Nu ben ik dol op de klassieke Licor 43. Ik gebruikte de likeur al eens eerder in een donkere chocolademousse, een topper! Maar de nieuwe Orochata kende/had ik nog niet. Nou, daardoor laat ik me niet tegenhouden. Een bezoekje aan mijn supermarkt later stond er zo’n fles in mijn rijkgevulde barkast. Niet voordat ik snel een slokje nam, natuurlijk. Nu ben ik dezelfde mening toegedaan als Jody, de auteur van dit recept: de Orochata kan me minder bekoren dan de klassieke Cuarenta y Tres. Maar verwerkt in deze witte chocolademousse smaakt hij heerlijk!
De mousse wordt afgewerkt met een topping van gezouten caramel popcorn. Nu kan je die zelf maken, natuurlijk. Het recept staat in de beschrijving. Maar hier speelde ik lekker vals (en was ik lui): ik had nog een zakje handmade Joe & Seph’s Salted Caramel popcorn van Foodnomads in mijn geheime kast liggen. Da’s een kast waar mijn 2 mannen in huis niet van af weten. Ssssjjjjttttt!?
Tableware: bordje van Anita Le Grelle uit de Terres de Rêve collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Benodigdheden voor 4 grote of 6 kleine glaasjes
Voor de mousse:
150 g witte chocolade, fijngehakt
2 eidooiers, van eitjes maat M
2 eiwitten, van eitjes maat M
150 ml slagroom
50 ml Licor 43 Orochata
Voor de popcorn:
Handje popcorn mais
1 scheutje zonnebloemolie om de popcorn in te poppen
100 g kristalsuiker
4 el water
1/2 tl fleur de sel of grof zeezout
Bereidingswijze
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
Zet 2 pannetjes op met een bodempje warm water. Zet 2 kommen klaar voor de au bain-marie.
Doe de dooiers in 1 van de 2 kommen en zet ze samen met de orochata op een pannetje. Zet ook de kom met de fijngehakte witte chocolade op een pan met heet water. Let wel: de bodem van de kommen mag het water niet raken.
Naar de chocolade hoef je niet om te zien: die smelt vanzelf. In de dooiers daarentegen moet je wel met een klopper rustig kloppen terwijl die au bain-marie staan. Zo gaar je de dooiers en wordt alles mooi luchtig. Je moet ca. 5 min kloppen op een zacht (!) vuurtje. Zo krijg je een luchtig geheel met een mooie wittige kleur (door de orochata). Giet de gesmolten chocolade bij de opgeklopte eidooiers, roer alles goed door en haal van het vuur. Laat wat afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom stijf.
Als het goed is is je chocolademengsel nu wat afgekoeld (je wilt niet de eiwitten bij een hete chocolademassa storten). Spatel nu met een rubberen spatel voorzichtig het eiwitschuim door de chocolade. Je moet met zo min mogelijk keren roeren ervoor zorgen dat je geen vlokken eiwit meer ziet. Spatel daarna de slagroom op dezelfde voorzichtige manier door de mousse.
Verdeel de chocolademousse over 4 of 6 glaasjes, bekertjes of kopjes en zet minimum 3-4 uur in de koelkast.
Voor de popcorn:
Pof de popcorn in een pan (met deksel) in een laagje zonnebloemolie.
Doe de suiker en het water in een pannetje met dikke bodem. Zet het pannetje op zacht vuurtje op en laat karamelliseren. Dit kan even duren, maar blijf erbij! Roer niet, wacht gewoon tot de mengeling goudbruin kleurt.
Leg een stuk bakpapier (of bakmatje) klaar en verdeel hierover de popcorn. Wanneer de karamel mooi goudbruin is, giet je deze over de popcorn. Verdeel nu de karamel een beetje met een rubberen spatel. Strooi er dan snel wat fleur de sel/grof zeezout over. Doe dit wanneer de karamel nog niet helemaal gestold is. De karamel is echt superheet, let dus op met je vingers! Laat minimum 15 min afkoelen.
Haal de glaasjes met de witte chocolade mousse met Licor 43 Orochata uit de koelkast en schik op elk glaasje een flinke portie gezouten caramel popcorn.
Bron: recept van de blog Ongewoon Lekker.
WoW! Dit ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker een keer proberen. Bedankt voor het delen van je recept.
Graag gedaan! 🙂
Ziet er megalekker uit! Al ben ik in eerste instantie niet zo gek van witte chocolade, het water komt me toch in de mond!
Enne … ik had precies liever niet geweten dat je die salted caramel popcorn ook zo kan kopen. 😉
Hallo Myriam,
Ziet er zeker het proberen waard uit, dit recept, kun je die likeur ook in onze streek kopen of een alternatief ervan ?
Hier zijn zo niet tuk op popcorn, ik denk een gewoon laagje karamel erover te gieten, wel zelf gemaakte uiteraard !
Bedankt voor al de recepten te delen, ik heb er al een heel mapje van verzameld én je dessertenboek, ook een topper !
Dag Lucie,
Ik kocht mijn fles likeur gewoon in mijn lokale (hypermarkt) Carrefour.
Een laagje karamel hierop zal smaken, alleen mis je dan wel een beetje bite/crunch. Je zou er koekjes met karamel kunnen over verkruimelen.
Smakelijk! ?
Superlekker maar de popcorn in de karamel wentelen lukt me niet zo goed.
Weet je waar ik dit eventueel kant-en- klaar zou kunnen kopen?
Dag Hilde
Je kan die online bestellen o.a. hier:
https://www.gourmet-versand.com/nl/article19388/popcorn-met-karamel-ubelgischer-chocolade-belgian-chocolate-popcorn-joe-en-sephs-90-g.html
Succces!