Ik zag zo’n mooi filmpje op Instagram dat ik het helemaal bovenaan mijn to do-lijstje zette. Alleen nog wachten tot de vriendinnen kwamen koken. Die maandelijkse bezoekjes van Ann en Kelly koppel ik altijd aan een bezoekje aan Rob. Ik vond er medium gamba’s, die in werkelijkheid gi-gan-tisch waren. Ze hadden ook nog large gamba’s, hoor, maar deze waren al meer dan groot genoeg. Check mijn reel en oordeel zelf!
Behalve het filmpje had ik niets en moest dus zelf alles verzinnen. Ik vond op mijn eigen blog een Thaise jus terug op basis van langoustines. Die zou ook wel bij gamba’s passen. En of het dat deed. Dit is een topreceptje. En vrij eenvoudig, als je zo’n spiraalsnijder hebt tenminste. Voor wie nu denkt, dat is zo’n ding dat ik 1 keer gebruik en daarna nooit meer. Ik kan jullie vertellen dat ik inderdaad 10 jaar een Lurch Spirali ongebruikt in mijn kast had staan. Maar die gebruikte ik nu op korte tijd al 2 keer eerder: voor een “steak-frites” en voor een aardappelkrans. En nu dus ook weer. Ik zeg dat, ik zeg niets. 😁
En dan nog 1 iets voor ik jullie mijn video laat bekijken. Dit is Christmas worth material. Ik zeg dat, ik zeg niets. 🤣
Gamba’s in aardappeljasje, Thaise jus
Equipment
- 1 Spiraalsnijder
Ingrediënten
Voor de gamba's:
- 8 gamba's
- 1 grote, vastkokende aardappel
- Peper en zout
- Frituurolie
Voor de Thaise jus:
- De koppen van de gamba's
- 2 stengels selder
- 2 wortels
- 1 ui
- 2 stengels citroengras
- 1 groot stuk gember
- 1 mespuntje Thaise rode curry
- 1/2 witte wijn
- 1/2 water
Voor de afwerking:
- Thaise basilicum
Instructies
Voor de gamba's:
- Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal. Houd de koppen bij en druk die goed open zodat ze een maximum aan smaak afgeven.
- Gebruik een spiraalsnijder om lange slierten van de aardappel te bekomen.
- Wikkel die rond de gamba's.
- Bak de gamba's in hete olie tot ze goudbruin, krokant en gaar zijn.
- Breng op smaak met peper en zout.
Voor de Thaise jus:
- Snijd de groenten voor de jus grof: selder, wortel, ui. Snijd het citroengras en de gember fijn.
- Doe alles (groenten + citroengras + gember + Thaise rode curry) in een kookpot en schik er de koppen van de gamba's op. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en zet net onder met water. Laat zachtjes sudderen tot je een geconcentreerde jus bekomt. Reken minimum anderhalf uur, maar hoe langer, hoe beter/geconcentreerder. Het steekt niet op een uurtje! Passeer door een zeef.
- Schik onderaan in diepe warme borden 2 gamba's.
- Schenk de jus in de borden.
- Werk af met fijn geciseleerde Thaise basilicum.
Bron: recept geïnspireerd op een reel van Vestrynyc (je mag die bekijken, maar bekijk ook eens die van mij als jullie willen). 😉
0 reacties