Een Saint-Honoré. Da’s voor mij pure nostalgie. Het taartje dat mijn moeder kocht bij speciale gelegenheden. Zelf bakken, daar waagde ze zich niet aan. Ze was niet zo’n keukenprinses, zeg maar. En bakken deed ze eigenlijk nooit. Het is dus zeker niet van haar dat ik de kook- en bakmicrobe heb. Maar om een lang verhaal kort te maken, bij mij roept een Saint-Honoré dus het beeld op van een ouderwets taartje. Dat het ook modern kan, dat bewijst deze foto. Niet rond, maar rechthoekig. Geen soezen met chocolade, maar met krokante karamel. Er lagen ook nog paarse bloemen op, maar die heb ik eraf gehaald. Voor een voor de hand liggende reden. 😉
Nodig voor 6 taarten
Voor het soezendeeg: 250 g water 115 g boter 140 g bloem 1 el suiker Snuifje zout 5 eieren 1 ei voor de dorure Voor het bladerdeeg: 2 vellen bladerdeeg 180 g fijne suiker Voor de banketbakkersroom met mascarpone: 500 ml volle melk 1 vanillestok 120 g dooiers (6) 250 g suiker 50 g maizena 85 g mycryo 100 g mascarpone 4 gelatineblaadjes 2 dl room Voor de karamel: 360 g suiker 100 g water
Werkwijze
Voor het soezendeeg: Breng het water, de boter, de suiker en het zout aan de kook. Voeg de bloem toe en meng stevig en laat drogen op een zacht vuur. Doe het deeg in een mengkom en voeg de eieren één voor één toe onder voortdurend kloppen. Het makkelijkst gaat dit in een staande mixer met vlinder. Test of het deeg goed vloeiend is! Schep het deeg in een spuitzak met gladde, tamelijk grote spuitmond. Spuit 48 soezen op een bakplaat: je hebt per taart 8 soezen nodig. Bak in de oven op 175° C gedurende 25 minuten. Laat afkoelen op roosters. Vul de soezen met de crème met mascarpone. Houd nog soezenbeslag over: je moet op elke bladerdeegrechthoek ook nog 2 eclairs spuiten! En houd ook nog banketbakkersroom over om de taarten mee af te werken.
Afwerking
Dompel de soezen nu met hun onderkant in de karamel en plak ze onmiddellijk vast op de eclairs: 4 soezen aan weerszijden. Spuit mascarpone crème in het midden, tussen de 2 rijen eclairs met soezen. Werk af met geraspte limoenzeste.
0 reacties