Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

Het zou een trend worden in 2017, las ik ergens in het begin van het jaar in een of ander magazine: groenten in desserts. Nu ben ik geen trendvolger in de keuken en doe ik altijd lekker mijn goesting. Chiazaden of superfoods? Not for me! Iedereen aan het fermenteren? Met alle Chinezen, maar niet met den dezen. Ik ben geen fan van groenten in desserts en zal dat ook nooit worden. Wortelcakes of pompoencupcakes zal je hier dan ook nooit aantreffen. Maar kijk, zeg nooit nooit. Vorige week mocht ik als vervanger opdraven voor een les bij Jo Nelissen (mijn meest favoriete chef ever en dus hoefde ik geen 2 keer na te denken) en die serveerde dit dessert op basis van Tamarillo tomaten met grenadineroomijs en basilicum.

Man, man, man, ik was volledig verkocht! Jo was er – nog maar eens – in geslaagd om me volledig van mijn sokken te blazen. Had ik gedurfd, ik likte mijn potteke leeg. Thuis had ik dat gedaan, maar met 20 onbekenden erbij kon ik me – nog net – bedwingen. De ietwat zurige Tamarillo tomaat matchte perfect met het zoete (écht zeemzoete) roomijs. Al mijn vooroordelen over groenten in desserts werden in 1 klap van tafel geveegd!

De Tamarillo is een eivormige, tot 10 × 5 cm grote en tot 100 g zware bes. De dunne, gladde, glanzende schil is rijp geel, oranje, tomaatrood, violet of purperrood gekleurd met soms in de lengterichting donkere strepen. De kleur hangt af van het ras. Het sappige vruchtvlees is crèmegeel, geel, oranje, of oranjerood en smaakt zurig aromatisch. De schil smaakt bitter. De vrucht bevat vele circa 4 mm grote, platte zaden.

De vrucht kan geconsumeerd worden door hem te halveren, het vruchtvlees eventueel met suiker te bestrooien en vervolgens uit te lepelen. Ook kan men de Tamarillo op dezelfde manier laten “schrikken” als een tomaat: de vrucht wordt eerst ondergedompeld in heet water en vervolgens in koud water, waarna de bittere schil er vervolgens gemakkelijk kan worden afgetrokken.

De Tamarillo kan ook op dezelfde manier als de tomaat in de voedselverwerking worden gebruikt, maar ook in fruitsalades, marmelade, consumptie-ijs,stoofpotten, taarten en chutney worden verwerkt.

 

Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

 

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de gemarineerde tamarillo’s:
8 tamarillo’s (boomtomaten)
1 dl grenadinesiroop
150 g suiker
4 dl water
1/2 pakje basilicum

Voor het grenadine / tamarillo roomijs:
2 dl melk
40 g suiker
50 g room
1,5 dl tamarillo marinade
2 eidooiers
1/2 vanillestok

 

Werkwijze

Voor de gemarineerde tamarillo’s:
Emondeer de Tamarillo’s in kokend water en snijd ze dun.

Zet 4 dl water en 150 g suiker op het vuur en voeg de 1 dl grenadine en 2 takken basilicum erbij.

Giet de warme jus over de Tamarillo’s en laat marineren.

Leg de schijfjes tamarillo in een waaier op het bord.

Oversaus voorzichtig met de jus van Tamarillo’s en leg er blaadjes basilicum en roomijs erop.

 

Voor het grenadine / tamarillo roomijs:
Maak een ruban van de eidooiers en suiker.

Breng de melk met de room aan de kook samen met de vanillestok en giet deze op de ruban.

Giet alles terug in de pan en breng de mengeling al roerend tot 80° C of tot er binding ontstaat. Koel de massa af op ijs.

Draai daarna het ijs samen met 1,5 dl sap van de Tamarillo’s af in de machine.

 

Bron: recept van Jo Nelissen.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: