Langoustines, snijbiet, jus van langoustines

door | jul 22, 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Langoustines, snijbiet, jus van langoustines
Onder het motto less is more is dit er eentje dat kan tellen! Langoustines en snijbiet, meer is er niet nodig om dit fan-tas-tische gerechtje te maken. Allez, matter of speaking. Er komen nog wat smaakmakers zoals gember, citroengras en Thaise curry en wat groenten aan te pas, maar that’s it! Langoustines zijn zo’n topproduct dat er niet meer nodig is om deze delicatesse te bereiden. Pure verwennerij klaar in no time!

 

Langoustines, snijbiet, jus van langoustines

Nodig voor 4 personen

8 kraakverse langoustines (6/9 in een kilo)
1 bussel snijbiet
Sisho soorten naar keuze
Zwarte sesamzaadjes

Voor de jus:
De koppen van de langoustines
2 stengels selder
2 wortels
1 ui
2 stengels citroengras
1 groot stuk gember
Een mespuntje Thaise rode curry
1/2 witte wijn
1/2 water

 

Bereiding

Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Houd de koppen bij en druk die goed open zodat ze een maximum aan smaak afgeven.

Snijd de groenten voor de jus grof: selder, wortel, ui. Snijd het citroengras en de gember fijn.

Doe alles (groenten + citroengras + gember + Thaise rode curry) in een kookpot en schik er de langoustinekoppen op. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en zet net onder met water. Laat zachtjes sudderen tot je een geconcentreerde jus bekomt. Reken minimum anderhalf uur, maar hoe langer, hoe beter/geconcentreerder. Het steekt niet op een uurtje! Passeer door een zeef.

Was de snijbiet grondig en snijd de snijbietstengels in fijne boogjes en de blaadjes in repen. Blancheer de snijbietbladeren in kokend, gezouten water en stoof de stengels kort krokant in boter. Kruid met peper en zout.

Bak de langoustines kort maar krachtig op 1 kant in de helft olijfolie en de helft boter. Kruid met peper en zout.

Schik onderaan in diepe warme borden de gestoofde snijbietstengels. Leg hierop 2 langoustines. Bovenop komen de geblancheerde snijbietbladeren. Werk af met sisho en zwarte sesamzaadjes.

Schenk tot slot de langoustinejus in de borden.

 

Bron: recept van David Selen, chef van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

 

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.046 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

4 Reacties

  1. hallaert lena

    dit zal ook wel lukken met scampi’s zeker?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Lena, al zal het resultaat wel niet hetzelfde zijn. In langoustinekoppen zit nu eenmaal veel meer smaak dan in scampipellen. Uiteraard zal het prijskaartje ook niet hetzelfde zijn. 😉
      Smakelijk!

      Antwoord
  2. Martijn van Grol

    he hap & tap,

    je schrijft een 1/2 water en 1/2 wijn
    Een glas, een emmer, een fles.

    ik drink er een gewurztraminer bij.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Martijn,
      Ik kan hier geen exact antwoord op geven, alles hangt af van de grootte van je pot.
      Zoals ik schrijft: voeg een flinke scheut witte wijn toe en zet net onder met water. Alles moet dus onderstaan.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Langoustines, snijbiet, jus van langoustines

by Myriam Minne time to read: 1 min
4
%d bloggers liken dit: