Ik ben het beu. Ik ben het beu dat jullie de appelcake van mijn grootmoeder (trouwens niet eens van mijn eigen grootmoeder) zo massaal blijven bekijken. Sinds het begin van de metingen (wat niet gelijk is aan het begin van mijn blog, want ik ben in de loop der jaren overgeschakeld van een Blogspot naar een WordPress site), is de foeilelijke appelcake 80.000 keer bekeken, begot. En dus dacht ik: het is de hoogste tijd voor een mooie appelcake.
Dus toen ik de gâteau aux pommes et mascarpone zag passeren bij Maxime van Empreinte Sucrée, wist ik het: deze appelcake zou het worden. Alleen… Maxime had een mooie briochevorm gebruikt en hij schreef wel dat het ook in een gewone springvorm kon, maar jullie kennen me. Bovendien ben ik sinds corona een volleerde on-line shopster geworden. Een chauffeur die aanbelt met een bakvorm, da’s mijn klein geluksmomentje momenteel. Een mens moet zich af en toe eens verwennen toch?
PS Op de blog van Maxime vind je trouwens stap voor stap foto’s en zie je ook hoe hij (en ik dus ook) die mooie rozet bekomt bovenop.
Recept voor appelcake met mascarpone
(Voor)bereiding: ± 30 min
Bakken: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 1 appelcake voor ca. 8 personen:
3 appels (type Golden, Reine des reinettes of Pink lady)
200 g eieren (4 eieren)
150 g suiker
250 g mascarpone
200 g bloem type 55
4 g bakpoeder
3 g kaneelpoeder
Materiaal:
Een Parijse briochevorm van 22 cm of een springvorm van 24 cm
Een staande mixer type KitchenAid of een elektrische handmixer
Een precisieweegschaal om de kaneel en de gist af te wegen
Werkwijze
Als je bakvorm niet anti-kleef is, boter hem dan eerst even in en bestrooi hem met bloem (de overtollige bloem klop je er terug af) zodat het later makkelijk lukt om je appelcake te ontvormen.
Verwarm je oven voor bij 170° C op hetelucht.
Snijd een appel in stukjes van ca. 1,5 cm (met of zonder het vel, naar keuze).
Klop in een staande mixer met de kloppers (of met een elektrische handmixer) de eieren schuimig terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.
Voeg nu de mascarpone toe en meng opnieuw tot de mascarpone er volledig onder gemengd is.
Giet er vervolgens de bloem, bakpoeder en kaneel bij en meng opnieuw op lage snelheid. Stop met mengen zodra de mengeling homogeen is.
Voeg de appelstukjes toe en meng voorzichtig met een spatel.
Giet het deeg in je bakvorm.
Snijd de resterende twee appels in fijne plakjes en maak er een rozet mee bovenop je appelcake.
Schuif de cake in de oven bij 170° C gedurende 45 min (voor een klassieke springvorm).
Als jullie een gelijkaardige vorm gebruiken als die van mij, dan zal je de cake na 45 min moeten afdekken met aluminiumfolie (om te vermijden dat de bovenkant verbrandt) en bak de appelcake nog 30 min verder.
Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm, haal hem uit en strooi er wat bloemsuiker over.
Tips:
Kies bakvaste appels zoals Pink Lady of Golden.
Eens de bloem eronder gemengd is, meng dan alleen nog zachtjes verder om de eieren niet teveel te doen inzakken.
Check de garing door de punt van een mes middenin de appelcake te steken. Als die er schoon uitkomt, is de cake klaar. Indien niet, bak dan nog wat verder.
Bron: recept van de blog Empreinte Sucrée.
Dag Myriam,
Kan ik zusto gebruiken en hoe meng ik die dan met de eieren, zodat die niet klontert?
Carinne
Dag Carinne,
Ik zou de Zusto mengen bij de bloem… En dus eerst eieren opkloppen, dan de mascarpone erbij en later die bloem met Zusto mengeling.
Succes en smaekelijk!
Myriam
Wauw Myriam, die ga ik zeker maken. Enne, ik ben net zo, eerst die mooie vorm zoeken op internet ?.
Veel plezier en smakelijk! Tip: ik vond die van mij op Bol. Wel kleiner, ik deelde het recept door 3/4 want wij zijn slechts met 2 en anders vliegen die corona kilo’s eraan!
Wauw, prachtig! Deze ga ik zeker een keertje uittesten
In je recept staat na 45 min afdekken en dan nog eens 30 minuten is dat juist?
Ik heb het geluk zo’n vorm te hebben ga het zeker eens proberen, maar dan moet er weer aanvoer van gist zijn , want in nederland bakt men de ganzen dag!! er is geen bloem of gist meer te koop! Zotten zijn het hier??!!!
