Hap en Tap logo zonder streep
Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

9 feb 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

Fasten your seatbelts voor het meest onwaarschijnlijke en ongeloofwaardige verhaal ever! We noteren: december 2023. Ik kreeg van een pr-bureau de vraag of ik een foodbox wilde ontvangen. De uitleg deed me dromen: “Een foodbox die zorgt voor een ervaring – een Boodle Fight diner / ervaring. Denk aan heerlijke gerechten die op bananenbladeren worden geserveerd, waar iedereen met zijn handen geniet van de verrukkelijke combinaties. De Boodle Fight is niet alleen een maaltijd, het is een viering van samenzijn, vriendschap en lekker eten. Met deze foodbox hoef je niet ver te reizen om de levendige sfeer van een Filipijns feest te ervaren. Alles wat je nodig hebt, wordt zorgvuldig samengesteld en bij jou bezorgd – van exotische specerijen tot de fijnste ingrediënten.” Het merk achter deze mysterieuze box: Don Papa Rum. Zo’n invite sla ik niet af! Maar… er is dus een grote maar…

De box zou geleverd worden op 21 of 22 december. Op 26 december kom ik ineens tot het besef dat ik de box niet ontvangen had. Een paar mailtjes naar het pr-bureau later blijkt dat de box wel degelijk afgeleverd werd op huisnummer 26 (ik woon op nr 36). Ik woon ondertussen al 20 jaar in mijn (doodlopende) straat en ken al mijn buren, met uitzondering van die van huisnummer 26. Dus geef ik vanop kantoor mijnen Eddy de opdracht om daar even te gaan aanbellen en te polsen naar mijn langverwachte foodbox. Wat blijkt? De jongeman die de deur opent, bekent dat hij de foodbox wel degelijk in ontvangst genomen heeft. Meer nog: hij heeft alles met veel smaak opgegeten. Want… en nu komt de aap uit de mouw: zijn familienaam is… Minne! Hij heeft zich totaal geen vragen gesteld bij de levering*. (Waarschijnlijk dacht hij: yum, Secret Santa!)

En hoe reageert Myriammeke dan? Totaal overstuur belt ze naar het pr-bureau om uit te leggen wat er gebeurd is (terwijl Myriammeke totaal niet graag belt). En vervolgens rijdt ze naar de plaatselijke drankenhandel om een fles Don Papa Rum te gaan kopen en zo het merk toch nog de visibiliteit te geven die het niet gekregen heeft. Elk nadeel heb z’n voordeel: die Don Papa Rum blijkt superlekkere rum te zijn en die steekt dan ook nog in een prachtige fles!

Ik gebruikte de rum om mijn favoriete koekje te maken: een cannelé bordelais, maar dan in een originele versie met lavendel en tonkaboon. Wat. Een. Smaakbommetje! Aan deze cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon kan een klassieke cannelé niet tippen, mijn gedacht.

Mijn koperen cannelé vormen kocht ik in de Bourgogne, maar je vindt ze ook bij A La Tarte (voor een fractie van de prijs. Ik betaalde die van mij tegen de 25 EUR/stuk als ik het me goed herinner). Ook de lavendelbloemetjes kan je bij A La Tarte vinden, al is het wel in een mengeling met korenbloemen. Tonkabonen zal je in het buitenland moeten kopen, aangezien die verboden zijn in België.

*Hoe die fles op huisnummer 26 i.p.v. 36 beland is, blijft me een raadsel.

Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

5 van 1 stem
Gang Koekje
Keuken Frans
Porties 28 stuks van 3,5 cm

Ingrediënten
  

  • 250 ml melk
  • 1/2 tonkaboon
  • 2,5 g gedroogde lavendel
  • 1/2 lange peper
  • 25 g boter
  • 125 g poedersuiker
  • 17 g eidooier
  • 1 ei
  • 7,5 ml Don Papa Rum
  • 50 g patisseriebloem
  • Boter, naar behoefte

Instructies
 

  • Schenk de melk in een steelpan, rasp hier de tonkaboon bij en voeg de gedroogde lavendel toe.
  • Breng de melk tot aan het kookpunt aan haal direct van het vuur.
  • Rasp nu ook een kleine hoeveelheid lange peper erbij.
  • Laat dit geheel 20 min infuseren en zeef vervolgens de melk.
  • Laat de melk volledig koud worden in de koeling.
  • Smelt vervolgens de boter en koel terug tot deze nog net vloeibaar maar wel koel is.
  • Meng met een garde de poedersuiker, eidooier en ei tot een egale massa.
  • Roer hier nu de rum en vloeibare boter doorheen.
  • Zeef de bloem en spatel die vervolgens ook door de massa.
  • Meng als laatste met een garde de geïnfuseerde melk erdoor totdat er een beslag vormt.
  • Laat het beslag minimaal 24 uur rusten in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 195° C.
  • Zorg als je koperen of stalen bordelaise bakvormpjes gebruikt dat je deze goed invet met boter.
  • Schenk het beslag in de bakvormpjes en zet ze in het midden van de oven.
  • Bak ze 10 min op 195° C.
  • Bak ze vervolgens 30 min op 160° C, totdat ze de kleur van karamel hebben. Zet ze er eventueel nog een paar minuutjes langer in.
  • Laat ze afkoelen in de vormpjes en serveer op kamertemperatuur.
Trefwoord cannelé, cannelé bordelais, Don Papa Rum, lavendel, rum, tonka, tonkaboon

Bron: recept van Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.384 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

9 Reacties

  1. Jozephina

    Beste Mirjam,
    Bedankt voor je recept!
    Vraagje: moet er echt een rode peper in, die je moet raspen?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
      • Jozephina

        Beste Myriam,
        Bedankt voor je reactie, want dat is echt iets anders! Weer wat geleerd!
        Groet,
        Jozephina

        Antwoord
  2. Marinette

    Wat een verhaal! Hopelijk heeft de gelukkige er van kunnen genieten!

    Antwoord
  3. Gabriel

    5 sterren
    Was für eine Geschichte, ein Schriftsteller würde sich sicher darüber freuen, 🙂 danke fürs teilen!

    Und was für eine Kombination – Tonkabohne, getrockneter Lavendel, langer Pfeffer und Rum,darauf muss man erstmal kommen.
    Danke für das Rezept!
    Viele Grüße sendet,
    Gabriel

    Antwoord
  4. M.Christine Degroote

    Beste Myriam,

    Heb je een idee hoeveel gram van de lange peper dat zou zijn; daar ik die bezit in poedervorm.

    Dank bij voorbaat.
    M.Christine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag M.Christine,
      1 lange peper weegt ca. 0,70 g. 1/2 lange peper is dus ca. 0,35 g.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Cannelé bordelais met lavendel en tonkaboon

by Myriam Minne time to read: 3 min
9