Vrijdag volgt dan nog een laatste feestelijk hapje waarmee ik dit boerenjaar in schoonheid wil afsluiten: een rijst cracker met in whisky gepekelde zalm afgewerkt met Belgische kaviaar. Dan kan ik jullie met een gerust hart aan jullie kookpotten laten.
Maar laat me vooral eens weten wat jullie gekookt/gebakken hebben met de feesten. Ik zie slechts weinig foto’s verschijnen op Facebook en/of Instagram en dat is nochtans wat me het meeste plezier doet. Een foto van Hapjes & Tapjes op jullie feesttafel is het allermooiste kerstcadeau voor mij. Alhoewel… Het mooiste cadeau kreeg ik dit jaar al van mijn dochter: een kraskaartje met “Wil jij mijn getuige zijn?”. Ze had er wel beter een doos Kleenex bij gedaan… ?
Recept voor tarte tatin van witlof, gelakt Breydelspek, opgelegd mosterdzaad
Voorbereidingstijd: 20 min
Baktijd: 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de karamel:
300 g suiker
Een geutje water
1 dl ciderazijn
Voor het witlof:
4 stronken witlof
Boter
Peper en zout
Voor de tarte tatin:
1 vel bladerdeeg
Voor het Breydelspek:
1 dikke plak Breydelspek
Luikse stroop
Hoisinsaus
Voor het mosterdzaad:
30 g mosterdzaad
50 g sushi azijn
100 g water
Voor de afwerking:
1 stronkje roodloof
Bereidingswijze
Voor de karamel:
Zet het water op met de suiker en laat de suiker karamelliseren. Blus met de ciderazijn en laat goed doorkoken.
Giet de karamel in silicone vormpjes. Dit kan bv. in muffinvormen.
Voor het witlof:
Versnijd het witlof en stoof het aan in boter tot het meeste vocht verdwenen is.
Kruid het witlof met peper en zout en schik het op de karamel.
Voor de tarte tatin:
Prik het bladerdeeg in en steek er cirkels uit. Duw de deegcirkels goed aan op het witlof.
Schuif de tarte tatin in de voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 20 min.
Voor het Breydelspek:
Versnijd het Breydelspek in 8 stukken.
Bak het in een tefalpan zonder vetstof.
Zet het vuur lager en voeg de lak toe. Draai het spek regelmatig om.
Voor het mosterdzaad:
Laat het mosterdzaad zachtjes inkoken in de sushi azijn en het water tot de zaadjes zacht zijn.
Voor de afwerking:
Keer de tarte tatin van witlof om en schik er het stukje gelakt Breydelspek op.
Werk af met een stukje rauw roodloof en wat opgelegd mosterdzaad.
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Peggy’s Cooking Club.
Ziet er heel lekker uit.
Maar het is me niet duidelijk…eet je dit warm? Of kun je dit vooraf maken en koud serveren?
Dit wordt warm geserveerd. Je kan het gerecht vooraf klaarmaken en op het laatst even terug opwarmen.
Succes en smakelijk!
Myriam
Zou dit tijdens de komende kerstdagen aan mijn gasten willen serveren maar vraag mij enkel af hoe het juist zit met de verhouding/hoeveelheden hoisin saus en Luikse stroop?
Dag Annelies
Dit is ongeveer in dezelfde verhouding: evenveel hoisin saus als Luikse stroop. Wil je het iets zoeter, dan voeg je iets meer Luikse stroop toe. 😉
Proeven zou ik zeggen! 🙂
Succes!
Myriam