Mijn ogen schoten diagonaal over de tekst: “Op maandag 20 juni lanceert Zwaanzinnig, groothandelaar van handgemaakt serviesgoed Mateus Ceramics, haar eerste webshop www.zwaanzinnig.shop. … “Tafelen is belangrijk”, zegt Zwaanzinnig-eigenaresse Christine Zwanenburg. “Ik hou van kaarslicht, gezelligheid en het goede leven. Je ziet dat altijd in tijdschriften, maar hoe creëer je die sfeer nou zelf? Toen ik Mateus Ceramics tegenkwam, wist ik: dit is het. Zelfs als je maar een paar stukken hebt, voegt het echt iets toe aan je tafel.” Ik klikte op de link en… de rest kan je al raden: ik was meteen helemaal verkocht. Het was een coup de foudre. Long story short, ondertussen is mijn bestelling geleverd (in alle kleuren van de regenboog behalve paars, hoe zou dat komen? ?) en maakte ik al deze cheesecakejes met speculoos en nectarines die ik presenteerde op een bordje uit de Bubbles collectie.
Kijk, je hebt vrouwen die 100 paar schoenen hebben. Wel, ik heb een hele grote kast vol servies. Wie mij volgt op Instagram zal die kast én mijn servies binnenkort te zien krijgen in een Instagram story. Mijn zoon (net afgestudeerd als schrijnwerker met de specialisatie meubelmaker) is ze op dit eigenste moment, terwijl jullie dit lezen, aan het installeren in mijn hobbykamer. Ik kijk er al naar uit om die vrijdag, op onze nationale feestdag, helemaal te vullen. Ik duim dat ze niet propvol zal zitten zodat ik nog wat kan blijven kopen… ?
Oh ja, deze cheesecakejes met speculoos en nectarines waren hemels!
Boodschappenlijstje voor 6 cheesecakejes
Voor de crème:
300 g Philadelphia kaas
2 eieren
1 bio limoen
10 cl room
1 tl maïzena
2 zakjes vanillesuiker
Voor de garnituur:
2 zakjes vanillesuiker
20 g boter
2 nectarines
Voor de speculoosbodem:
125 g bloem
60 g bloemsuiker
60 g boter
1 dooier
1 snufje zout
1 el kaneelpoeder
1 tl vierkruidenpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor bij 180° C en boter 6 hittebestendige ovenschaaltjes lichtjes in.
Voor de bodem: doe alle ingrediënten voor de speculoosbodem (behalve de dooier) in de mengkom van een keukenrobot en mix tot je een zanderige mengeling bekomt. Voeg vervolgens de dooier toe en mix nogmaals met de pulse-knop tot je ‘grof zand’ krijgt.
Verdeel dit deegje over de 6 ovenschaaltjes en schuif in de voorverwarmde oven gedurende 15 min.
Voor de garnituur:
Was de nectarines, snijd ze in partjes en bak ze in een pan met de boter en de vanillesuiker gedurende 6 à 8 min. Houd apart.
Voor de crème:
Mix de kaas met de eieren de room, de Maïzena, het sap en de zeste van de limoen en de vanillesuiker.
Giet de crème op de speculoosbodem in de ovenschaaltjes, zet de temperatuur van de oven lager bij 150° C en bak de cheesecakejes gedurende 20 min. Laat de cheesecakejes volledig afkoelen voor je ze ontvormt.
Verdeel de nectarines over de cheesecakejes voor je ze serveert.
Tips:
Je kan dit dessert op voorhand klaarmaken en koel bewaren.
Je kan kiezen voor mirabellen,
perziken, pruimen of vijgen. De baktijd is gelijkaardig.
Bron: recept afkomstig van de website Elle à Table.
worden de taartjes omgekeerd zodat het fruit op de speculoosbodem komt te liggen ?
Inderdaad, Nicole. Na het bakken, laat je de taartjes helemaal afkoelen, waarna je ze omkeert op het bord en afwerkt met de nectarines.
Smakelijk! 🙂