Hap en Tap logo zonder streep
Boterbloemen (of margrietjes)

Boterbloemen (of margrietjes)

19 mrt 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Het is bijna lente. En morgen is het International Day of Happiness. Dus vind ik het gepast om deze boterbloemen te bloggen. Voor mij geldt immers: “Happiness is a cookie in each hand.” Of een stuk chocolade. Ik ben geen moeilijke. Zolang er maar een zoete afsluiter is na een maaltijd, ben ik gelukkig. En dat hoeft heus niet altijd een bewerkelijke taart te zijn. Van eenvoudige, ouderwets lekkere koekjes zoals deze boterbloemen word ik ook al blij. Geluk zit in een klein koekje!

 

Boterbloemen (of margrietjes)

 

Nodig voor een 50-tal boterbloemen

250 g zachte boter
Zeste van 1/4 citroen
125 g bloemsuiker
2 eieren
375 g bloem, gezeefd

Voor de afwerking:
50 bigarreaux of pure chocolade callets of jeneverconfituur

 

Bereiding

Klop de zachte boter los in je keukenmachine type KitchenAid Artisan, Kenwood,… uitgerust met de vlinder.

Meng de suiker en de eieren in de massa en klop luchtig.

Zet de machine uit en meng de bloem er nu heel kort onder. Dit mag echt maar een paar seconden. Als je de bloem te lang mengt, zal de massa te vast zijn om te spuiten!

Schep het deeg in een spuitzak met een gekartelde grove spuitmond. Spuit nu de bloemen loodrecht op een bakplaat uitgerust met bakpapier. Doe dit meteen!

Druk met je duim een klein kuiltje in het midden van de bloem.

Leg nu een bigarreau (gekonfijte kers) in het kuiltje. Een hele gepelde hazelnoot of confituur kan ook.

Bak de boterbloemen bij 180Β° C gedurende ca. 8 min tot de koekjes goudbruin zijn.

Laat de boterbloemen afkoelen op een rooster en verpak ze in een goed afgesloten metalen koekjesdoos of in mica zakjes. Of eet ze meteen op. πŸ˜‰

 

Tip:
Je kan ook kiezen voor chocolade ipv kersen of confituur. In dat geval bak je de koekjes met niets in het kuiltje. Onmiddellijk na het bakken leg je dan een paar chocolade callets in het kuiltje die meteen mooi opensmelten.

 

Boterbloemen (of margrietjes)

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.482 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. cathy

    Ohhh waar vind je de kersen ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat Cathy
      Ik vond die in mijn Hypermarkt Carrefour, maar volgens mij kan je ze ook bij Aveve vinden.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Ronny

    Met welke bloem wordt er gewerkt, zelfrijzende of gewone bloem?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Als er staat bloem, Ronny, dan is dat gewone patisseriebloem. Anders vermeld ik dat het om zelfrijzende bloem gaat. πŸ™‚

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Boterbloemen (of margrietjes)

by Myriam Minne time to read: 1 min
4