Hap en Tap logo zonder streep
Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

22 mrt 2017 | Dessert, Zoet

Het zou een trend worden in 2017, las ik ergens in het begin van het jaar in een of ander magazine: groenten in desserts. Nu ben ik geen trendvolger in de keuken en doe ik altijd lekker mijn goesting. Chiazaden of superfoods? Not for me!Β Iedereen aan het fermenteren? Met alle Chinezen, maar niet met den dezen.Β Ik ben geenΒ fan van groenten in desserts en zal dat ook nooit worden. Wortelcakes of pompoencupcakes zal je hier dan ookΒ nooitΒ aantreffen.Β Maar kijk, zeg nooit nooit. Vorige week mocht ik als vervanger opdraven voor een les bij Jo Nelissen (mijn meest favoriete chef ever en dus hoefde ik geen 2 keer na te denken) en die serveerde dit dessert op basis van Tamarillo tomaten met grenadineroomijs en basilicum.

Man, man, man, ik was volledig verkocht! Jo was er – nog maar eens – in geslaagd om me volledig van mijn sokken te blazen. Had ik gedurfd, ik likte mijn potteke leeg. Thuis had ik dat gedaan, maar met 20 onbekenden erbij kon ik me – nog net – bedwingen. De ietwat zurige TamarilloΒ tomaat matchte perfect met hetΒ zoete (Γ©cht zeemzoete) roomijs. Al mijn vooroordelen over groenten in desserts werden in 1 klap van tafel geveegd!

De Tamarillo is een eivormige, tot 10 × 5 cm grote en tot 100 g zware bes. De dunne, gladde, glanzende schil is rijp geel, oranje, tomaatrood, violet of purperrood gekleurd met soms in de lengterichting donkere strepen. De kleur hangt af van het ras. Het sappige vruchtvlees is crèmegeel, geel, oranje, of oranjerood en smaakt zurig aromatisch. De schil smaakt bitter. De vrucht bevat vele circa 4 mm grote, platte zaden.

De vrucht kan geconsumeerd worden door hem te halveren, het vruchtvlees eventueel met suiker te bestrooien en vervolgens uit te lepelen. Ook kan men de Tamarillo op dezelfde manier laten “schrikken” als eenΒ tomaat: deΒ vruchtΒ wordt eerst ondergedompeld in heet water en vervolgens in koud water, waarna de bittere schil er vervolgens gemakkelijk kan worden afgetrokken.

De Tamarillo kan ook op dezelfde manier als deΒ tomaatΒ in de voedselverwerking worden gebruikt, maar ook inΒ fruitsalades,Β marmelade,Β consumptie-ijs,stoofpotten,Β taartenΒ enΒ chutneyΒ worden verwerkt.

 

Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

 

IngrediΓ«nten voor 8 personen

Voor de gemarineerde tamarillo’s:
8 tamarillo’s (boomtomaten)
1 dl grenadinesiroop
150 g suiker
4 dl water
1/2 pakje basilicum

Voor het grenadine / tamarillo roomijs:
2 dl melk
40 g suiker
50 g room
1,5 dl tamarillo marinade
2 eidooiers
1/2 vanillestok

 

Werkwijze

Voor de gemarineerde tamarillo’s:
Emondeer de Tamarillo’s in kokend water en snijd ze dun.

Zet 4 dl water en 150 g suiker op het vuur en voeg de 1 dl grenadineΒ enΒ 2 takken basilicum erbij.

Giet de warme jus over de Tamarillo’s en laat marineren.

Leg de schijfjes tamarillo in een waaier op het bord.

Oversaus voorzichtig met de jus van Tamarillo’s en leg er blaadjes basilicum en roomijs erop.

 

Voor het grenadine / tamarillo roomijs:
Maak een ruban van de eidooiers en suiker.

Breng de melkΒ met deΒ room aan de kook samen met de vanillestok en giet deze op de ruban.

Giet alles terug in de pan en breng de mengeling al roerend tot 80Β° C of tot er binding ontstaat.Β Koel de massa afΒ op ijs.

Draai daarna het ijs samen met 1,5 dl sap van de Tamarillo’s af in de machine.

 

Bron: recept van Jo Nelissen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Tamarillo, grenadineroomijs, basilicum

by Myriam Minne time to read: 2 min
0