- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Verjaardagstaart

Verjaardagstaart

8 jaar geleden was ’t ook 1 mei. (Ja, nogal wiedes!) 1 mei 2012, de dag waarop ik het zotte in mijn kop kreeg en begon met bloggen. Out of the blue. Zonder advies te vragen, zomaar een zot idee en gaan met die banaan. (Zo was ik toen al en ben ik nog steeds). Het waren 8 formidabele jaren, met ups en downs, met mooie foto’s en foeilelijke, maar altijd met plezier en passie. En lekkere gerechten. Want dat is een conditio sine qua non: niet lekker, dan verdwijnt het recept onherroepelijk naar de virtuele vuilnisbak. Hoe mooi de foto ook mag zijn. (Ah ja, want wanneer ik de foto maak, heb ik nog niet geproefd he!). Nu, wie jarig is, trakteert. En dat doe ik graag met deze verjaardagstaart.

Ik had kunnen opteren voor een taart met 8 kaarsjes, maar ik vond deze verjaardagstaart in de vorm van het cijfer 8 er wel leuk én lekker uitzien. Het recept komt uit het boek Number Cake, Les Gâteaux d’Anniversaire qui Comptent, een boek dat ik al heel lang liggen heb en waaruit ik nog niets gemaakt had. (Zoals zoveel kookboeken die ik liggen heb…) Er staan maar liefst 20 verschillende ‘number cakes‘ in. Uiteindelijk koos ik voor een verjaardagstaart met een tiramisu afwerking (om het nodige contrast te creëren met mijn harttaart die ik al eerder blogde): chocolade koffiebonen bestrooid met goudpoeder, lepelbiscuit gedrenkt in koffie, koffie macarons (niet zelf gemaakt, wel zelf gekocht),…

N.v.d.r.: aangezien ik slechts 1 cijfer maakte, gebruikte ik maar de helft van de hoeveelheden van het recept hieronder.

Tips:

 

 

Verjaardagstaart

 

Recept voor verjaardagstaart

(Voor)bereiding: ± 45 min
Koelkast: ± 1 uur (voor het deeg) en ± 3 uur voor de mascarponecrème
Bakken: ± 15 min (voor 1 cijfer, dus x 4 als je een taart maakt met 2 cijfers)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor het zanddeeg met koffie (voor 2 x 2 cijfers met een hoogte van 35 cm en een breedte van 23 cm):
750 g tarwebloem T55, gezeefd
300 g bloemsuiker, gezeefd
300 g goed koude boter
3 grote eieren (180 g)
6 g fleur de sel
2 el oploskoffie, opgelost in de eieren

Voor de mascarponecrème (voor 1 taart van 1 cijfer):
215 g mascarpone, goed koud
500 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
25 g bloemsuiker
5 g gelatine (2,5 blaadjes)
2 el vanille-extract of het merg van 1 vanillestok

Voor de afwerking:
Sterke koffie, koud
Een pakje boudoirs
Cacaopoeder
Eetbare bloemen (in mijn geval viooltjes)
Meringues (zelfgemaakt volgens dit recept)
Chocolade koffiebonen
Goudpoeder
Koffie macarons
Gezouten karamelparels (verkrijgbaar bij Delhaize)

 

Werkwijze

Voor het zanddeeg:
Meng met een keukenrobot of mixer de bloem met de bloemsuiker en het zout.

Voeg de koude boter in blokjes toe en meng tot je een zanderige textuur bekomt. Voeg de lichtjes losgeklopte eieren met de koffie toe in 3 keer en meng op lage snelheid. Stop meteen met mengen wanneer er zich een bol vormt.

Verdeel het deeg in 2 delen en rol elke bol deeg plat uit (ca. 3 mm dik) tussen 2 vellen bakpapier. Gebruik het resterende deeg voor de 2 andere cijfers.

Teken de cijfers die je nodig hebt op bakpapier en knip uit. Ik heb dus 2 maal het cijfer 8 gedecalqueerd en uitgeknipt.

Leg het cijfer in bakpapier op het uitgerolde deeg en snijd het cijfer uit met een scherp mesje. Laat het bakpapier op het deeg liggen en zet in de koelkast gedurende 30 min.

Verwarm de oven voor bij 170° C. Haal het bakpapier van de cijfers, prik die in het midden in met een vork en bak ze gedurende 15 à 20 min in de voorverwarmde oven of tot de koek goudbruin is.

Laat volledig afkoelen.

 

Voor de mascarponecrème:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.

Verwarm 100 g room met de vanille tot de massa begint te borrelen (niet koken). Los er de uitgeknepen gelatine en de bloemsuiker in op.

Klop de mascarpone los, voeg eerst de room met de gelatine en vervolgens de rest van de koude room toe. Zet dit mengsel minstens 3 uur in de koelkast.

Wanneer je de taart wil gaan opbouwen, klop je de mascarponecrème op met een elektrische mixer of robot tot een stevige slagroom.

Schep de mascarponecrème in een spuitzak met een glad spuitmondje met een diameter van 10 mm.

 

Afwerking

Plaats het onderste cijfer rechtstreeks op de serveerschaal waarop je de verjaardagstaart wil presenteren en aansnijden.

Spuit dotjes met een diameter van 2 cm op de cijfers, eerst op de buitenste contouren en daarna op de binnenste.

Plaats het cijfer gedurende 15 à 20 min in de koelkast zodat de crème terug een beetje kan opstijven.

Schik in het midden tussen de 2 rijen dotjes hier en daar stukjes boudoir die je in de koude koffie gedrenkt hebt.

Plaats het tweede cijfer bovenop het eerste en spuit er opnieuw de crème op, nu in 3 rijen.

Werk af met de versieringen naar keuze.

Bewaar de verjaardagstaart minstens 1 uur in de koeling voor je ze serveert.

 

Verjaardagstaart

 

Bron: recept uit het boek Number Cake.

Related Post