Hap en Tap logo zonder streep
Smeuïge chocoladecake met... mayonaise

Smeuïge chocoladecake met… mayonaise

3 jul 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ontvang de gekste foodiepost de laatste tijd. Een kleine opsomming: kauwgum van Freedent, 3 ‘Chilled Classics’ uit het gamma koele koffiedranken van Starbucks, een pakje Becel Gold en 2 potten mayonaise van Hellmann’s… Wat moet ik ermee, begot? Behalve natuurlijk alles lekker opeten en -drinken. 😉 Alleen die potten mayonaise, die bleven door mijn hoofd malen. Ik kon bv. een rillette maken van makreel en daar de mayonaise onder mengen. Maar daarvoor maak ik gewoon snel zelf verse mayonaise. Tot ik me opeens iets herinnerde. Ik graafde verder in mijn geheugen en toen wist ik het weer: ik had ooit op de blog van Carola een chocoladecake met mayonaise gezien! Ik herinnerde me trouwens nog heel goed dat ik toen dacht: “Wat? Bah! Dat kan toch niet lekker zijn?”

Nu, anderzijds, zoals Carola ook al schrijft: mayonaise, dat is toch gewoon een mengeling van eieren en olie en in een cake gaat er nu eenmaal vetstof en eieren… En als ik het persbericht mocht geloven, dan is die Hellmann’s Real écht goeie mayonaise die wereldwijd geroemd wordt. Tjah, ze komt dan ook rechtstreeks uit de States. Bij uitstek toch het land van fries and mayonaise? Ik zou het erop wagen… en in alle talen zwijgen tegen mijn proefkonijnen. 😉

Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam de chocoladecake mee naar mijn werk en verklapte alleen dat er een verrassingsingrediënt in zat. Het raden kon beginnen: courgette, avocado,… ik hoorde de gekste dingen, maar geen mayonaise. De chocoladecake ging heel vlotjes naar binnen. En ook nadat ik het geheime ingrediënt onthuld had, bleven ze lustig verder eten van deze bijzonder smeuïge cake. Doe dus niet zoals ik deed: (ver)oordeel niet, maar give it a try. En laat zeker in commentaar eens weten wat je ervan vond!

 

Smeuïge chocoladecake met... mayonaise

 

Benodigdheden

Voor de cake:
300 g suiker (of in mijn geval 150 g Kristalkorrel van Canderel)
3 grote eieren
290 à 300 g Hellmann’s Real mayonaise (1 1/4 cup)
1 el vanille extract
295 g bloem
1/4 tl bakpoeder
1 3/4 tl baksoda (baking soda)
175 g cacaopoeder
320 g heet water
1/2 tl zout

Voor de chocoladefrosting:
225 g roomkaas (type Philadelphia), op kamertemperatuur
8 el (1/2 cup) ongezouten boter, op kamertemperatuur
300 g bloemsuiker
50 g ongezoet cacaopoeder
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 175° C, vet je bakvorm in en bestrooi hem met wat bloem.

Mix de eieren met de suiker tot het dik en licht van kleur is. Dat duurt zo’n 6-8 minuten.

Voeg de mayonaise en het vanille extract toe en mix het geheel tot het is opgenomen.

Voeg het bakpoeder, baksoda, de bloem, het zout en het cacaopoeder toe. Mix rustig verder tot het goed vermengd is, maar niet langer.

Voeg nu het water toe en mix rustig tot het geheel is opgenomen.

Het beslag ziet er best wel dun uit, maar no stress! Het komt goed!

Vul je vorm, bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Open niet te vroeg je oven, de cake mag niet inzakken, maar na ongeveer 25 minuten kun je de cake checken met een satéstokje of hij goed is of nog wat langer moet bakken.

 

Voor de chocoladefrosting:

Klop in de kom van een staande mixer met vlinder de roomkaas met de boter op medium snelheid tot een romig mengsel (3 min). Schraap de zijkanten van de kom naar beneden indien nodig.

Zeef de poedersuiker samen met het cacaopoeder zodat er geen klonters in zitten en voeg dan het zout toe. Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Schraap de zijkanten van de kom naar beneden en verhoog de snelheid tot medium/hoog en klop tot een zacht en opgeklopt mengsel (1 min).

Voeg 1 tl vanille-extract toe en klop op medium/hoge stand tot de ganache zacht is (1 min). Ze kan nu op de afgekoelde cake gespoten worden.

De frosting wordt het best meteen na het maken gespoten. Als je de frosting eerst in de koelkast zet, dan zal je ze terug op kamertemperatuur moeten laten komen om zacht en spuitklaar te maken.

 

http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/06/smeuige-chocoladecake-met-mayonaise-en-html/

 

Bron: voor de cake recept afkomstig van Carola Bakt Zoethoudertjes en voor de ganache recept afkomstig van Natasha’s Kitchen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.171 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Smeuïge chocoladecake met… mayonaise

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d