Verjaardagstaart

door | mei 1, 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Verjaardagstaart

8 jaar geleden was ’t ook 1 mei. (Ja, nogal wiedes!) 1 mei 2012, de dag waarop ik het zotte in mijn kop kreeg en begon met bloggen. Out of the blue. Zonder advies te vragen, zomaar een zot idee en gaan met die banaan. (Zo was ik toen al en ben ik nog steeds). Het waren 8 formidabele jaren, met ups en downs, met mooie foto’s en foeilelijke, maar altijd met plezier en passie. En lekkere gerechten. Want dat is een conditio sine qua non: niet lekker, dan verdwijnt het recept onherroepelijk naar de virtuele vuilnisbak. Hoe mooi de foto ook mag zijn. (Ah ja, want wanneer ik de foto maak, heb ik nog niet geproefd he!). Nu, wie jarig is, trakteert. En dat doe ik graag met deze verjaardagstaart.

Ik had kunnen opteren voor een taart met 8 kaarsjes, maar ik vond deze verjaardagstaart in de vorm van het cijfer 8 er wel leuk én lekker uitzien. Het recept komt uit het boek Number Cake, Les Gâteaux d’Anniversaire qui Comptent, een boek dat ik al heel lang liggen heb en waaruit ik nog niets gemaakt had. (Zoals zoveel kookboeken die ik liggen heb…) Er staan maar liefst 20 verschillende ‘number cakes‘ in. Uiteindelijk koos ik voor een verjaardagstaart met een tiramisu afwerking (om het nodige contrast te creëren met mijn harttaart die ik al eerder blogde): chocolade koffiebonen bestrooid met goudpoeder, lepelbiscuit gedrenkt in koffie, koffie macarons (niet zelf gemaakt, wel zelf gekocht),…

N.v.d.r.: aangezien ik slechts 1 cijfer maakte, gebruikte ik maar de helft van de hoeveelheden van het recept hieronder.

Tips:

  • Kneed het deeg niet te lang, dan wordt het te elastisch en kan het gaan vervormen tijdens het bakken.
  • Rol het deeg uit meteen na het kneden, dan is het nog makkelijk manipuleerbaar en soepel.
  • Het ongebakken deeg kan je gewikkeld in bakpapier en verpakt in plasticfolie gedurende 4 dagen bewaren in de koelkast. Je kan het ook invriezen.
  • Wie liever niet met gelatine werkt, kan ook kiezen voor deze slagroom.
  • Persoonlijk vond ik dat de slagroom wel iets zoeter mocht. Op een hoeveelheid van 715 g room/mascarpone gaat er maar 25 g bloemsuiker.

 

 

Verjaardagstaart

 

Recept voor verjaardagstaart

(Voor)bereiding: ± 45 min
Koelkast: ± 1 uur (voor het deeg) en ± 3 uur voor de mascarponecrème
Bakken: ± 15 min (voor 1 cijfer, dus x 4 als je een taart maakt met 2 cijfers)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor het zanddeeg met koffie (voor 2 x 2 cijfers met een hoogte van 35 cm en een breedte van 23 cm):
750 g tarwebloem T55, gezeefd
300 g bloemsuiker, gezeefd
300 g goed koude boter
3 grote eieren (180 g)
6 g fleur de sel
2 el oploskoffie, opgelost in de eieren

Voor de mascarponecrème (voor 1 taart van 1 cijfer):
215 g mascarpone, goed koud
500 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
25 g bloemsuiker
5 g gelatine (2,5 blaadjes)
2 el vanille-extract of het merg van 1 vanillestok

Voor de afwerking:
Sterke koffie, koud
Een pakje boudoirs
Cacaopoeder
Eetbare bloemen (in mijn geval viooltjes)
Meringues (zelfgemaakt volgens dit recept)
Chocolade koffiebonen
Goudpoeder
Koffie macarons
Gezouten karamelparels (verkrijgbaar bij Delhaize)

 

Werkwijze

Voor het zanddeeg:
Meng met een keukenrobot of mixer de bloem met de bloemsuiker en het zout.

Voeg de koude boter in blokjes toe en meng tot je een zanderige textuur bekomt. Voeg de lichtjes losgeklopte eieren met de koffie toe in 3 keer en meng op lage snelheid. Stop meteen met mengen wanneer er zich een bol vormt.

Verdeel het deeg in 2 delen en rol elke bol deeg plat uit (ca. 3 mm dik) tussen 2 vellen bakpapier. Gebruik het resterende deeg voor de 2 andere cijfers.

Teken de cijfers die je nodig hebt op bakpapier en knip uit. Ik heb dus 2 maal het cijfer 8 gedecalqueerd en uitgeknipt.

Leg het cijfer in bakpapier op het uitgerolde deeg en snijd het cijfer uit met een scherp mesje. Laat het bakpapier op het deeg liggen en zet in de koelkast gedurende 30 min.

Verwarm de oven voor bij 170° C. Haal het bakpapier van de cijfers, prik die in het midden in met een vork en bak ze gedurende 15 à 20 min in de voorverwarmde oven of tot de koek goudbruin is.

Laat volledig afkoelen.

 

Voor de mascarponecrème:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.

