Rabarber-amandelcake

Wat is het toch een kleine wereld! Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van een dame met wie ik 4 of 5 jaar geleden eens gefietst had in Mojacar met de vraag of ik een jonge starter wilde steunen… Na wat over- en weergemail, wist ik alles over de starter in kwestie – Maaike – en haar project – Supervaat. Ik was meteen verkocht: Maaike is een jongedame met zo’n voorliefde voor oud servies dat haar verzamelwoede uit de hand liep. Tiens, tiens, dat komt me bekend voor…

Ik begon met heel veel goesting rond te surfen op haar website en ontdekte dat de familienaam van Maaike Van Melckebeke is. Nu zit er sinds kort een stagiaire bij mij op kantoor, Nele van Melckebeke. En jawel, mijn stagiaire en Maaike zijn zussen, zo bleek. It’s a small world!

 

Rabarber-amandelcake

 

Maaike maakte van haar hobby haar (tweede) job en zette een business op. En zo kan je dus sinds kort bij haar terecht om borden, bestek, glazen,… te huren. Haar doelgroep? Iedereen die een vintage feestje wil bouwen. Of foodbloggers/stylisten die graag eens iets anders willen zonder zich blauw te betalen. Ik val dus pal in die laatste doelgroep. Hoewel ik helemaal niet zo van Gent houd (jaja, ook toen ik naar Maaike reed, stuurde mijn auto mij een eenrichtingsstraat in. De Arteveldestad en mij, het wordt nooit grote liefde), voel ik toch dat er regelmatige bezoekjes zitten aan te komen. Maaike heeft namelijk écht een reuzecollectie, netjes opgedeeld per thema: Gatsby, Botanica, Clouds, Milk, Hyacinth, Pines, Caramel en Honey.

 

Rabarber-amandelcake

 

Ik leende een aantal borden, allemaal in dezelfde stijl: wit met blauwe motiefjes. Ik gebruikte ze ook al voor mijn varkenshaasje van afgelopen vrijdag en nu dus voor deze rabarber-amandelcake. Ik vind die vintage looks nu eenmaal goed passen bij een ouderwets lekkere rabarber-amandelcake als deze.

 

Rabarber-amandelcake

 

Ingrediënten voor 1 rabarber-amandelcake

200 g suiker plus 1 el extra
120 g zachte ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 eieren
170 g Griekse yogurt
1 el sinaasappelzeste (die liet ik gewoon weg)
3/4 tl vanille-extract
1/4 tl amandelextract
195 g bloem
50 g amandelpoeder
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1/2 tl gemalen kardamom
1/4 tl zout
1 bussel rabarber
25 g amandelschilfers
Poedersuiker voor de afwerking (facultatief)

 

Rabarber-amandelcake

 

Werkwijze

Verwarm je oven voor bij 180° C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier. Bestuif dan rijkelijk het bakpapier en de zijkanten van de springvorm met bakspray. Zet de vorm apart.

Klop in de mengkom van je staande mixer met de vlinder 200 g suiker met de boter op medium snelheid tot een licht en romig mengsel, gedurende 2 à 3 min. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, terwijl je blijft kloppen na elke toevoeging. Klop er dan de yogurt, sinaasappelzeste en de extracten onder.

Meng in een middelgrote kom de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder, de baking soda, de kardemom en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het cakebeslag, waarbij je telkens ongeveer een derde van de droge ingrediënten toevoegt. Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Zet apart.

Reinig de rabarber en verwijder de bladeren en houtachtige uiteinden. Als je dikke rababerstengels hebt, snijd die dan middendoor. Snijd de rabarber daarna in lange schuine stukken van ca. 8 à 10 cm.
Smeer de helft van het cakebeslag uit over de bodem van je voorbereide springvorm.

Het deeg is dik en kleeft een beetje. Spreid ongeveer de helft van de rabarber op het deeg waarbij je rondom elk stuk rabarber en aan de rand rondom voldoende ruimte laat. Smeer nu het resterende cakebeslag over de rabarber. Schik de rest van de rabarberstukken erbovenop. Ik schikte ze als de stralen van de zon. Ik vond dat wel iets hebben. Strooi er de amandelschilfers over en de ene resterende el suiker.

Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak 45 à 50 min of tot een tandenstoker die je in het midden prikt er proper uitkomt. Haal de rabarber-amandelcake uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Zodra de cake is afgekoeld, glijd je met een mes rondom de rand van de cake om de zijkanten van de cake los te maken van de springvorm. Snijd de cake in punten en strooi er poedersuiker over, indien gewenst.

De rabarber-amandelcake kan bij kamertemperatuur tot 2 dagen bewaard worden in een luchtdichte trommel. Maar, trust me, die zal geen 2 dagen meegaan…

 

Rabarber-amandelcake

 

Bron: recept van de blog The Floating Kitchen

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Rabarber-amandelcake

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: