Citroen Angel Food Cake met gewokt fruit

Ik krijg de gekste mails/voorstellen in mijn mailbox. Zo ook vorige week. Het onderwerp luidde “Wok away – We want you(r creativity)!” Het mailtje was kort, maar krachtig: “Le Creuset lanceert deze maand een nieuw formaat wok. Ik zoek een aantal creatieve bloggers die origineel aan de slag willen/kunnen met de wok. We willen graag de woks gebruikt zien op een niet-alledaagse/niet-oosterse manier. Waarom geen dessertje, een slaatje of tapas in de wok? Moet kunnen toch? Jij zin om aan de slag te gaan? Let me know asap!” Le Creuset, een van mijn favoriete merken, én het woord ‘dessertje’ in één zin? Mijn hersencellen begonnen meteen overuren te draaien. Dat moest lukken!

Ik zou kiezen voor fruit in de wok: pruimen, mango, vijgen en aardbeien, het merg van een vanillestok erbij, wat vanillesuiker erover en kort laten schrikken in hete walnotenolie… Mmmmh, ik kreeg het water al in de mond bij het verzinnen van mijn recept. Bolletje ijs erbij en de klus was geklaard. Maar… er bleef iets knagen. Zo’n (te) eenvoudig recept was niet blogwaardig genoeg voor Hap & Tap… En dus ging ik op zoek naar ‘iets’ dat het helemaal kon afmaken. Als bij toeval belandde er die dag een nieuwsbrief van Cuisine AZ in mijn mailbox met de “top 15 des gâteaux insolites et tendance“, zeg maar de trendsetters onder de taarten. En daar stond hij dan: de Angel Food Cake, een luchtige Amerikaanse cake zonder vetstof en zonder dooiers… Uiteraard was ik deze al eerder tegengekomen, maar het was pas nu dat hij helemaal mijn aandacht had. ‘Dees’ zou perfect zijn bij mijn fruit uit de Creuset wok!!! Ik begon te googelen en te Pinnen tot mijn hoofd ervan tolde…

Stap 1: ik had een speciale vorm nodig met een opening in het midden én pootjes, want de cake moet ondersteboven afkoelen om zijn mooie vorm te krijgen en behouden. Hij is zo luchtig dat hij anders instort als je dit niet doet. Ik bestelde de vorm meteen (een laat verjaardagscadeautje voor mezelf… alweer… was mijn wafelijzer dat ook niet?) en kreeg hem ’s anderendaags al geleverd. Niet te geloven toch?

Stap 2: een ‘gewone’ angel cake was me te gewoontjes. Tjah! En dus zocht ik een iets gesofisticeerder recept. Uiteindelijk kwam ik bij deze versie met citroen terecht.

Stap 3: ik besliste om er ook nog citroenslagroom bij te serveren. De friszure cake en slagroom zouden perfect matchen bij het zoete fruit.

Mijn conclusie: Deze cake is echt… euh… hemels. Of wat had je gedacht met een woordkeuze als ‘angel food cake’? Net of je in een wolkje hapt. En het warme gewokte fruit erbij maakte het helemaal af. Sorry als ik jullie nu op kosten jaag en jullie zin heb doen krijgen om 1. een wok en 2. een angel food cake vorm te kopen. 😉

 

Citroen Angel Food Cake met gewokt fruit

 

Ingrediënten

220 g eiwit
1 tl puur citroenextract (ik had dit niet en gebruikte citroensap uit zo’n geel flesje)
1 tl cream of tartar (ik kocht dit ooit bij Stonemanor in Everberg)
1/3 tl puur vanille-extract
1/3 tl zout
1/3 tl verse citroenzeste
200 g suiker
43 g patisseriebloem

Voor het citroenglazuur:
50 g bloemsuiker
1-2 el vers citroensap (gebruik de citroen die je gebruikte voor de zeste. Zorg dat je eerst de zeste verkrijgt voor je het sap perst)
½ tl citroenzeste

Voor de citroenslagroom:
200 ml slagroom
2 el bloemsuiker
2 el lemon curd (kant en klaar of homemade)

Voor het gewokt fruit:
2 rode pruimen
1 mango
1 bakje aardbeien van 500 g
4 vijgen
Vanillesuiker naar smaak
1 vanillestok
1 granaatappel

 

Citroen Angel Food Cake met gewokt fruit

Werkwijze

Voor de Angel Food Cake:

Verwarm de oven voor bij 180° C.

Doe in de mengkom van een staande mixer met klopper de eiwitten, het citroenextract, de cream of tartar, het vanille-extract, het zout en de citroenzeste. Klop de massa gedurende 4 à 5 minuten op middelhoge snelheid tot er zich stijve pieken vormen.

Verlaag de snelheid en voeg geleidelijk de suiker toe tot die er juist is ondergemengd.

Zeef de bloem en strooi ze er beetje bij beetje over terwijl je de bloem er met de hand zachtjes ondermengt. Meng niet teveel!

Giet het beslag in een niet ingevette (!) 7 inch angel food cake vorm en bak gedurende 25 min of tot de bovenkant goudbruin is en terugveert wanneer je erop duwt. Let wel: de taart zal bol gerezen zijn, maar zakt daarna terug ietwat in.

Laat volledig afkoelen.

 

Voor het citroenglazuur:

Meng in een kommetje de bloemsuiker met een beetje citroensap. Roer tot de juiste dikte is bereikt. Roer er de citroenzeste onder en besprenkel er de afgekoelde angel food cake mee.

 

Voor de citroenslagroom:

Klop de slagroom met de bloemsuiker op tot je stevige pieken krijgt. Spatel er naar smaak lemoncurd onder.

 

Voor het gewokt fruit:

Snijd alle fruit in min of meer gelijke stukken.

Verhit walnotenolie in de wok op middelhoog tot hoog vuur. Begin met de hardste fruitsoorten: de pruimen.

Voeg vervolgens de mango en aardbeien toe. Eindig met de vijgen.

Bestrooi met vanillesuiker naar smaak (de hoeveelheid hangt af van hoe zoet je fruit is. (Beerveldse aardbeien zijn nu eenmaal veel zoeter dan Spaanse…) en voeg het merg van een vanillestok toe.

Werk af met granaatappelpitten en serveer meteen!

 

Nota’s:

  • Voor het beste resultaat, gebruik je bij voorkeur verse eiwitten.
  • Ik zocht die ‘cream of tartar’ even voor jullie op. Dit zou wijnsteenpoeder zijn en zou je ook bij de apotheker kunnen kopen.
  • Je mag de bakvorm niet invetten, anders wanneer je ‘m omkeert om te laten afkoelen, zou de cake naar beneden glijden. Je maakt de afgekoelde cake uit de vorm los door met de achterkant van een mes langs de kant van de vorm te gaan.

 

Citroen Angel Food Cake met gewokt fruit

 

Bron: het recept voor de Angel Food Cake is van de blog Mother Thyme.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Citroen Angel Food Cake met gewokt fruit

by Myriam Minne time to read: 4 min
5
%d bloggers liken dit: