Gebakken ananas, kaneelijs, amandelcrumble

Dit is het ideale dessert wanneer je gasten ontvangt: het ijs draaien, de crumble bakken en de ananas marineren, het kan allemaal dagen op voorhand! Alleen de ananas bakken en flamberen doe je op het moment zelf. Ook da’s leuk voor je gasten. En dat het lekker is, da’s natuurlijk ook mooi meegenomen!

Zet dit dus maar op je Must Make lijstje voor je volgend feestje.

Nodig voor 8 personen

1 ananas
Boter
Rum

Voor de siroop van zoethout:
500 g water
500 g witte wijn
1000 g suiker
3 zoethoutstokken in stukken gebroken

Voor het kaneelijs:
1 liter volle melk
1/2 liter room
10 dooiers
350 g suiker
1 à 2 kl kaneelpoeder

Voor de crumble van amandelen:
100 g bloem
100 g suiker
100 g boter
Een beetje amandelpoeder

Schil de ananas en verwijder de ogen.
Snijd de ananas in plakken van 1 1/2 cm. Verwijder het hart.

Maak de siroop van zoethout door alle ingrediënten aan de kook te brengen. Laat sudderen tot de suiker is opgelost.

Dompel nu de plakken ananas in de warme siroop en laat afkoelen. Dit kan enkele dagen voor het serveren van het dessert. Hierdoor kan de smaak van de siroop in de ananas trekken.

Voor het kaneelijs:
Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.
Breng de melk met de room aan de kook. Giet het room-melk mengsel voorzichtig op de ruban.
Doe alles terug in de kookpot en breng al roerend tot 80° C (porter à la nappe).
Voeg het kaneelpoeder toe.
Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot roomijs.

Of in de Thermomix: doe alle ingrediënten in de TM en programmeer 8 min / snelheid 4 : 80° C.
Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot roomijs.

Voor de crumble:
Meng alle ingrediënten met de vingertoppen en kneed tot een egaal crumbledeeg.
Verdeel de brokjes crumbledeeg gelijkmatig over een bakplaat bedekt met bakpapier.
Bak af in de oven bij 180° C tot de crumble een mooi goudbruin kleurtje heeft.

Smelt een klont boter in een pan. Kleur de ananasschijven hierin aan. Blus met rum en flambeer. Zorg ervoor dat je dampkap uitstaat!

Afwerking

Schik een plak gebakken ananas in het midden van het bord. Schep een lepel van de braadsappen in de holte in het midden van de ananas.
Schep een lepel crumble naast de ananas.
Schik hierop een mooie quenelle van het roomijs.
Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Gebakken ananas, kaneelijs, amandelcrumble

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: