Nu de lente in het land is, wil ik wél nog graag een taartje op zondag, maar ik wil ook graag gaan lopen en/of fietsen. En dus is het even uit den boze om dagvullende taarten te bakken zoals de Samba chocoladetaart met passievruchtenmousse en macarons van enkele weken geleden. Wel, dan is deze cheesecake met kersen en zoute bodem een veel haalbaardere kaart. Uiteraard zijn de twee taarten totaal niet met mekaar te vergelijken, maar waar het om draait is dit:
- Dees is lekker
- Niet onbelangrijk, dees is haalbaar (ook voor wie bovenaan de hitlijst van keukenklunzen staat)
Tableware van Serax.
Voor 16 stuks (5 x 5 cm)
Voor de zoute bodem:
220 g Tuc koekjes (Original)
150 g zachte boter
100 g suiker
50 g bloem
2 el water
1 eiwit
Voor de cheesecake:
320 g Philadelphia kaas natuur
160 g zachte boter
160 g suiker
4 eieren
Voor de kaascrème:
80 g Philadelphia kaas natuur
1 vanillestok
40 g bloemsuiker
3 dl room
Voor de kersen:
50 Amarena kersen op siroop
200 g Isomalt
Bereiding
Voor de bodem:
Cutter de koekjes in de blender tot fijn poeder.
Doe alles in een staande mixer en meng tot een glad deeg.
Smeer het deeg 3 à 4 mm dik uit op een silicone bakmat (het makkelijkst lukt dit als je er een vel bakpapier oplegt en een deegrol gebruikt). Duw uit met een vierkante uitstekers van 5 cm. Laat de uitstekers op het deeg staan. Met andere woorden, je hebt evenveel uitstekers nodig als je cheesecakejes wil maken.
Voor de cheesecake:
Meng in een staande mixer (type KitchenAid) de boter, kaas, eieren en suiker tot een mooie crème. Zet er eventueel even kort de staafmixer in.
Giet de crème op de zoute bodem en bak af in de oven bij 180° C gedurende 20 à 22 min voor de kleine vormpjes. Stel dat je 1 grote vorm maakt, dan moet je rekenen op een baktijd van ca. 30 min.
Laat afkoelen op een rooster.
Voor de kaascrème:
Klop de room half op.
Meng de kaas met de vanille en bloemsuiker.
Spatel er de room voorzichtig onder.
Smeer de kaascrème gelijkmatig uit op het gebakken deeg of beter nog, gebruik hiervoor een spuitzak met spuitmondje.
Verwijder de uitstekers. Indien je 1 grote cheesecake maakte, kan je hem nu in stukken snijden.
Voor de kersen:
Prik de kersen op satéstokjes.
Kook de Isomalt suiker tot 150° C en dompel hier de kersen in onder. Prik de satéstokjes vast in isomo en steek ze onder een zware plank en laat de suiker uitlekken en uitharden.
Plaats een 3-tal kersen op 1 cheesecakeje.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Myriam, de isomo onder een plank steken… wil je nog wat uitleg geven?
tis zondagmorgen en ik begrijp het niet goed, ziet er wel heel lekker uit!
Dag Lena
Je hebt gelijk, het moet niet ‘en’ zijn maar ‘of’. Ofwel prik je de satés in isomo om ze te laten uitlekken ofwel steek je de satés onder een zware plank. Leg die plank op de rand van je keukenblad. Op de vloer leg je een vel bakpapier om de suikerdruppels op te vangen.
Ik pas mijn uitleg aan. Zo duidelijker?
Groetjes
Myriam
Ja hoor Myriam, kun je iets anders gebruiken ipv isomalt?
Ik maakte ooit deze gekaramelliseerde hazelnoten met gewone suiker:
https://www.hap-en-tap.be/millefeuille-van-jules-destrooper-amandelbrood-iberico-ham-gruyere-mousse-gekarameliseerde-hazelnoot/