Het idee om het dessert van mijn kerstmenu te serveren in een doorzichtige kerstbal pikte ik op Pinterest. Alleen was er een probleem. De link naar het oorspronkelijke kerstdessert bleek onderbroken. Ook een zoektocht op de blog Amuses Bouche waarop het recept gestaan had, leverde niks op… Maar zo snel laat ik me niet afschepen en dus stuurde ik, in mijn beste Frans, een mailtje naar de blogster in kwestie.
Ondertussen had ik het onderwerp ook al aangesneden bij mijn vriendin Ann (je weet wel, uitgeefster van de Kook!) en ook zij had voor haar magazine hetzelfde idee ‘gejat’ van Pinterest. In plaats van achter het oorspronkelijke recept aan te gaan zoals ik, besliste zij om er een creatieve draai aan te geven en de kerstbal te vullen met speculaascrumble, daarop gekaramelliseerde peertjes en tot slot een laagje witte chocolademousse. Ze mailde mij het recept door nog voor het magazine verschenen was. That’s what friends are for!
En jullie raden het al: net wanneer ik al mijn boodschappen gedaan had om de chocolademousse te maken, antwoordde Sylvie van Amuses Bouche mij met het recept. Toen bleek dat er kastanjepuree in verwerkt was (een van de weinige dingen die ik niet lust), was de knoop snel doorgehakt: het zou het Kook! recept worden. Enige wijziging die ik aanbracht: ik verkruimelde er nog extra meringue over.
Nodig voor 4 personen
200 g witte chocolade
2 dl room 40%
2 eiwitten
100 g suiker
2 peren
8 speculaasjes
20 g boter
Kant-en-klare meringues
Extra:
4 doorschijnende plastic ballen
Kerstmannetjes
Plastic champignons (AVA Papierwaren)
Werkwijze
Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de room dik vloeibaar op. Klop de eiwitten tot stevige pieken met 50 g suiker.
Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot op lichaamstemperatuur. Meng de opgeklopte eiwitten er voorzichtig onder.
Spatel als laatste de opgeklopte room er voorzichtig onder. Ik deed de mousse in een spuitzak. Dit werkt makkelijker en voorkomt spatten/strepen op de ballen.
Verkruimel de speculaasjes grof in een vijzel.
Schil de peren en snijd in kleine blokjes. Stoof ze aan in een pan met boter en 50 g suiker. Laat lichtjes karamelliseren. Laat afkoelen.
Strooi was speculaascrumble in 1 helft van de kerstballen. Schik de gekaramelliseerde peer erboven.
Verdeel een mooie laag chocolademousse over de kerstballen. Zet de kerstballen in de koelkast en laat de chocolademousse opstijven.
Haal net voor het opdienen uit de koelkast en strooi er een laagje verkruimelde meringues over. Werk af met de kerstversiering.
Sluit de kerstballen met de andere helften en zet op een sokkel op tafel. Dien onmiddellijk op.
Bron: recept uit de Kook!, het magazine van Spar, van december 2015.
Beste,
Super recept, net als de blog!
Maar waar heeft U de bollen gekocht, bij gebrek hieraan heb ik het opgediend in cognacglazen, maar dit gaf niet hetzelfe effect.
Alvast bedankt voor het adres.
Dag Griet
Je vindt de bollen bij Ava papierwaren, net als de kerstfiguurtjes trouwens. Ook bij de etalagewinkel Gouwy in Sint-Martens-Latem kan je al het nodige vinden.
Liefs
Myriam
Hey Myriam,
Ik ben van plan om dit dessertje te maken met Kerstavond, ik heb al alles gekocht behalve de peren. Welke peren zijn het meest geschikt voor dit recept en moeten ze al rijp zijn of beter nog wat hard?
Alvast bedankt
Katrien
Da’s handig! Dan moet je niet naar de winkel met deze drukke dagen. 😉
Smakelijk!
Myriam
dessertje gemaakt voor kerstavond en heel lekker bevonden… gisteren nog een overschotje opgegeten… wel heel zwaar na een copieuse maaltijd. De peertjes geven er ook net dat beetje meer aan! Top!
Mijn motto is altijd: laat ruimte voor het dessert. 😉
Hihi! Ik verkies een toetje boven een voorgerecht. 🙂
Groetjes
Myriam
Hi Myriam,
Ik ben heel erg fan van kastanjepuree. Zou het mogelijk zijn mij het originele recept door te sturen ajb? Ik zou dit graag eens uitproberen. Alvast heel erg bedankt!
Ann
Dag Ann
Je hebt geluk dat ik geen enkele (belangrijke) mail weggooi!
Dit is het recept (in het Frans weliswaar):
Sphère Mont-blanc
Pour 8 personnes
Préparation : 1 heure
Cuisson : 5 minutes
Mousse de marron
16 cl de lait
2 jaunes d’œuf
50 g de sucre
5 g de Maïzena
160 g de crème de marron
18 cl de crème fleurette
1 feuille de gélatine
Crème de marron
200 g de crème de marron
100 g de purée de marron
100 g de meringues
Pour la chantilly
20 cl de crème liquide entière
60 g de mascarpone
1 gousse de vanille
30 g de sucre
Pour la mousse, fouettez les jaunes d’œufs avec le sucre, ajoutez la Maïzena puis le lait chaud. Faites épaissir sur le feu en mélangeant sans arrêter. Ajoutez la gélatine ramollie dans l’eau froide puis la crème de marron. Laissez refroidir.
Montez la crème liquide bien froide en chantilly et incorporez la à la crème de marron. Répartissez la mousse dans 8 demi-sphères placées sur des petites ramequins. Placez au frais 4 heures.
Pour la crème de marron, fouettez la purée de marron avec la crème de marron. Placez dans une poche à douille.
Montez la crème très froide en chantilly avec le mascarpone, les graines de vanille et le sucre.
Placez des brisures de meringue sur la mousse, couvrez de crème de marron puis terminez par la chantilly. Décorez d’une petite meringue recouverte de crème de marron pour former un petit sapin et d’une figurine.
Réservez au frais.
Alsjeblieft en fijne feesten!
Myriam