- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstdessert met peer, speculaas en witte chocolademousse

Kerstdessert met peer, speculaas en witte chocolademousse

Het idee om het dessert van mijn kerstmenu te serveren in een doorzichtige kerstbal pikte ik op Pinterest. Alleen was er een probleem. De link naar het oorspronkelijke kerstdessert bleek onderbroken. Ook een zoektocht op de blog Amuses Bouche waarop het recept gestaan had, leverde niks op… Maar zo snel laat ik me niet afschepen en dus stuurde ik, in mijn beste Frans, een mailtje naar de blogster in kwestie.

Ondertussen had ik het onderwerp ook al aangesneden bij mijn vriendin Ann (je weet wel, uitgeefster van de Kook!) en ook zij had voor haar magazine hetzelfde idee ‘gejat’ van Pinterest. In plaats van achter het oorspronkelijke recept aan te gaan zoals ik, besliste zij om er een creatieve draai aan te geven en de kerstbal te vullen met speculaascrumble, daarop gekaramelliseerde peertjes en tot slot een laagje witte chocolademousse. Ze mailde mij het recept door nog voor het magazine verschenen was. That’s what friends are for!

En jullie raden het al: net wanneer ik al mijn boodschappen gedaan had om de chocolademousse te maken, antwoordde Sylvie van Amuses Bouche mij met het recept. Toen bleek dat er kastanjepuree in verwerkt was (een van de weinige dingen die ik niet lust), was de knoop snel doorgehakt: het zou het Kook! recept worden. Enige wijziging die ik aanbracht: ik verkruimelde er nog extra meringue over.

Nodig voor 4 personen

200 g witte chocolade
2 dl room 40%
2 eiwitten
100 g suiker
2 peren
8 speculaasjes
20 g boter
Kant-en-klare meringues

Extra:
4 doorschijnende plastic ballen
Kerstmannetjes
Plastic champignons (AVA Papierwaren)

Werkwijze

Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de room dik vloeibaar op. Klop de eiwitten tot stevige pieken met 50 g suiker.

Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot op lichaamstemperatuur. Meng de opgeklopte eiwitten er voorzichtig onder.

Spatel als laatste de opgeklopte room er voorzichtig onder. Ik deed de mousse in een spuitzak. Dit werkt makkelijker en voorkomt spatten/strepen op de ballen.

Verkruimel de speculaasjes grof in een vijzel.

Schil de peren en snijd in kleine blokjes. Stoof ze aan in een pan met boter en 50 g suiker. Laat lichtjes karamelliseren. Laat afkoelen.

Strooi was speculaascrumble in 1 helft van de kerstballen. Schik de gekaramelliseerde peer erboven.

Verdeel een mooie laag chocolademousse over de kerstballen. Zet de kerstballen in de koelkast en laat de chocolademousse opstijven.

Haal net voor het opdienen uit de koelkast en strooi er een laagje verkruimelde meringues over. Werk af met de kerstversiering.

Sluit de kerstballen met de andere helften en zet op een sokkel op tafel. Dien onmiddellijk op.

Bron: recept uit de Kook!, het magazine van Spar, van december 2015.

Related Post