Het leven zit vol verrassingen. Terwijl jullie mijn kerstmenu 2022 ontdekken, zit ik aan de andere kant van de wereld, in Honolulu of all places. Al is zitten niet het juiste woord. Ik loop er vandaag mijn 12de marathon. Wish me luck! Laat me stellen dat de temperaturen en de vochtigheidsgraad er ‘iets’ hoger zijn dan hier. We starten dan ook om 5 uur ’s ochtends met lopen. Wie het wil volgen, kan terecht op mijn Instagram account waar ik alles deel in mijn stories. Maar dat betekent wel dat ik een probleem heb/had voor dit kerstmenu 2022. Ik moest het programmeren en hoop alleen maar dat mijn laptop het op het correcte Belgische uur publiceert (en niet op het Hawaïaanse uur!).
Voor de rest is dit kerstmenu 2022 niet anders dan al mijn voorgaande: het is een giga verzameling van feestelijke recepten, waaruit je kan mixen en matchen. Leg jezelf niet teveel druk op, beter een gerechtje minder en een ontspannen gastvrouw of gastheer aan tafel dan een stresskip of stresshaan! 😉 Nog een tip: kies voor iets waarvan je weet dat je het ‘aankan’ of – als dat niet zo is – probeer het dan eerst even uit. Dat deed ik vroeger altijd: ik zette nooit iets op het menu dat ik nog nooit klaargemaakt had. (Ondertussen doe ik dat wel, maar ja, ik heb dan ook een pak jaren ervaring op de teller).
Fasten your seatbelts, here we go!
Hapjes (13)
Kaashapje met Iberico ham, manchego en vijg
Tarteletje met rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje
Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse
Tarteletje met tartaar van tonijn, gerookte mayonaise
Rozet met gerookte palingmousse en avocadocrème
Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar
Hartige soes met makreelmousse en zeewier
Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa
Parel van geitenkaas met witte chocolade en rode biet
Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling
Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche
Everzwijnkroketje
Gepekelde goudbrasem en oester chaat
Aardappeldonut moscovite
De keuze aan hapjes is reuze! Wil je het jezelf makkelijk maken? Kies dan voor het kaashapje. Dat tover je binnen de 5 minuten tevoorschijn. Crazy, he? Een tarteletje is ook altijd fijn om te presenteren: met tartaar van tonijn of met rundstartaar, kies maar! Of je voor oesters kiest, hangt af van je gezelschap: lusten die oesters of niet? Idem met geitenkaas. Oesters en geitenkaas worden niet unaniem door iedereen gesmaakt… Everybody’s friend zijn de hapjes met mousse: de soes met makreelmousse of de gerookte palingmousse. Kaviaar te duur? Zalmeitjes zijn ook mooi en lekker!
Voorgerechten (11):
Met vis:
Mosselen, sobrasada, burrata, fregola
Zalmtartaar, vinaigrette van appel en kalamansi
Gegrilde zeeduivel, mosselbearnaise
Coquille, bloemkoolcrème, spek, beurre blanc, krokantje, hazelnoot
Coquille, knolselder, kumquat en beurre blanc
Bretoense kreeft met appelcurry
Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-ol
Met vlees:
Tartaar van hert met ijs van gerookte paprika
Everzwijnkroketje
Amandelbiscuit, rabarber mojito gelei, structuren van rode biet, foie gras
Vegetarisch:
Tartelette met duxelle, aardappelcrème, zoetzure zilverui en koffiesaus
De keuze van je voorgerecht hangt in grote mate af van je budget en van de grootte van je gezelschap. En uiteraard in eerste instantie of je vis, vlees of vegetarisch wil. (Ikzelf vind vis en zeevruchten altijd wel een aanrader bij een ‘zwaar’ meergangenmenu). “En petit comité” en mag het wat kosten? Dan kies je voor coquilles of kreeft. Grote compagnie en/of minder budget? Dan zijn mosselen of zalm een prima alternatief!
Soep (2)
Cappuccino van Zeeuwse mosselen
Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras
Twee soepjes, beide heel lekker. Als je voor de witloofsoep kiest, dan heb je eigenlijk al 2 gerechten in 1: soep en voorgerecht, dankzij die zuurdesemtoast met foie gras. Win-win!