Dat klopt inderdaad als je zo’n brioche vorm gebruikt. Online bestellen?
Ik heb al een paar keer gezien dat men in een frans recept voor bv cake gist gebruikt waar ik bakpoeder zou verwachten.
Kan ik gist ook door bakpoeder vervangen?
Dag Marinette,
Volgens mij moet dat zeker lukken of zelfrijzende bloem kan ook een alternatief zijn.
Succes en smakelijk!
Myriam
l have the same question. can l use baking powder, or it just have to be yeast?
thank you for your respond
renata
Hello Renata,
I’m pretty sure that you can use baking powder in stead of dry yeast.
Good luck!
Myriam
Wil ik zeker ook proberen maar is de cake niet luchtiger als je de eidooiers eerst gebruikt en daarna het eiwit opklopt en op het einde toevoegt?
Mvg, Steven Blondeel
Dat zou ik niet weten, Steven. Ik heb de cake op deze manier gemaakt en die was heel lekker.
Maar ik zou zeggen: probeer het zeker eens op jouw manier en laat hier weten hoe het was. Al vermoed ik dat je luchtig deeg sowieso deels terug zal inzakken door de appels.
Succes en smakelijk!
Myriam
Grootmoeders cake lijkt vergeten na het verorberen van dit smeuïge gebak.
Ook lekker lauw … met een ijsblolleke ??
Goedgekeurd door mijnen selectieve eter!
Dat doet me plezier, Carine!
Hallo, ik heb deze appeltaart gemaakt met een springvorm want ik heb geen briochevorm (nu wel besteld). na 45 minuten was de taart helemaal niet gebakken en heb ik het nog 30 minuten in de oven gelaten. Nadat ik er een mes had ingestoken bleek die ok, heel mooi gerezen tot de rand van de vorm. Eventjes in de oven gelaten en toen ik die eruit haalde was die helemaal ingezakt. De huisgenoten, die niet zo zot zijn van appeltaart, meer fan van cheesecake, alles met chocolade etc. vonden het niet lekker, ik ook niet trouwens, de taart was droog plakkerig van binnen, dus heb ik hem weggegooid. Ik heb nu schrik gekregen om hem opnieuw in de nieuwe vorm te maken, heb trouwens een veto gekregen voor appeltaarten, terwijl ik die zelf wel lust. Ik bak veel en 99% lukt het recept. Ik heb dit recept op de voet gevolgd dus vraag me af wat er verkeerd is gegaan ?
Dat is heel moeilijk te zeggen, Ayten. Elke oven is anders, elke vorm is anders. Zelfs bloem en appels verschillen. Ik vrees dat ik je niet ga kunnen helpen. Zoals je hierboven kan lezen, hebben meerdere mensen hem al gemaakt mét succes. Ik zou je aanraden om ’t toch nog eens te proberen. Anders zonde van je nieuwe vorm!
Succes!
Hoi, ik heb een opmerking bij de opsomming van de ingrediënten! Bij het gerecht van Maxime, gebruikt hij “ Levure chimique” en dit is de Franse benaming voor bakpoeder en dus géén droge gist. Droge gist is in het Frans “levure de boulanger seche”
Groeten
David
Hallo, gewoon even laten weten dat de “levure chimique” bakpoeder is in het Frans en géén droge gist. Levure is gist in het Frans maar droge gist in het Frans is Levure Seche. Veel succes. Groeten
Dankjewel, David, om me dit te laten weten. Ik pas het meteen aan!
Beste, denk het antwoord al gelezen te hebben, ivm gist en bakpoeder… het zal bakpoeder zijn, dat ik nodig heb,… mooie cake trouwens, is er een filmpje om te zien hoe je de bovenkant maakt, de appelroos? Die moet dan best wel groot zijn, of hoe werkt dat? Mvg Ilse
Als je onderaan op de link klikt waar ik mijn bron vermeld, kan je stap-voor-stap foto’s zien!
Ik zal deze zeker gaan proberen maar wat is bloem type 55 heb ik nog Nooit van gehoord.ik hoor het graag vriendelijke groet Alda
Dag Alda,
Die type 55 staat voor de malingsgraad van de bloem.
Ik gebruik altijd deze van Carrefour:
https://broodsmakelijk.nl/test-carrefour-farine-de-ble-tarwebloem-t55
Maar met “gewone patisseriebloem” lukt het ook, hoor.
Succes!
Myriam
Kan ik ook kleine vormpjes gebruiken? ☺️
Dat kan, maar dan ga je de duur serieus moeten verminderen.
Succes!