Een kerstkrans op je voordeur en tafel en een aardappelkrans op je bord, meer kerst dan dit wordt het niet. En het grote voordeel: je maakt dit kerstig gerecht écht in een handomdraai. Dat laatste is bijna letterlijk op te vatten. Geloof je me niet? Check dan de Reel die ik ervan maakte op mijn Instagram feed: https://www.instagram.com/p/C03MBi8tA6K/ (en terwijl je daar dan toch bent, geef ‘m even een like alsjeblieft!). Gouden tip: steek je vingertop NIET in de olie van 180° C. Da’s nergens goed voor: je vingertop geeft geen smaak af aan de aardappelkrans en een week rondlopen met een knoert van een blaar op je vingertop is niet tof. Been there, done that.
Ik gebruikte rugfilet van edelhert, #gekregen van De Zeeuwse Boer voor dit recept, maar je kan perfect kiezen voor een goei stukje rundvlees bvb. Dat is wat Chez Martina Events (een must follow op Instagram) deed in het oorspronkelijke recept.
Voor de aardappelkrans heb je een spiralizer nodig. Ik heb er zelf een van het merk Lurch (kost om en bij de € 40), maar je vindt ook voordeliger modelletjes van rond de € 10. Ik gebruikte dat toestel trouwens al eerder om de ‘steak frites‘ te maken.
Hert in aardappelkrans
Equipment
- 1 Spiralizer
Ingrediënten
Voor de demi-glace:
- 100 g selder
- 150 g wortel
- 1 rode ui
- 300 g kippenvleugels
- Zout
- Takjes tijm
- 1 blaadje laurier
- 10 g boter
Voor het hert:
- 300 g rugfilet van edelhert
- 70 g boter
- 2 takjes rozemarijn
- Zout
Voor de aardappelkrans:
- 1 aardappel, in spaghetti gesneden
- 50 g bloem
- 250 ml frituurolie
Instructies
Voor de demi-glace:
- Rooster alles in de oven op 190° C gedurende 1 uur. Neem een pan en doe daar alle gekookte ingrediënten in, voeg 1 liter water en de smaakstoffen toe. Kook op middelhoog vuur gedurende 3 uur. Zeef de bouillon en laat nog een uur inkoken. Voeg tot slot 10 g boter toe
Voor het hert:
- Bind de filets op met keukentouw om mooie cilindrische vormen te krijgen. Laat 2 uur rusten in de koelkast. Smelt de boter op een matig vuur en warm ze op tot er schuim ontstaat (de temperatuur die de boter niet mag overschrijden is 120° C). Bak de filets in de beurre noisette met rozemarijn, aan elke kant, gedurende ca. 7 min, terwijl je de filets besprenkelt met de boter. Laat het vlees 5 min rusten voordat je het aansnijdt.
Voor de aardappelkrans:
- Haal de aardappelspaghetti door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
- Rol de aardappelspaghetti op tot een krans en bak die tot hij een gouden kleur heeft.
- Maak je gerecht af met gerookte paprikamayonaise en kruiden en eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers.
Bron: recept geïnspireerd door Chez Martina Events en Sebastian Fitarau.
Ziet er fantastisch uit. Even wat vragen over de krans:
– Hoe zorg je ervoor dat het dezelfde mooie vorm aanhoudt als je het in de olie legt?
– Hoe ver van te voren kan je deze maken?
Staat in ieder geval op de planning voor kerst, Super!
Dag Juliette,
Heb je mijn reel bekeken? Dan zie je hoe ik hem in mijn pan met olie leg.
Je kan dit een paar uur vooraf maken, maar ook niet meer, aangezien de krans niet krokant blijft.
Succes!