Passievrucht crème brûlée

door | dec 2, 2018 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Dat passievrucht en witte chocolade een bijzonder geslaagde combinatie is dat weet ik al van 17 februari 2017 toen ik de witte chocolade en passievruchten mousse maakte. Dus toen ik deze crème brûlée met passievrucht en witte chocolade tegenkwam op L’Académie du Goût was ik eigenlijk al vrij zeker dat dit een toppertje zou worden. Well, it was!

Bovendien vond ik de presentatie in de lege passievruchtschillen mega origineel! Nu is het wel zo dat je na het vullen van de schillen best nog wat crème overhoudt. Je hebt minstens nog 4 schaaltjes. Maar erg is dat niet, toch?

 

Passievrucht crème brûlée

 

Recept voor crème brûlée met passievrucht en witte chocolade

(Voor)bereiden: ± 30 min
Rusten: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:
150 g passievruchtenpulp
2 blaadjes gelatine
75 g witte chocolade
50 cl volle room
14 saffraandraadjes
6 eidooiers
125 g suiker
1,5 el rum
Een weinig rietsuiker

 

Werkwijze

Snijd de passievruchten in twee en gooi de schillen niet weg. Laat de gelatineblaadjes weken in een ruime hoeveelheid koud water. Smelt de witte chocolade.

Breng in een kookpot de room aan de kook samen met het passievruchtenvlees, het -sap en de saffraandraadjes.

Klop in een slakom (of in de kom van een staande mixer) de eidooiers met de suiker en de rum tot ze wit uitslaan.

Giet de nog kokende room met de passievruchten op de witgeklopte eidooiers. Meng goed en giet alles terug in de kookpot. Laat dikken op het vuur zoals een crème anglaise, terwijl je constant roert. Heb je een kookthermometer, dan moet de massa 82° C halen.

Voeg van het vuur de gesmolten witte chocolade en de uitgeknepen gelatineblaadjes toe.

Meng goed en giet de crème brûlée in de passievruchtenschillen die dienst zullen doen als minivormpjes. Bewaar in de koelkast gedurende minimum 2 uur.

Strooi op het laatste moment wat rietsuiker over de passievrucht crème brûlée en laat ze kort karamelliseren onder de grill in de oven. Ik gebruikte hiervoor mijn bunzenbrander.

 

Bron: recept van l’Académie du Goût.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.026 andere abonnees

Archief

  • 2021 (120)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

18 Reacties

  1. Hilde

    dag Myriam,

    ziet er lekker uit!
    kan je zeggen hoeveel gram gelatine je gebruikt voor dit recept.
    alvast bedankt.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Hilde
      Ik heb het erbij genoteerd. Ik gebruik altijd blaadjes van 3,2 g/blaadje.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Sherry

    Gebruik je de pulp van verse passievruchten of diepvriespulp? Groetjes!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sherry
      Ik heb verse pulp gebruikt hoor, je hebt tenslotte de schillen van de passievruchten nodig om de crème brûlée in te serveren. 🙂
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Sabine

    Heeft gesmaakt, als dessertje op kerstavond.
    Gelukkig had ik voldoende lege eierdoosjes om 18 gevulde halve passievruchten in de koelkast te plaatsen ?
    Bedankt en prettig eindejaar!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha, Sabine, waar lege eierdoosjes allemaal al niet goed voor zijn.
      Het doet me plezier dat het gesmaakt heeft!
      Voor jou ook een heel fijn eindejaar en vooral een fantastisch en smakelijk 2019!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  4. Van Vaerenbergh

    Beste Myriam
    ik zou dit dessertje graag klaarmaken maar bij het lezen van het recept
    heb ik een vraagje :
    6 eidooiers en dan nog 6 g gelatine, is dit dan niet te dik ?
    grtn Christine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Christine
      Nee hoor, het is prima zo.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  5. Hilde

    Kan deze bereiding 1 dag op voorhand gemaakt worden?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan zeker, Hilde. Wel goed afdekken in de frigo, want crème neemt nogal snel geuren en smaken op.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  6. Adriana

    Hoi Myriam, Ik heb in totaal 12 halve gevulde passievruchten nodig. Moet ik het recept dan verdubbelen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Volgens mij ga je wel flink wat crème brûlée overhebben als je verdubbelt. Misschien is x 1,5 beter.
      Succes!

      Antwoord
      • Adriana

        Dank je wel! Ik was vergeten te vragen of de rum kan worden vervangen door iets zonder alcohol, of worden weggelaten. Of verandert dat de smaak teveel?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Je kan de rum weglaten, Adriana, al zal de smaak dan uiteraard helemaal anders zijn. Anders 2 versies maken: 1 met en 1 zonder? Een volwassen versie en een kids versie. 😉
          Smakelijk!

          Antwoord
  7. Ellen

    Hoi,

    Ik heb 6 halve passievruchten nodig. Moet ik het recept dan verkleinen of vergoten?
    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Ellen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ellen
      Ik zou het recept houden zoals het is. Als je crème overhoudt kan je die altijd gewoon in schaaltjes doen en ’s anderendaags lekker oplepelen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  8. Kirsten

    Voor de passievrucht pulp en sap kan ik daarvoor gewoon de inhoud van passievruchten zeven? Of blijven de pitjes erin zitten?
    En moet ik apart passievrucht sap kopen of is die inhoud voldoende?
    Alvast bedankt,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      De pitjes blijven zitten, Kirsten. Anders krijg je alleen maar sap en dat is niet de bedoeling.
      Ik herinner mij niet dat ik nog extra sap gekocht heb. Je kan voor alle zekerheid altijd wat extra passievruchten kopen, kwestie van zeker te zijn.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Passievrucht crème brûlée

by Myriam Minne time to read: 1 min
18
%d bloggers liken dit: