Hap en Tap logo zonder streep

Moelleux van pure chocolade met bananenespuma

18 okt 2013 | Dessert, Gebak en koekjes, Zoet

Zondag is ’t weer van dattum. Dan loop ik mijn 7de ‘echte’ marathon (de Between 2 Oceans niet meegerekend). Na New York (2007), Berlijn (2008), Boston (2009), Londen (2011), Firenze (2011) en Jeruzalem (2012) staat nu Reims op het programma. Nu let ik nooit op mijn voeding, behalve de week voorafgaand aan de marathon. Dan eet ik de eerste drie dagen van de week enkel eiwitten om daarna vollen bak koolhydraten binnen te spelen. Dit is het Scandinavisch dieet. Of het doeltreffend is (er komt de laatste tijd nogal wat kritiek op), daar spreek ik mij niet over uit. Tot nu toe heb ik al mijn wedstrijden vlotjes uitgelopen zonder de man met de hamer tegen te komen. Ik blijf het dus heel nauwgezet doen. Die eiwitdagen vind ik best lastig. Een ontbijt zonder brood vind ik maar niks… Maar na ’t vasten, komt het leuke deel: de koolhydraten stapelen. En dan is dit dessert ècht een voltreffer. Want het combineert chocolade èn banaan, het favoriete fruit van elke duursporter. Ik presenteerde het in een kommetje van het merk Jars dat mij ter beschikking gesteld werd door Timeless Interiors. Voor het bakken van de moelleux gebruikte ik de speciaal daartoe ontworpen vormpjes van Lékué die ik meekreeg in de goodiebag na de Home & Deco Trophy. Zoals je kan zien, waren ze perfect gelukt!

 

Nodig voor 6 moelleux

3 eieren 120 g boter 200 g pure chocolade 60 g bloem 80 g suiker Voor de espuma: 1 rijpe banaan 1 klontje boter 1 el suiker Een scheut rum 20 cl volle room

Bereidingswijze

Smelt de chocolade en de boter gedurende 1 minuut in de magnetron of au bain-marie op het fornuis en roer om ze door elkaar te werken. Klop in een kom de eieren en de suiker met een garde. Voeg de (niet te warme) chocolade en boter toe en meng goed. Doe ten slotte de gezeefde bloem erbij en roer tot ze opgenomen wordt. Giet het bereide mengsel tot iets meer dan de helft van de bakvorm gevuld is en bewaar minstens 2 uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 190° C op het ogenblik van het opdienen. Controleer met een thermometer dat de oven goed voorverwarmd is en bak ca. 12 minuten. Afhankelijk van de oven kan het een minuut langer of minder lang duren. Laat de moeulleux na het bakken minstens 5 minuten staan voordat hij uit de vorm gehaald wordt, zodat de buitenzijde verder hard wordt en de bakvorm afkoelt. Haal de moeulleux na het verstrijken van deze tijd voorzichtig uit de vorm, schik op een dessertbord en werk af met de espuma en geraspte chocolade. Voor de espuma: Snijd de banaan in schijfjes. Warm een klontje boter in een hete pan samen met de suiker. Laat karamelliseren en voeg de bananenschijfjes toe, zonder te roeren. Giet zodra de schijfjes banaan gekleurd zijn een scheut rum in de pan en flambeer. Laat de banaan afkoelen in de pan. Mix de afgekoelde banaan in een mengkom samen met de room. Passeer door een zeef en giet in een sifon. Doe er een gaspatroon in en laat minstens 2 uur afkoelen in de frigo. Bron: een mix van het recept dat bij de Lékué vormpjes stak en de blog van Pierre Cuisine.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.484 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Moelleux van pure chocolade met bananenespuma

by Myriam time to read: 2 min
0