan kopen, naar de opening van het restaurant van mijn BFF, naar het krabfestival in Audresselles en naar de afscheidslunch van de kookclub. En ook komend weekend is er nog geen verandering/verbetering: naar de Batjes in Roeselare! Met alle gevolgen vandien: de mooie voorsprong aan recepten die ik opgebouwd had, slinkt als sneeuw voor de zon. Er zit dus niets anders op dan tussendoor snel een recept in mekaar te boksen zoals dit tarteletje van rundstartaar.

Nu hoor ik je denken: “Meen je dat nu, Myriammeke? Dit is toch geen snel recept?” Wel, toch wel. Het ziet er heel fancy uit, maar is in se vrij simpel. Het tarteletje maak je gewoon van kant-en-klaar filodeeg. De picklescrème is niet meer dan een mengeling van pickles en kaas. En dat kaaskrokantje is ook maar gewoon mengen, uitsmeren in de vorm en bakken. Het recept is gebaseerd op een recept van Jo Nelissen uit de kookles. Jo presenteerde de rundstartaar in een hoorntje, maar ik wilde al lang eens een tarteletje maken. En bovendien moest ik die nieuwe bakvorm toch gebruiken die ik gekocht had? Hij luistert naar de toepasselijke naam Corona. Of hij ervoor gaat kunnen zorgen dat ik wat meer in mijn kot blijf, betwijfel ik. 😅

Als vlees voor de rundstartaar gebruikte ik filet pur die ik kocht bij Meat The World, maar ik vernam van een echte vleeskenner dat je hiervoor best bavette gebruikt. You can thank me later!

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • briochevormen
  • De Corona siliconevorm van Silikomart (zie de link onderaan bij de tips)

Ingrediënten
  

Voor het tarteletje:

  • 1 verpakking filodeeg (uit de versrayon of diepvries)
  • Neutrale olie

Voor de picklescrème:

  • 50 g verse kaas
  • 20 g picklessaus (zie tip onderaan)

Voor de gepekelde rode ui:

  • 1 grote rode ui
  • 220 ml ciderazijn
  • 1 1/2 tl zout
  • 1 el ruwe rietsuiker (of een andere soort suiker / siroop)
  • 2 teentjes look
  • 5 peperkorrels, facultatief

Voor het opgelegd mosterdzaad:

  • 55 g mosterdzaad
  • 80 ml witte wijnazijn
  • 80 ml water
  • 25 g suiker
  • 1/2 tl zout

Voor de rundstartaar:

  • 200 g rundsvlees van uitstekende kwaliteit
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl ketchup
  • 1 kleine augurk
  • 1 takje peterselie
  • Worcestershiresaus
  • Peper en zeezout

Voor het kaaskrokantje:

  • 50 g eiwit
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem
  • 40 g water
  • 40 g zachte boter
  • 1 snufje zout

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen en tuinkruiden (in mijn geval: bronze venkel, goudsbloem, borage, rode shiso,…)

Instructies
 

Voor het tarteletje:

  • Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
  • Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 8,5 cm.
  • Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd briochevormpje en zet er een tweede briochevormpje op.
  • Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.

Voor de picklescrème:

  • Meng de picklessaus met de verse kaas en kruid stevig. Doe in een spuitzak.

Voor de gepekelde rode ui:

  • Maak de ui schoon en snijd deze in plakken. Druk de ringen voorzichtig uit elkaar, zodat je allemaal hele ringen krijgt. Snijd de knoflook in plakjes.
  • Meng de ciderazijn met het zout en de suiker in een grote pot en verwarm op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Stop de uienringen en de knoflookplakjes in de pot. Voeg eventueel nog wat peperkorrels toe. Vul de pot met de pekel en doe er het deksel op. Plaats voor een nachtje in je koelkast.

Voor het opgelegd mosterdzaad:

  • Breng alle ingrediënten aan de kook en laat ca. 45 min op laag vuur pruttelen met het deksel schuin op de pot.
  • Zorg voor een schone weckpot en giet hier het mosterdzaad in, inclusief het resterende vocht.
  • Bewaar in de koelkast.

Voor de rundstartaar:

  • Vries het rundsvlees in tot het half bevroren is en snij er kleine brunoise van.
  • Meng met de fijngesneden peterselie, augurk, mayonaise, worcestershiresaus en ketchup.
  • Breng goed op smaak met peper en zeezout.

Voor het kaaskrokantje:

  • Meng alle benodigdheden met elkaar en mix stevig in de blender.
  • Smeer het beslag dun uit in de siliconevormen en bak af in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 7 à 8 min.

Afwerking

  • Schik de rundstartaar in een rond uitsteekvormpje dat op de bodem van het tarteletje past.
  • Schik er een ringetje rode ui, een toef picklescrème en een lepeltje mosterdzaad op.
  • Werk af met een kaaskrokantje en eetbare bloemetjes en tuinkruiden.

Notities

Wanneer je voor de picklescrème pickles uit een bokaal gebruikt, passeer die dan eerst door een zeef: je wil enkel het vocht en geen stukjes. De stukjes die achterblijven in je zeef, kan je gewoon weer in je bokaal doen of gebruiken om Blackwell saus te maken.
Voor dit recept heb je volgende vormen nodig:
briochevormen
Corona siliconevorm
Trefwoord filodeeg, gepekelde rode ui, kaaskrokantje, mosterdzaad, pickles, picklescrème, rundertartaar, rundstartaar, tarteletje, tartelette

Bron: recept voor de rundstartaar en de picklescrème afkomstig van Jo Nelissen, het tarteletje van Jules Cooking gevonden in de Gronda app, het mosterdzaad van Harold Kookt en de gepekelde rode ui van The Veggie Reporter.

Related Post