Ik ben een social media madame. Allez, madammeke. 160 cm groot en nog geen 50 kg nat aan de haak. Ik zit op àlle platformen: Facebook, Instagram, Pinterest en ja ook op Twitter waarop ik zelfs 2 accounts heb, 1 voor food en 1 voor mijn favoriete football ploeg. Waar ik niet actief op ben, dat is op TikTok. Ik snap het niet. Hier ben ik te oud voor geworden. Maar blijkt nu wel dat deze crinkle cake daar trending is. Gelukkig heeft die cake ondertussen ook de oversteek naar Instagram gemaakt, waar ik hem achtereenvolgens bij Amuse Bouche, bij Spatules et Fouets en daarna nogmaals in een andere vorm bij Amuse Bouche tegenkwam.
Ik schrijf “gelukkig”, want dat ben ik absoluut! Zo blij dat ik deze snelle, poepsimpele en megalekkere crinkle cake ontdekt heb. Om te bewijzen hoe snel je die maakt: ik maakte hem donderdagavond nadat ik een hele dag gewerkt had, nog naar de winkel gereden was én mijn man bezocht had in het ziekenhuis (de lieverd kreeg een nieuwe heup). En ik deelde er de avond zelf nog Instagram stories van, terwijl het nog licht was buiten. Dit is écht geen werk dus.
De keuze voor deze cake is reuze: zo kan je niet alleen je smaken kiezen (vanille, rozenwater, pistachepasta en ga zo maar door), maar je kan ook de vorm kiezen: ofwel ga je voor een grote cake in een ovenschaal ofwel voor individuele porties zoals ik hier deed.
Hoewel ik nog 3 andere dessertrecepten had klaarstaan voor vandaag, haast ik me om deze crinkle cake te delen. voor een keer dat ik meeben met een trend. 😅 Ik serveerde de cakejes op borden van de Dusk Midnight collectie van Fine 2 Dine, blauw-zwarte borden. Het hoeft geen betoog dat ik er zot van ben zeker? En dan nu met z’n allen duimen dat blauw-zwart vandaag blauw-geel aftroeft.
Crinkle cake
Ingrediënten
- 1 pak filodeeg
- 100 g boter
- 2 eieren
- 100 g melk
- 150 g volle room
- 80 g suiker
- 1 tl vanille of 1 el pistachepasta of 1 el oranjebloesemwater of 1 el citroensap
Voor de suikersiroop:
- 120 g suiker
- 60 g water
- 60 g citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190° C.
- Smelt de boter.
- Snijd de vellen filodeeg af op dezelfde lengte van je ovenschaal (of doe zoals ik: gebruik individuele taartvormpjes). Plooi de vellen filodeeg en vul de schaal goed met de geplooide vellen.
- Bestrijk met de gesmolten boter.
- Zet 10 min in de voorverwarmde oven.
- Klop ondertussen de eieren, melk, room, suiker en de smaakstof naar keuze tot een glad mengsel.
- Haal de schaal of de idividuele taartvormpjes uit de oven en giet er de eiermengeling bij. Die mag de filodeegvellen niet volledig bedekken. Zet 30 min in de oven.
- Bereid tijdens het koken de siroop: doe het water, het citroensap en de suiker in een pan, breng aan de kook en laat gedurende 15 min zachtjes inkoken tot een siroop.
- Besprenkel het gerecht met siroop zodra het uit de oven komt en bestrooi met pistachenoten en gedroogde rozenblaadjes.
Bron: recept ontdekt bij Amuse Bouche (je vindt er ook een filmpje zodat je kan zien hoe je de vellen filodeeg moet vouwen).
Snel herstel voor uw man!
Mijn dochter skiede met een nieuwe heup na 3 maanden alweer!
Waaaw, ik zal hem dat laten weten, dat zal hem goede moed geven!