Espuma de chocolate con Licor 43 (chocolademousse met Licor 43)

Een normaal mens maakt een gerecht klaar omdat hij/zij er zin in heeft, of omdat de ingrediënten in promotie zijn, of omdat hij/zij een lekker recept tegenkwam, of omdat de kinderen erom vragen,… Maar ik ben niet normaal. Ik heb deze chocolademousse klaargemaakt omdat ik deze week heel mooie, oude portoglaasjes kreeg van mijn collega. En dus ging ik op zoek naar wat ik daarin zou kunnen presenteren… De wereld op zijn kop voor elke weldenkende burger, maar niet voor een blogger. 🙂

Nu hoefde ik niet lang na te denken. Ik volgde onlangs een workshop foodfotografie bij kunstlicht en leerde daar Marga kennen, een sympathieke Nederlandse dame. Marga kookt graag en fotografeert graag. Alleen teksten schrijven en bloggen, dat ziet ze niet zitten. Dus post ze haar recepten én foto’s op haar Facebook pagina. En daar stond nog niet zo lang geleden dit recept.

Laat ik nu een fervente fan zijn van Licor 43 (lees Licor Cuarenta y Tres). Ik leerde het drankje afgelopen zomer kennen tijdens mijn bezoek aan Culinaria en kocht meteen een fles. Licor 43 wordt gemaakt op basis van een familierecept dat geïnspireerd is op een eeuwenoude elixer met 43 geheime ingrediënten, Liquor Mirabilis. Tot op de dag van vandaag wordt Licor 43 alleen in het Spaanse Cartagena geproduceerd. De likeur is helder en goud van kleur met accenten van vanille en karamel. Ongekend mysterieus en eindeloos veelzijdig. Je kan het puur drinken of in een verrassende cocktail… of verwerken in een chocolademousse dus.

Ingrediënten:

125 ml melk

250 g pure chocolade

250 ml koude slagroom

3 stuks eiwitten op kamertemperatuur

1 el suiker

1 borrelglaasje Licor 43

1 citroen

Bereiding:

Breng de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer de stukjes gesneden chocolade toe. Blijf goed roeren tot de chocolade volledig gesmolten is. Laat afkoelen in een kom.
Zorg dat je eiwitten op kamertemperatuur zijn en je slagroom koud is.
Sla de slagroom stijf. Voeg hierna de Licor 43 toe en roer dit rustig om met een lepel (niet met de mixer!).
Ontvet een glazen schaal met citroensap, spoel schoon met water en droog af met keukenpapier. Sla eerst de eiwitten op met een mixer en voeg als de eiwitten bijna stijf zijn, pas de suiker toe.
Blijf kloppen tot er pieken rechtop blijven staan als je de garde uit het wit trekt, niet langer doorgaan, dan sla je hem door.
Tip: wanneer je de kom met eiwit op de kop kan zetten, dan pas is het eiwit stijf. Hoe stijver je je eiwit krijgt, des te luchtiger je chocolademousse.
Spatel eerst de eiwitten door de afgekoelde chocolade.
Spatel hierna de opgeslagen slagroom er voorzichtig door, roer niet te hard, het moet wel luchtig blijven.
Vul er glaasjes of espressokopjes mee. Zet voor serveren minimaal 2 uur in de koelkast.
Je kunt voor dit recept natuurlijk ook de likeur weglaten of een andere likeur gebruiken.

Serveer er eventueel een chocoladelepel bij. Deze maak je makkelijk zelf met een siliconenvorm voor chocoladelepels.
Breek 200 gram chocola in stukjes, smelt die in ongeveer 2 minuten in de magnetron en roer het goed door. Giet het in een spuitzak, knip een klein puntje van de onderkant af en vul de siliconenvorm.
Schud de vorm voorzichtig een paar keer heen en weer totdat de bovenkant mooi egaal is en de chocolade goed is verdeeld in de vorm.
Laat het geheel goed afkoelen (minimaal 2 uur) en hard worden in de koelkast.

Bron: recept van Marga Nijhuis op Facebook.

Related Post

Tags: , , , , ,

Espuma de chocolate con Licor 43 (chocolademousse met Licor 43)

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: