Ik liet jullie in een Instagram story de keuze of jullie deze in vanille gebakken zalm met gepekelde radijs en aspergemuffin wilden of lamsfilet met asperges. Het was een nek-aan-nek race en op het moment dat ik aan het uittypen van het recept begon, was de stand zelfs helemaal gelijk. Dan mag ik zelf kiezen, denk ik zo. En hoewel de lamsfilet héél lekker was, genoot deze in vanille gebakken zalm mijn voorkeur. Ik hou sowieso meer van vis dan van vlees.
Ik ontdekte het recept in een folder van Debic (en later ook gewoon op hun website) en sloeg het meteen op. Waarom? 1. Ik vond de toevoeging van vanille superorigineel. 2. Die dressing met viseitjes zag er zooooo lekker uit. En 3. Een aspergemuffin? Dat kon niet slecht zijn.
Wel, mannekes, dit is een TOPRECEPT! Mijn man zei spontaan én tot 2 maal toe “mmmh, dees is lekker”. Nu is hij wel wat gewoon, natuurlijk en raakt niet snel meer enthousiast, maar dat was hij nu dus duidelijk wel. Nog een voordeel aan dit recept? Het is vrij eenvoudig en met ingrediënten die je overal kan vinden, behalve dan misschien de tobiko-eitjes. Die vond ik wél bij Rob, natuurlijk. Niet de zwarte (want die worden snel bruin, zo verklapte een vriendelijke winkeljuffrouw me), maar wel de groene. Nu ja, je kan uiteraard zelf kiezen wat je wil/vindt: foreleitjes, zalmeitjes, kaviaar,… Wat ik niet vond, waren de zeelavasblaadjes. Ik gebruikte dan maar gewone lavas in de plaats.
Nog een aanpassing die ik deed: ik koos voor in vanille gebakken zalm i.p.v. in vanille gepocheerde zalm. Zalm is al een vette vis. Ik had dus geen zin om die in 500 ml bakboter te laten drijven.
Dit is een recept in #samenwerking met Rob en gaat dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid slecht scoren op Instagram. Jullie like, comment, save is écht een hart onder de riem.
In vanille gebakken zalm, gepekelde radijs, aspergemuffin
Ingrediënten
Voor de in vanille gebakken zalm:
- 1 vanillestok
- Vloeibare bakboter
- 10 zalmhaasjes
Voor de gepekelde radijsjes:
- 2 bussels radijsmix
- 4 sjalotjes
- 100 ml sushiazijn
- 100 ml chardonnayazijn
- 200 g poedersuiker
Voor de aspergemuffins:
- 300 g witte asperges
- 1 sjalot
- 20 ml vloeibare bakboter (1)
- 80 g groentebouillon
- 2 eieren
- 70 g pijnboompitten
- 100 g Parmezaanse kaas
- 220 g vloeibare bakboter (2)
- 280 g zelfrijzende bloem
Voor de viseitjesdressing:
- 300 ml culinaire room, 20% vet
- 4 kaffirlimoenblaadjes
- 5 (zee)lavasblaadjes
- 5 g zout
- 5 g peper
- 50 g foreleitjes
- 50 g tobiko-eitjes
Voor de afwerking:
- 10 witte asperges, geblancheerd
- 10 blaadjes (zee)lavas
- 50 g tobiko-eitjes
Instructies
Voor de in vanille gebakken zalm:
- Snijd de vanillestok open en verwijder het merg.
- Giet de vloeibare bakboter in een pan en voeg er het vanillemerg en het -stokje aan toe.
- Bak de zalmhaasjes in de vanilleboter tot ze gaar zijn (maar niet overgaar).
- Houd de zalmhaasjes warm.
Voor de gepekelde radijsjes:
- Kuis de radijsjes en snijd de sjalotten fijn.
- Breng de azijnen samen met de bloemsuiker aan de kook.
- Giet dit over de groenten en bewaar in de koeling.
Voor de aspergemuffin:
- Schil de asperges en stoof ze samen met de fijngesneden sjalot in de vloeibare bakboter (1).
- Voeg de groentebouillon toe en laat verder garen.
- Mix met een staafmixer tot een gladde crème en laat afkoelen.
- Meng 200 g van deze aspergecrème met de eieren.
- Maal de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas fijn.
- Meng dit onder de aspergecrème en voeg de vloeibare bakboter (2) toe.
- Meng er ten slotte de bloem onder.
- Breng het beslag over in een spuitzak en verdeel het deeg over siliconen minimuffinvormen.
- Bak in de oven op 180° C gedurende 12 min (of iets langer).
Voor de viseitjesdressing:
- Breng de culinaire room aan de kook, samen met de kaffirlimoenblaadjes en de (zee)lavasblaadjes.
- Kruid af met peper en zout.
- Laat infuseren op lage temperatuur gedurende een uur.
- Giet door een zeef en bewaar in de koeling.
- Verwarm de limoenroom lichtjes en meng er net voor het serveren de viseitjes onder.
Opbouw:
- Schik de zalm op het bord.
- Dresseer er de gepekelde radijsjes en muffin langs.
Afwerking:
- Werk af met de geblancheerde asperges, de (zee)lavas en de groene tobiko-eitjes.
Bron: recept geïnspireerd, maar aangepast van Debic.com
Ziet er heel lekker uit en zal dit ook zeer zeker zijn. En zoals u aangeeft, de ingrediënten zijn vindbaar.
Opgeslagen bij hoofdgerechten vis.
Al de gerechten zijn steeds mooi gepresenteerd op een aangepast bord. Hoe kan ik de foto nog vergroten?
Dat kan je niet, vrees ik. 🙁
Ik zet die er in dat formaat op om mijn website niet trager te maken. Er staan ondertussen al meer dan 2000 recepten/foto’s op en dat neemt heel wat plaats in.
Op Pinterest zie je hem iets groter: https://www.pinterest.com/pin/167125836167576583/
Sorry!
Je mag me altijd een berichtje sturen. Dan bezorg ik je hem in hoge resolutie.
Groetjes,
Myriam
Sehr fein, Lachs und Vanille passen sehr gut zusammen.
Ein schönes Osteressen.
Ich wünsche ihnen und ihrer Familie ein fröhes Osterfest.
Viele Grüße,
Gabriel
Vielen Dank, Gabriel.
Frohe Ostern!
Myriam
Myriam,
ik ben niet aan facebook… ik heb er de face niet voor…
Ik zit niet op instagram… ik kan er m’n gram niet halen…
Ben ik dan ouderwets ? Niet mee met m’n tijd ?
Volgens m’n vrienden allesbehalve…
Maar jouw mailings en gerechtjes daarentegen, vind ik super !
En ook dit gerechtje ziet er weer top! uit.
Zal ik zeker ‘ns proberen…
Please, keep us awake !
Dat snap ik hoor, Guido. Bij mij is social media mijn job en dus moet ik wel. Maar ik vind het ook leuk, als het platform mee wil, tenminste. En dat is niet altijd het geval. En al zeker niet, wanneer ik er (verplicht door de overheid) een Paid Partnership tag aanhang. Maar hey, dat zijn maar pietluttigheden als je de wereld van vandaag bekijkt.
Blijf lekker koken en fijne Pasen!
Hi, Bedoel je met vloeibare bakboter uit een fles van bijv. blueband? of margarine gesmolten?
Dat is inderdaad wat ik bedoel: een fles. Maar dus best échte boter en geen plantaardige margarine. Alleen boter heeft de smaak van boter. 🙂