Hoofdgerecht (6):
Met vis:
Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan
Krokant gebakken zeebaars, champignon risotto, pompoencrème
Bretoense kreeft met appelcurry
Met vlees:
Stoofpotje van hert met pastinaakcrème, paddenstoelen en wortel
Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder
Hinderugfilet, pastinaak-koolrabi crème, veenbessen, eryngii
Kies ik als voorgerecht steevast voor vis, dan is dat bij het hoofdgerecht beslist voor een stevig stukske (wild) vlees. Eerlijk? Kreeft, zeewolf en zeebaars kan je het hele jaar door eten, maar wild is alleen nu in het seizoen. Ben ik jullie nu aan het beïnvloeden? Beetje wel. Ach ja, ik word toch beschouwd als een influencer. Laat me dan die rol maar met verve vervullen. 😀 Maar jullie kiezen zelf. Of course!
Dessert (8):
Wit kersttaartje met limoenganache
Entremets met speculoosmousse met compote van rood fruit
Panna cotta van blauwe bes, plattekaasmousse, spongecake van limoncello
Is het een paddenstoel? Neen, dat is het niet!
Plattekaasmousse, aardbeienmacarons, witte chocolade namelake, yuzugel
Kerststronk met 3 soorten chocolade
Citroen meringue taartje 2.0
Koekjes kerstboom met verse kaasmousse
Dessert, my favorite part! Acht desserts in dit kerstmenu 2022. Keuzestress! Ik ga jullie niet beïnvloeden, want ik kan zelf niet kiezen. Het zijn stuk voor stuk smaakbommetjes en ze zien er ook stuk voor stuk mooi uit, al zeg ik het zelf. 🙃
Mignardise (1):
Slechts één mignardise, maar wat voor één! Een streling voor het oog én de smaakpapillen.
Met dit kerstmenu 2022 komt een einde aan mijn blogjaar 2022. Rest mij enkel nog om jullie heel smakelijke feesten te wensen. Stay calm & cook on!
Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.
Liefs,
Myriam
PS 1 Uiteraard zijn er ook nog de kerstmenu’s van de voorbije jaren 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 om jullie te inspireren!
PS 2 Mochten jullie nog vragen hebben, stel die dan gerust. Geef me evenwel even tijd om die te beantwoorden. Ik ben tot 18 december enkel online wanneer ik WiFi heb en er is een tijdverschil van 11 uur met Honolulu…
Veel geluk
Merci, Doris!
Smakelijke feesten gewenst.
Myriam
Veel succes! Ik duim! Geniet ervan!
Dankjewel, Monique!
Ziet er allemaal heerlijk uit , Veel succes met de marathon groeten Ginny
Thanks Ginny. Het is gelukt. Met geen bloed, heel veel zweet en gelukkig geen tranen!
Alle succes
Dankjewel, Ronny!
Veel succes
Merci Caroline! Het is gelukt! 😉
Hallo Myriam,
Bedankt om ons het hele jaar door te verwennen met zulke geweldige receptjes ,en als afsluiter een TOP kerstmenu!
Ik 👍👍dat alles goed gaat tijdens de ( lang naar uitgekeken) marathon!
Groetjes en veel succes!
Dankjewel, Ilse. Ondertussen ben ik terug in het regenachtige België na een bijzonder mooie reis. Ik prijs me heel gelukkig dat ik die heb kunnen maken.
Groetjes,
Myriam
heel veel succes!!!
Dankjewel. Het is gelukt (al heeft het meer moeite dan normaal gekost).
hallo Myriam,
Als trouwe fan keek ik al vol verlangen uit naar je Kerstmenu van 2022!!
Het zal weer moeilijk kiezen worden 🙂
Nog eens bedankt voor al de tijd en energie die je besteedt aan het posten van al die super mooie lekkere gerechtjes!!!!
Succes daar nog!
groeten,
Christien
Dankjewel Christien.
Ondertussen ben ik terug met een giga jetlag! Haha, maar die overleef ik ook wel.
Fijne feesten alvast!
Myriam
veel succes !!!,
Dankjewel, Luc. Het is gelukt (met veel moeite)!
Koude jetlag groetjes for now.
Myriam
Ik heb geen Instagram account ,ik weet niet hoe ik je dan kan steunen,maar weet dat ik elke keer weer geniet van je kunstwerkjes.Ik ben geen kok,zelfs geen hobby- kok,maar met Kerst wil ik uitpakken.Sinds ik jouw site ken,zoek ik nergens anders meer inspiratie.Love it.Dus duizendmaal dank voor al die pareltjes.
Dat is met heel veel plezier gedaan, Sabine!
Jetlaggroetjes uit het koude Lochristi.
Dank je wel voor de prachtige recepten.
Ik heb keuzestress.
Prettige feesten
Dankjewel, Annie, voor je reactie! Kiezen is verliezen. 😉
Succes en smakelijk!
Fijne feesten!
Myriam