Hap en Tap logo zonder streep
Cupcakes

Red velvet cupcakes

11 mei 2014 | Gebak en koekjes, Zoet

Een cake, taart of koekjes bakken, da’s voor mij synoniem van liefde geven. Wanneer ik op zondagnamiddag niks te doen heb, dan ga ik maar wat graag aan de slag met bloem, eieren, suiker…  Niks zaliger dan de hemelse geur van vers gebak die zich langzaam door de keuken en bij uitbreiding door het hele huis verspreidt!

Nu World Baking Day op 18 mei er zit aan te komen, haalde ik met veel plezier mijn gewonnen bakings trays van Le Creuset Pâtiliss terug boven om aan de slag te gaan met één van de recepten vanop de gelegenheidswebsite.

Het moeilijkste? Het kiezen van wat ik zou gaan maken! De chocolade laagjescake met fruit sprak mij enorm aan, maar er was wel wat werk aan en die ontbrak mij… Ach, eigenlijk zag ik alle recepten wel zitten. ‘k ben niet zo’n moeilijke als ’t op zoet aankomt. 😉

Uiteindelijk viel mijn keuze op de ‘red velvet cupcakes‘ en wel om 2 redenen: ten eerste, niet veel werk en ten tweede, ik had zoveel cakejes dat ik er heel veel mensen kon mee plezieren: mijn man, mijn zoon, ’t liefje van mijn zoon,…

Want daar draait het uiteindelijk allemaal om bij World Baking Day: laten weten aan mensen d.m.v. home-made gebak dat je hen graag ziet én hen aansporen om zelf ook aan het bakken te slaan om zo een lange ketting van gebak te vormen.

Deelnemen aan World Baking Day? Dat kan op verschillende manieren:
– Op de website kan je er een ‘pledge’ aangaan en de belofte maken dat je op World Baking Day voor iemand specifiek een gebak zal bereiden.
– Je kan je gebak met de hele wereld ‘delen’ op de sociale media:

  • facebook.com/worldbakingday
  • twitter.com/WorldBakingDay
  • plus.google.com/+WorldBakingDay

Gebruik hierbij de hashtags #worldbakingday en #imbakingfor

Genoeg gepalaverd, komaan, haal die bakspullen maar boven. Oh ja, je zal zien dat mijn cupcakes lichtjes afwijken van die van Candice. Dat komt door de frosting. Ik had geen tijd meer om de originele versie te maken (want ik wou per se naar Club – Anderlecht kijken, dat had ik beter niet gedaan, ahum!) én ik had bovendien nog een zakje kant-en-klaar glazuur in huis waarvan de vervaldatum akelig dichtbij kwam. Maar voor de rest, helemaal volgens het oorspronkelijk recept. En ze werden gesmaakt door mijn man, mijn zoon, ’t liefje van mijn zoon,…

Benodigdheden voor 12 cupcakes (ik haalde er meer uit!)

Voor de cakejes:
180 g Solo
2 grote eieren
1 kl vanille
1 kl zout
400 g bloem
315 g griessuiker
Rode kleurstof
2 el cacao
250 ml yoghurt natuur
3 kl bakpoeder

Voor het glazuur:
250 ml melk
55 g bloem
250 g Solo
210 g suiker
1 kl vanille-extract
Ca. 125 ml melk of room

Werkwijze

Voor de cakejes:
1. Verwarm de oven voor op 180° C. Beboter een bakvorm voor cupcakes en bestuif met bloem of gebruik papieren cupcakevormpjes.

2. Mix de Solo en suiker (in een keukenrobot) tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren toe en klop verder. Voeg ook de vanille toe.

3. Meng in een aparte kom de cacao, kleurstof en 2 el water. Klop dit door de mengeling.

4. Weeg de bloem af en meng die met het bakpoeder en zout. Voeg nu afwisselend bloem en yoghurt toe aan het deeg en blijf kloppen op lage of medium snelheid.

5. Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden in de cupcake bakvorm en bak gedurende 20 à 25 minuten.

6. Laat de cakejes helemaal afkoelen op een rekje voordat je het glazuur aanbrengt.

Voor het glazuur:
1. Klop in een sauspan de melk en de bloem tezamen en breng het mengsel aan de kook, terwijl je constant roert. Het mengsel moet indikken. Zet in de koelkast.

2. Klop de Solo, suiker en vanille tesamen. Voeg nu beetje bij beetje het bloem en melkmengsel toe. Klop goed en voeg melk of room toe tot je de juiste consistentie krijg. Spuit de frosting op de cupcakes.

Tip:
Je kan deze cupcakes ook afwerking met een glazuur van roomkaas. Hiervoor volstaat het om 55 g Solo, 300 g poedersuiker en 125 g roomkaas te mixen.

Smullen maar!

Bron: recept van Solo voor World Baking Day.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Red velvet cupcakes

by Myriam time to read: 3 min
0