Hap en Tap logo zonder streep
Tartine Russe

Tartines Russes

8 jan 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Tartines Russes? Zouden ze in Rusland écht zo hun boterhammen eten? Ik vroeg het aan mijn Russische collega Yulia. Jaja, ik heb een bonte bende (ongeregeld) als collega’s. 😉 Twee Russen, Yulia en Ioulian, een Pakistaan maar opgegroeid in Antwerpen, Shahways, een Hongaar die het grootste deel van zijn jonge leven al in Kortrijk woont en die dus enkel een sappig West-Vlaams dialect spreekt, Tomas Nagy, een rasechte Fransman uit Lyon (mijn baas), Pierre, nog een paar Franstaligen, Ella, Guillaume en Cédric,… kortom Wax is een melting pot van culturen, wat elke werkdag tot een boeiende belevenis maakt. Oh ja, zin om hier ook deel van uit te maken? We zoeken nog collega’s. Kom erbij!

Maar om dus even terug te komen op deze tartines Russes. Natuurlijk eten ze dit krokantje gebakje met boterroom niet als boterham in Rusland! Dan zouden die Russische schones er bijlange zo slank en knap niet uitzien… Want boter dat er in die tartines Russes gaat, massa’s! Zowel in het koekje als in de boterroomlaag ertussen. Daarom heb ik ze in een mini-uitvoering gemaakt. Kwestie van mijn geweten te sussen. Nu ja, als je er zo 4 binnenspeelt, komt dat eigenlijk op hetzelfde neer als 1 grote tartine Russe… Ssssjt, niemand zeggen! ?

 

Tartines Russes

 

Nodig voor de koekjes

240 g malse (!) boter
80 g donkere cassonade
160 g suiker
Een snuifje zout
1/4 merg van een vanillestok
250 g bloem, gezeefd

Voor de boterroom:
200 g suiker
50 g water
1 ei
Het merk van 1/2 vanillestok
250 g boter, uit de koelkast

 

Tartines Russes

 

Bereiding

Klop de boter met de suikers, het zout en de vanille tot een luchtig schuim met de vlinder. Zet de machine uit.

Meng kort de gezeefde bloem onder de massa.

Weeg 475 g af van het deeg en strijk het heel dun en gelijkmatig uit met een paletmes op een bakplaat van 20 x 30 cm.

Bak in de voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 15 à 20 min tot de massa goudbruin is.

Snijd het deeg meteen (na een paar minuutjes) nadat je het uit de oven gehaald hebt in de gewenste grootte en laat zo afkoelen.

 

Voor de boterroom:
Klop de eieren op met het vanillemerg.

Kook de suiker en het water tot 121° C en giet de suikersiroop dan langzaam in een straaltje bij de draaiende eieren.

Klop deze massa tot ze afgekoeld is.

Voeg de boter in blokjes toe en klop tot een luchtige (!) homogene massa.

 

Afwerking

Plak de koekjes aan elkaar door er een stevige toef boterroom tussen te spuiten.

Laat opstijven in de koelkast.

Voor boterroom met pralinésmaak: laat de vanille weg en voeg 75 g praliné toe bij de boter.

 

Tartines Russes

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, leerkracht aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.700 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. ingrid

    Ziet er heel lekker uit.te proberen?

    Antwoord
  2. Lise

    Deze zijn goedgekeurd! Heb er ook enkele gemaakt met chocolade-boterroom.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat? Lees ik dat goed dat je ze nu al gemaakt hebt, Lise?

      Antwoord
      • Lise

        Ja inderdaad! 🙂

        Antwoord
  3. Regine

    Lees ik goed dat er maar 1 ei in de boterroom moet ?

    Antwoord
  4. Elisa

    Is roomboter goed of beter boter van solo of ander merk?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Elisa
      Ik gebruik altijd alleen echte, goede boter. Als je zondigt, doe het dan goed, is mijn motto. ? Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  5. Jean-Paul De Winter

    heb dat vandaag proberen maken… o wat een ramp
    Alles perfect gevolgd
    Deegje op 3mm gerold
    uit de oven genomen en onmiddellijk beginnen insnijden… echter, het steef zo snel op dat ik uiteindelijk met een brokkelige koek over bleef, waar geen model in te krijgen was..
    Wat doe ik verkeerd (ik legde wel de “koek” op een stenen werkblad… misschien koelt dit te snel af)
    Hoe ver laat je je deeg kleuren… uiteindelijk moet je wel een donkerbruin koekje over houden, dus, goudgeel..???
    Enfin… heb alles in de vuilbak moeten kieperen…
    Graag je idee

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jean-Paul,
      Ai, dat is niet fijn!
      Je moet het deeg laten kleuren tot het goudbruin is, zoals ik ook schrijf. Dus niet goudgeel, maar goudbruin, zoals de kleur die je op de foto ziet.
      De volgende keer misschien inderdaad proberen om het deeg niet rechtstreeks op je stenen werkblad te leggen, maar op een houten plank zodat het deeg minder snel afkoelt. Zoals je hierboven kan lezen, hebben andere mensen dit recept wel al met succes gemaakt.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Tartines Russes

by Myriam Minne time to read: 2 min
12