- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Witte chocolademousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn

Witte chocolademousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn

 

Witte chocolademousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn

 

Benodigdheden voor 4 grote of 6 kleine glaasjes

Voor de mousse:
150 g witte chocolade, fijngehakt
2 eidooiers, van eitjes maat M
2 eiwitten, van eitjes maat M
150 ml slagroom
50 ml Licor 43 Orochata

Voor de popcorn:
Handje popcorn mais
1 scheutje zonnebloemolie om de popcorn in te poppen
100 g kristalsuiker
4 el water
1/2 tl fleur de sel of grof zeezout

 

Bereidingswijze

Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.

Zet 2 pannetjes op met een bodempje warm water. Zet 2 kommen klaar voor de au bain-marie.

Doe de dooiers in 1 van de 2 kommen en zet ze samen met de orochata op een pannetje. Zet ook de kom met de fijngehakte witte chocolade op een pan met heet water. Let wel: de bodem van de kommen mag het water niet raken.

Naar de chocolade hoef je niet om te zien: die smelt vanzelf. In de dooiers daarentegen moet je wel met een klopper rustig kloppen terwijl die au bain-marie staan. Zo gaar je de dooiers en wordt alles mooi luchtig. Je moet ca. 5 min kloppen op een zacht (!) vuurtje. Zo krijg je een luchtig geheel met een mooie wittige kleur (door de orochata). Giet de gesmolten chocolade bij de opgeklopte eidooiers, roer alles goed door en haal van het vuur. Laat wat afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom stijf.

Als het goed is is je chocolademengsel nu wat afgekoeld (je wilt niet de eiwitten bij een hete chocolademassa storten). Spatel nu met een rubberen spatel voorzichtig het eiwitschuim door de chocolade. Je moet met zo min mogelijk keren roeren ervoor zorgen dat je geen vlokken eiwit meer ziet. Spatel daarna de slagroom op dezelfde voorzichtige manier door de mousse.

Verdeel de chocolademousse over 4 of 6 glaasjes, bekertjes of kopjes en zet minimum 3-4 uur in de koelkast.

Voor de popcorn:
Pof de popcorn in een pan (met deksel) in een laagje zonnebloemolie.

Doe de suiker en het water in een pannetje met dikke bodem. Zet het pannetje op zacht vuurtje op en laat karamelliseren. Dit kan even duren, maar blijf erbij! Roer niet, wacht gewoon tot de mengeling goudbruin kleurt.

Leg een stuk bakpapier (of bakmatje) klaar en verdeel hierover de popcorn. Wanneer de karamel mooi goudbruin is, giet je deze over de popcorn. Verdeel nu de karamel een beetje met een rubberen spatel. Strooi er dan snel wat fleur de sel/grof zeezout over. Doe dit wanneer de karamel nog niet helemaal gestold is. De karamel is echt superheet, let dus op met je vingers! Laat minimum 15 min afkoelen.

Haal de glaasjes met de witte chocolade mousse met Licor 43 Orochata uit de koelkast en schik op elk glaasje een flinke portie gezouten caramel popcorn.

 

Witte chocolademousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn

 

Bron: recept van de blog Ongewoon Lekker.

Related Post