Verwarm 100 g room met de vanille tot de massa begint te borrelen (niet koken). Los er de uitgeknepen gelatine en de bloemsuiker in op.

Klop de mascarpone los, voeg eerst de room met de gelatine en vervolgens de rest van de koude room toe. Zet dit mengsel minstens 3 uur in de koelkast.

Wanneer je de taart wil gaan opbouwen, klop je de mascarponecrème op met een elektrische mixer of robot tot een stevige slagroom.

Schep de mascarponecrème in een spuitzak met een glad spuitmondje met een diameter van 10 mm.

 

Afwerking

Plaats het onderste cijfer rechtstreeks op de serveerschaal waarop je de verjaardagstaart wil presenteren en aansnijden.

Spuit dotjes met een diameter van 2 cm op de cijfers, eerst op de buitenste contouren en daarna op de binnenste.

Plaats het cijfer gedurende 15 à 20 min in de koelkast zodat de crème terug een beetje kan opstijven.

Schik in het midden tussen de 2 rijen dotjes hier en daar stukjes boudoir die je in de koude koffie gedrenkt hebt.

Plaats het tweede cijfer bovenop het eerste en spuit er opnieuw de crème op, nu in 3 rijen.

Werk af met de versieringen naar keuze.

Bewaar de verjaardagstaart minstens 1 uur in de koeling voor je ze serveert.

 

Verjaardagstaart

 

Bron: recept uit het boek Number Cake.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.040 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

21 Reacties

  1. dany

    Myriam,

    Bedankt om al acht jaar je passie met ons te delen.

    Dany

    Antwoord
    • Myriam Minne

      En jij bedankt om me te volgen. Bloggen zonder volgers zou maar niks zijn. ?

      Antwoord
  2. Babette

    Gefeliciteerd! En bedankt voor je super te gekke website met zoveel lekkere en creatieve inspiratie!
    Graag nog 8 jaar erbij.

    Antwoord
  3. Mieke bijttebier

    Gelukkige verjaardag en dank voor de duidelijke recepten en vrolijk verhaal erbij

    Antwoord
  4. Lydia

    Merci Myriam, voor al dat lekkers !
    Ik volg jouw blog met veel plezier. We hebben al genoten van jouw lekkere gerechtjes !
    Lydia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat doet me veel plezier, Lydia. Hartelijk bedankt om me te volgen!

      Antwoord
  5. Martine

    Hé Myriam,

    Ik kijk telkens weer uit naar je (h)eerlijke manier van schrijven en originele recepten. Leerrijk (ik ben niet zo een goede chef ) en jouw enthousiasme, echt super !! Ik zou zeggen: keep up the good work!!
    Liefs en hou je gezond.
    Martine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci, Martine. Het doet me plezier dat je de tijd nam om te reageren!
      Want een blog zonder lezers zou ook maar sneu zijn. 😉
      Ik hoop nog lang door te doen!
      Liefs,
      Myriam

      Antwoord
  6. Jenny

    Such a cool idea to make a tiramisu-style number cake! I would probably make it with a sponge base, but anyway, happy birthday and kudos to you for doing this already for 8 years!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      With a sponge base would be just fine!
      Thank you for following me!

      Antwoord
  7. Marina

    Weer leuk geschreven en een prachtige taart…
    dikke proficiat!!!

    Antwoord
  8. Linda Waeytens

    Happy Birthday Hap&Tap !!! Myriam, deze mooie taart hebt je dik verdiend…smakelijk ??

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci, Linda en hopelijk tot snel in real life!
      x

      Antwoord
  9. Noël

    Heb je je nu toch niet ingeschreven voor Bake-off Vlaanderen met die toffe Wim Opbroek ?
    Jij fietst zo naar de zege !
    Ik hoop alleen maar dat de opnames doorgaan… zo’n tof programma….

    Noëlla

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Noëlla
      Bedankt voor dit compliment, maar TV is echt net aan mij besteed. Ze hadden me gevraagd voor Mijn Keuken Mijn Restaurant en ik heb vriendelijk maar kordaat geweigerd. Ik ben een veel te grote stresskip hiervoor.
      Ken jezelf en aangezien ik ondertussen 55 ben, ken ik mezelf al behoorlijk goed!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  10. Francine

    Proficiat met die 8e verjaardag! Zoals de krant in je bus valt, heb je elke maandag, woensdag, vrijdag en zondag, de zekerheid dat Myriam een leuk verhaal met een nieuw recept geblogd heeft. Doe zo voort !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci, Francine! Op maandag is niet altijd. Enkel als ik iets foodgerelateerd te vertellen heb en dat is nu bitter weinig. Hopelijk komt de “goeie oude tijd” snel terug!
      Groetjes vanuit mijn kot.
      Myriam

      Antwoord
  11. Robert

    Dank je wel voor de vele mooie, inspiratie volle hoogwaardige recepten, waar we bijna wekelijks van genieten. Dank je wel voor het delen van je (Spermalie) keuken geheimen, simpele handigheidjes en de tips om ingrediënten te vervangen voor makkelijker verkrijgbare producten. Ga alsjeblieft nog heeeel lang door, dan kunnen wij nog even lang genieten!
    Groetjes Robert

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verjaardagstaart

by Myriam Minne time to read: 4 min
21
%d bloggers liken dit: