Hap en Tap logo zonder streep
Baklava met chocolade en pecannoten

Baklava met chocolade en pecannoten

29 sep 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

Deze baklava met chocolade en pecannoten is het allereerste gebak dat ik in mijn nieuwe keuken en nieuwe oven klaargemaakt heb.

Wie mij volgt op Instagram heeft ondertussen uitgebreid kunnen kennismaken met The Beast, aka mijn Falcon fornuis. (Wie dat nog niet deed, kan nog steeds mijn highlightsKitchen‘ op Instagram bekijken, daar zie je hoe mijn oude keuken eruit zag en ook hoe mijn nieuwe keuken – nog wel under construction – eruitziet). Ik wilde hem een naam geven en vroeg jullie om suggesties. Er kwamen heel wat voorstellen binnen: van Wesley, mijn favoriete Club Brugge speler vorig jaar, over Deli, onze nieuwe verdediger en een echt beest tot de Lion of Judah, de bijnaam voor Percy Tau, met z’n 1m75 niet direct een beer, maar wat een kanjer! Mijn fans weten duidelijk dat ik fan (understatement!) ben van Club. Maar uiteindelijk besloot ik om hem gewoon The Beast te blijven noemen, mijn eerste idee. Zo kon ikzelf The Beauty zijn. ?

Hoewel ik nog 15 dozen te legen had, kon ik niet aan de verleiding weerstaan om vorige week zaterdag om 21 uur nog te beginnen bakken. Het zou deze baklava worden die ik net zoals de pompoenvelouté van woensdag eveneens in het september-oktober nummer van het Régal magazine ontdekt had. Ik wilde immers snel kennismaken met mijn nieuw lief! Had ik in mijn vorige oven maar 1 functie (hete lucht, die het dan ook nog niet goed deed), dan heb ik nu 2 ovens (én een grill) met tal van mogelijkheden: hete lucht, boven en onderwarmte al dan niet gecombineerd met hete lucht enz enz). Ik koos voor boven en onderwarmte en stelde de duur in zoals in het recept beschreven. Aangezien ik geen venstertje heb (heel bewuste keuze: ik viel voor zijn strakke lijf … euh lijn), kon ik niet piepen of alles goed kwam. Maar kijk naar de foto en oordeel zelf maar. Al zal ik de volgende keer de duur of temperatuur toch wat lager zetten, mijn Beast is een hete brok. ?

 

Baklava met chocolade en pecannoten

 

Recept voor baklava met chocolade en pecannoten

(Voor)bereiding: 30 min
Bakken: 35 min
Rusten: 24 uur
Nodig: bakvorm van 18 x 28 cm
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 à 10 personen:
100 g amandelen
200 g pecannoten
100 g boter + 80 g voor de vellen filodeeg
125 g pure chocolade
50 g esdoornsiroop + een beetje extra om te serveren
14 vellen filodeeg

 

Werkwijze

Hak de pecannoten en amandelen grof in de blender. Laat 100 g boter smelten samen met de chocolade in stukken. Meng de 2 bereidingen samen in een mengkom en voeg er de esdoornsiroop aan toe tot je een homogene massa bekomt.

Laat de 80 g resterende boter smelten en beboter met een penseel een rechthoekige bakvorm. Snijd de vellen filodeeg bij op de afmetingen van de bakvorm. Plaats een 1e vel in de vorm en strijk het in met de gesmolten boter. Werk op dezelfde manier verder met de volgende vellen. Wanneer je zo 7 vellen gestapeld hebt, voeg je de chocoladebereiding toe. Verspreid die in een egale laag over heel de vorm waarbij je lichtjes aandrukt. Dek dit nu af met de andere 7 vellen filodeeg waarbij je ook die telkens instrijkt met boter.

Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenste laag in de vorm van ruiten of vierkanten. Schuif in de oven bij180° C. Haal de baklava uit de oven wanneer hij mooi goudbruin is na 35 min.

Sprenkel bij het uithalen wat esdoornsiroop over de baklava en laat hem rusten tot ’s anderendaags.

Snijd met een mes de baklava in stukken op de vooraf getekende lijnen. De baklava kan je 3-4 dagen bewaren zonder koeling.

 

Bron: recept vertaald uit het magazine Régal N° 91 Septembre Octobre 2019.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.589 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Baklava met chocolade en pecannoten

by Myriam Minne time to read: 2 min
0