Hap en Tap logo zonder streep
Griekse yoghurtcake met perziken en blauwe bessen

Griekse yoghurtcake met perziken en blauwe bessen

2 jul 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Neen, dit is geen Griekse cake. Het is gewoon een cake met Griekse yoghurt. Een gezonde cake dus, want een groot deel van de boter wordt vervangen door Griekse yoghurt. Tjah, het is zomer en dan denken veel mensen (te laat) aan hun lijn. Ze willen immers strak(s) naar het strand. Althans, die last-minute (en onhaalbare) dieetdoelen hebben een aantal van mijn collega’s zich gesteld. En dus moet ik met goede argumenten komen, wil ik op maandagmorgen mijn lijnende co-workers overtuigen om een stukje van mijn gebak te proeven. Kwam het door de mooie foto? Of was het het argument dat deze cake maar heel weinig boter bevat dat de doorslag gaf? Misschien kwam het wel doordat deze Griekse yoghurtcake boordevol fruit zit? Whatever, nog voor de klok 11 uur had geslagen, was hij tot de laatste kruimel verdwenen. Over de hoeveelheid suiker had ik wijselijk gezwegen… ?

 

Griekse yoghurtcake met perziken en blauwe bessen

 

Ingrediënten voor 1 Griekse yoghurtcake voor 8 à 10 personen

195 g patisseriebloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
55 g zachte boter
200 g suiker
2 eieren
1/2 tl vanille-extract
125 Griekse yoghurt
2 perziken, in partjes (je kan ook nectarines gebruiken, als je dat verkiest)
170 g bosbessen
1 tl griessuiker

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C en zet een rooster in het midden. Vet de zijkanten en bodem van een springvorm (22 cm diameter) in. Knip een vel bakpapier op het juiste formaat uit, leg het op de bodem en vet ook het bakpapier in.

Zeef de bloem, het bakpoeder en de baking soda samen in een middelgrote mengkom.

Klop in een aparte kom de boter en suiker met de 2 eieren tot deze heel licht en luchtig zijn. Dit duurt ca. 2-3 min op hoge snelheid. Voeg de vanille en Griekse yoghurt toe en blijf gedurende 1 min verder kloppen tot de mengeling heel romig is en licht van kleur.
Zet de mixer op lage snelheid en klop er de bloem onder tot deze goed gemengd is. Klop niet te ver.

Giet het cakebeslag in de springvorm. Schik er partjes perzik op en strooi er een egale laag bosbessen over, in de vrije ruimte tussen de perzikpartjes. Bestrooi het fruit met 1 tl griessuiker.

Bak de cake tot hij goudbruin kleurt en een mes er schoon uitkomt. Dit duurt ca. 1 uur afhankelijk van je oven. Voeg halfweg wat extra perzikschijfes en extra bosbessen toe, waarna je de cake verder bakt.

Wanneer de cake gebakken is, laat je hem (in de springvorm) afkoelen op een rooster. Nadat de cake afgekoeld is (na ca. 40 min) kan je hem makkelijk uit de springvorm halen.

Tip: Deze Griekse yoghurtcake is het best wanneer hij de dag zelf nog opgegeten wordt. Of ten laatste de dag erna. Hij wordt te vochtig op de derde dag. Bewaar hem in de koelkast voor het beste resultaat!

 

Griekse yoghurtcake met perziken en blauwe bessen

 

Bron: recept van de blog Julies Album.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Carmen De Pelsmaeker

    Beste mevrouw,
    Als je de yochurt vervangt door boter is dat dan dezelfde hoeveelheid?
    Mercikes,Carmen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja Carmen, dan tel je de hoeveelheid boter en de hoeveelheid yoghurt samen op. Nu ben ik fan van boter, maar in deze cake heb ik die écht niet gemist. Hij was heerlijk zoals hij was.
      Fijne zondag!
      Myriam

      Antwoord
  2. Daisy

    Beste Myriam,
    Op welk moment voeg je de 55 gram boter toe aan het cakebeslag ? Ik vind dit nergens terug in de beschrijving.
    Bedankt
    Daisy

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Goed opgemerkt, Daisy! Vergetelheidje van mij. Je voegt de boter toe samen met de eieren en suiker. Recept is inmiddels aangepast.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Griekse yoghurtcake met perziken en blauwe bessen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4