Ik begon met heel veel goesting rond te surfen op haar website en ontdekte dat de familienaam van Maaike Van Melckebeke is. Nu zit er sinds kort een stagiaire bij mij op kantoor, Nele van Melckebeke. En jawel, mijn stagiaire en Maaike zijn zussen, zo bleek. It’s a small world!
Maaike maakte van haar hobby haar (tweede) job en zette een business op. En zo kan je dus sinds kort bij haar terecht om borden, bestek, glazen,… te huren. Haar doelgroep? Iedereen die een vintage feestje wil bouwen. Of foodbloggers/stylisten die graag eens iets anders willen zonder zich blauw te betalen. Ik val dus pal in die laatste doelgroep. Hoewel ik helemaal niet zo van Gent houd (jaja, ook toen ik naar Maaike reed, stuurde mijn auto mij een eenrichtingsstraat in. De Arteveldestad en mij, het wordt nooit grote liefde), voel ik toch dat er regelmatige bezoekjes zitten aan te komen. Maaike heeft namelijk écht een reuzecollectie, netjes opgedeeld per thema: Gatsby, Botanica, Clouds, Milk, Hyacinth, Pines, Caramel en Honey.
Ik leende een aantal borden, allemaal in dezelfde stijl: wit met blauwe motiefjes. Ik gebruikte ze ook al voor mijn varkenshaasje van afgelopen vrijdag en nu dus voor deze rabarber-amandelcake. Ik vind die vintage looks nu eenmaal goed passen bij een ouderwets lekkere rabarber-amandelcake als deze.
Ingrediënten voor 1 rabarber-amandelcake
200 g suiker plus 1 el extra
120 g zachte ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 eieren
170 g Griekse yogurt
1 el sinaasappelzeste (die liet ik gewoon weg)
3/4 tl vanille-extract
1/4 tl amandelextract
195 g bloem
50 g amandelpoeder
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1/2 tl gemalen kardamom
1/4 tl zout
1 bussel rabarber
25 g amandelschilfers
Poedersuiker voor de afwerking (facultatief)
Werkwijze
Verwarm je oven voor bij 180° C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier. Bestuif dan rijkelijk het bakpapier en de zijkanten van de springvorm met bakspray. Zet de vorm apart.
Klop in de mengkom van je staande mixer met de vlinder 200 g suiker met de boter op medium snelheid tot een licht en romig mengsel, gedurende 2 à 3 min. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, terwijl je blijft kloppen na elke toevoeging. Klop er dan de yogurt, sinaasappelzeste en de extracten onder.
Meng in een middelgrote kom de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder, de baking soda, de kardemom en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het cakebeslag, waarbij je telkens ongeveer een derde van de droge ingrediënten toevoegt. Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Zet apart.
Reinig de rabarber en verwijder de bladeren en houtachtige uiteinden. Als je dikke rababerstengels hebt, snijd die dan middendoor. Snijd de rabarber daarna in lange schuine stukken van ca. 8 à 10 cm.
Smeer de helft van het cakebeslag uit over de bodem van je voorbereide springvorm.
Het deeg is dik en kleeft een beetje. Spreid ongeveer de helft van de rabarber op het deeg waarbij je rondom elk stuk rabarber en aan de rand rondom voldoende ruimte laat. Smeer nu het resterende cakebeslag over de rabarber. Schik de rest van de rabarberstukken erbovenop. Ik schikte ze als de stralen van de zon. Ik vond dat wel iets hebben. Strooi er de amandelschilfers over en de ene resterende el suiker.
Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak 45 à 50 min of tot een tandenstoker die je in het midden prikt er proper uitkomt. Haal de rabarber-amandelcake uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Zodra de cake is afgekoeld, glijd je met een mes rondom de rand van de cake om de zijkanten van de cake los te maken van de springvorm. Snijd de cake in punten en strooi er poedersuiker over, indien gewenst.
De rabarber-amandelcake kan bij kamertemperatuur tot 2 dagen bewaard worden in een luchtdichte trommel. Maar, trust me, die zal geen 2 dagen meegaan…
Bron: recept van de blog The Floating Kitchen
Zal de cake niet te veel gaan rijzen door de bakpoeder en baking soda wat in het recept moet? Groetjes
Nee hoor, Chantalle. Ik heb het recept op deze manier gemaakt en zoals je op mijn foto’s kan zien, is de cake niet teveel gerezen.
Succes!
Hoeveel rabarber is er in jouw bussel?
Hoi Ineke
De bussel rabarber die ik koop in de supermarkt weegt ongeveer 1 kg, denk ik. Het betreft 4 of 5 stengels rabarbar, naargelang de dikte.
Groetjes
Myriam
Hoi het ziet er heerlijk uit, maar waarom gebruik je bakpoeder en backing soda, backing soda moet je toch in combinatie met zuur gebruiken om deeg te laten rijzen?
Dag Ina
Ik heb dat gedaan om de eenvoudige reden dat dit in het oorspronkelijke recept (https://www.floatingkitchen.net/rhubarb-almond-cake/) ook zo gedaan werd. Ik heb me daar geen vragen bij gesteld en ik moet zeggen dat de cake prima gelukt was.
Succes en smakelijk!
Myriam
Ina, Er zit yoghurt in het beslag, dat is het zuur dat je nodig hebt om de baking soda te activeren.
Heb hem al meermaals gemaakt….altijd een succes bij de snoepers 🙂
Dat doet me veel plezier, Petra. Zo’n reacties, daar doe ik het voor!
Fijne zondag.
Myriam
Fantastisch recept! Eindelijk een recept gevonden met rabarber waar ook mijn man verzot op is. Hij houdt echt niet van rabarber maar deze vond hij megalekker! Ik heb wel een extra ei gebruikt en geen baksoda. Lukt ook prima!
Ooooh, dat is fijn om te lezen, Yoni!
Amandelpoeder ken ik niet, wel amandelmeel, kan ik dat gebruiken
Ik vermoed, Elly, dat dat hetzelfde is. Gewoon een ander woord dat wij Vlamingen en jullie Nederlanders gebruiken.
Succes en smakelijk!
Heerlijke traktatie met een verfijnde smaak. Het is een blijvertje.
Dat doet me plezier, Marja!
Ooh, dit is zo goed gelukt en het smaakt echt verrukkelijk!
Bedankt voor dit recept.
Heel graag gedaan!