Deze smeltzachte cake had ik evengoed onzichtbare cake kunnen noemen, want dat is hij eigenlijk helemaal. Ik maakte een jaar geleden ongeveer een onzichtbare taart met appels en frambozen en die zag er bijna identiek uit als deze smeltzachte cake. Maar aangezien mijn SEO plugin Yoast niet graag heeft dat ik tweemaal hetzelfde trefwoord gebruik, heb ik er deze keer dan maar smeltzachte cake van gemaakt. Voor de rest is er weinig verschil: de appel werd vervangen door gele perzik. Mijn favoriet? Hmm, da’s een moelijke! Ik zou zeggen: in de zomer deze en in de herfst die met appel.
Oh ja, tonkabonen kan je dus in België niet vinden, maar wel in onze buurlanden. En in mijn keukenkast. Ik ben dus in overtreding. ? Je kan de tonka desgewenst vervangen door vanille, al wijkt de smaak toch wel af.
Recept voor smeltzachte cake met perzik, framboos en tonka
(Voor)bereiding: 20 min
Bakken: 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 personen:
1 kg stevige gele perziken (niet te rijp!) – belangrijk voor de stevigheid van de cake
150 g frambozen
2 eieren
120 g bloem
1 zakje droge gist
70 g cassonade + 20 g voor de bakvorm
50 g gesmolten ongezouten boter
1/2 tonkaboon
80 ml volle melk
+ voor de afwerking: frambozen, perzik, poedersuiker
Bereiding
Schil de perziken, snijd ze in partjes en snijd ze vervolgens in dunne plakjes van ca. 1 à 2 mm met de mandoline.
Verwarm de heteluchtoven voor bij 180° C.
Klop in een kom de eieren met de cassonade. Voeg vervolgens de gezeefde bloem met de gist toe en meng goed. Roer er vervolgens de gesmolten boter en de halve geraspte tonkaboon onder. Eindig met de melk.
Dompel de fijne plakjes perzik in het beslag (waarbij je enkele plakjes apart houdt voor de afwerking bovenop de cake). Zorg dat elk plakje rondom een laagje beslag krijgt.
Boter de cakevorm in (ik gebruikte een metalen vorm van 26 x 10 cm) en bestuif de bodem en de rand met cassonade : hierdoor gaat de cake goudbruin kleuren.
Giet de helft van het beslag in de vorm, schik er de frambozen op waarbij je ze netjes verspreidt over heel het oppervlak. Giet vervolgens de rest van het deeg op de frambozen. Druk het oppervlak lichtjes aan met een spatel of een eetlepel. Schik er tot slot de plakjes perzik op die je apart gehouden had en strooi er cassonade over om de cake goudbruin te laten kleuren tijdens het bakken.
Bak de cake in de oven gedurende 50 min (te controleren en aan te passen naargelang je oven). Het midden van de cake moet smeltzacht zijn. Laat de smeltzachte cake afkoelen op een rooster, ontvorm en zet in de koelkast om op te stijven en het snijden te vergemakkelijken. Versier met frambozen, plakje perzik, bloemsuiker…
Tip: bewaar de smeltzachte cake met perzik, framboos en tonka in de koelkast, bij voorkeur onder een stolp.
Bron: recept vertaald van de blog Lilie Bakery.
0 reacties